ZANIMLJIVA RASPRAVA

SJEDNICA VIJEĆA GRADA PULE, TEMA KONCESIJE: Oporbi nije jasno od kuda cijena od 280.000 kuna. Miletić: Stvarno ispadamo zločesti!

| Autor: Borka PETROVIĆ

Na posljednjoj sjednici Vijeća Grada Pule ove godine najviše je riječi bilo o koncesijama na tri plaže i luku Bunarina za 2020. godinu.

Pročelnik Giordano Škuflić pojasnio je da je donošenje Odluke o koncesijama obaveza prema Zakonu.

- Odluka ne predstavlja obvezu davanja koncesije već samo mogućnost da potencijalni investitor iskaže interes. Koncesije su planirane za četiri lokacije i to za gospodarsko korištenje pomorskog dobra i to u uvali Saccorgiana, na kupalištima Ferijalni savez i Ambrela te za izgradnju i gospodarsko korištenje luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Bunarina, pojasnio je Škuflić.

Oporba nije bila zadovoljna činjenicom da se koncesije planiraju dati na rok od 10 do 20 godina, a procijenjena godišnja naknada iznosi 280 tisuća kuna. Vijećnik HDZ-a Mirko Jurkić rekao je da ne znamo ni koliki postotak plaže koncesionar može zauzeti, ni tko će ga kontrolirati, dodavši da građani plaže moraju koristiti bez ikakve smetnje.

Vijećnik HSU-a Radenko Ognjenović pojasnio je kako je njegov klub od upravnog odjela zatražio pojašnjenje na koji se točno način došlo do izračuna za pojedine plaže, kao i kvadraturu koja će se dati u koncesiju, ali to nisu dobili te stoga žele odluku poslati na doradu.

- Mi našu imovinu ne cijenimo, dajemo je u bescjenje, zagrmio je Ognjenović, dodajući da uredba Vlade propisuje da se kilometar neuređene plaže ne može dati za manje od dvije kune po metru (početna cijena za fiksni dio koncesije), a izgrađena marina za manje od deset kuna po metru, te ponovo upitao vladajuće kako su oni došli do iznosa od "bezobrazno niskih 280 tisuća kuna".

- Vi svoju imovinu ne bi dali za ovakve male novce, no kad je gradsko onda može, optužio je Ognjenović. Njegovu stranu držao je klupski kolega Siniša Gordić koji je naveo da ga muče ovi izračuni, ali i to je li doista nužno da svaki pedalj plaža damo u koncesiju, pitajući se kako je to u interesu građana. Cijela se oporba složila da su za obavljanja djelatnosti koje se i trenutno obavljaju na plažama, a to su većinom sezonske djelatnosti, sasvim dovoljna koncesijska odobrenja i ne treba ići na dugotrajne koncesije. "Koji je to interes da se nekome plaže daju na deset godina i limitira vlasnika da upravlja vlastitom imovinom", upitao se Gordić.

Oporbenim vijećnicima pokušao je odgovoriti Valter Boljunčić (IDS) braneći se da se ista odlukdonosila i lani te kako se oni kako izgleda "ne bune radi koncesija, već koliko će one donijeti novaca".

Škuflić je, ponavljajući da ova odluka samo odrađuje lokacije koje se mogu dati, naglasio da lani primjerice nije bilo ni jednog zainteresiranog investitora te pojasnio da su kvadrature samo pretpostavljene. Na koncesije se ide, kazao je pročelnik, jer je pretpostavka da će koncesionar tada na kvalitetniji način opremiti plažu te ćemo "svi skupa dobiti bolji proizvod". Nakon poprilično burne rasprave riječ je uzeo i gradonačelnik Boris Miletić.

- U cijeloj je ovoj raspravi ili puno neznanja ili puno nečeg drugog. Kako se oteti takvom dojmu kada smo na ovom istom vijeću istu odluku donosili bez ikakvih problema 2014., 2015, 2016. i 2017. godine. Ista odluka, iste lokacije, a ruke su bile gore. Nije bilo niti rasprave, odluka se samo tehnički izglasala. Odjednom ništa ne valja, nastao je problem. Spočitava nam se ograđivanje plaža, davanje u bescjenje. Stvarno ispadamo zločesti, kazao je Miletić, pitajući oporbu koje su plaže do sada zatvorene. Ponovio je Škuflićeve riječi da se odlukom nikome ništa ne daje već samo donose lokacije koje bi se mogle dati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini