Trokatnica nadomak plaže

SLUČAJ SPORNE GRAĐEVINE NA MEDULINSKOJ BIJECI: Otkrivamo što se poduzelo po tom pitanju u posljednja tri mjeseca

Obitelj Jakić je dobila dozvolu za prizemlje i terasu na krovu, a kasnije je ipak izgradila trokatnicu pa je Općina pozvala građevinsku inspekciju koja je zatvorila gradilište. Odvjetnik Jakićevih Dino Čekada isti je dan napomenuo da je od Općine tražena izmjena dozvole na koju se ona nije očitovala, iako je imala rok od 30 dana

| Autor: Marcello Rosanda
Arhiva (Snimio Milivoj Mijošek)

Arhiva (Snimio Milivoj Mijošek)


Općina Medulin ni nakon tri mjeseca nije donijela odluku oko sporne građevine na samoj obali u Medulinu, o kojoj smo pisali kada je slučaj dospio u fokus javnosti zbog neobične visine, velike blizine moru i, po svemu sudeći, bespravnosti gradnje. Zbog toga je reagiralo i nadležno ministarstvo te Općini poslalo požurnicu.

Podsjetimo, kada je obitelj Jakić kao investitor jednog od spornih objekata nadomak medulinske plaže Bijeca dobila dozvolu za prizemlje i terasu na krovu, a kasnije ipak izgradila trokatnicu, tamošnji načelnik Ivan Kirac obavijestio je javnost da je Općina pozvala građevinsku inspekciju koja je zatvorila gradilište. S druge strane, odvjetnik Jakićevih Dino Čekada isti je dan napomenuo da je od Općine tražena izmjena dozvole na koju se ona nije očitovala, iako je imala rok od 30 dana. I doista, zbilo se to točno 30 dana nakon što su Jakićevi predali spomenuti zahtjev.

Međutim, nakon toga je prošlo više od dva mjeseca te se događa nešto što se može protumačiti kao - šutnja općinske uprave. Naime, Općina još uvijek nije donijela nikakvu odluku po pitanju sporne građevine i očito je probila zakonske rokove. Zbog toga je na žalbu Marice Jakić reagiralo i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Točnije, sredinom ovog mjeseca Općini Medulin je naloženo da odmah izvijesti Ministarstvo o razlozima zbog kojih nije donijela rješenje u propisanom roku.

Iz Općine su na naš upit tek šturo odgovorili da je spomenuti predmet u fazi obrade, što god to značilo. Ipak, načelnik Kirac je tijekom posljednje konnferencije za medije na tu temu kazao da se radi o čestom prejudiciranju ishođenja dozvole.

"Općina Medulin je petim, ciljanim izmjenama i dopunama prostornog plana spriječila izgradnju polugrađevinskih i građevinskih objekata koji narušavaju vizuru cijelog mjesta i čine devastaciju u prostoru. I dalje ćemo se boriti protiv toga. U gradnji bez građevinske dozvole investitor često prejudicira da će dozvola biti ishodovana, a da je u tom trenutku zapravo nema", kazao je tada Kirac.

Tako se razlozi za odugovlačenje Općine u ovom postupku mogu protumačiti na najmanje dva načina - ili kao kalkulirano taktiziranje s jasnim ciljem, ili pak kao puki nemar i neznanje. Nažalost, do okončanja ove administrativno-pravne trakavice sporna građevina bez fasade će, kako stvari stoje, biti još jedno medulinsko ruglo u nizu, na sramotu stanovnika, političara i nadležnih služba i inspekcija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater