USPOSTAVLJENA SURADNJA

SAZNAJEMO O ČEMU SE RAZGOVARALO: Vlada i Infobip planiraju projekt koji bi donio tisuću novih radnih mjesta i lansirao Hrvatsku na mapu umjetne inteligencije

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Kutić i Plenković danas u Infobipu (snimio M. MIJOŠEK)

Kutić i Plenković danas u Infobipu (snimio M. MIJOŠEK)


Za vrijeme posjeta premijera Andreja Plenkovića vodnjanskom Infobipu, predsjednik Vlade sastao se s predstavnicima te tvrtke, najavivši zajedničku suradnju na novom projektu. Glavni direktor i suvlasnik svjetski uspješne IT tvrtke Silvio Kutić nakon sastanka s premijerom izjavio je "da su razgovarali o vrlo interesantnom strateškom projektu za Hrvatsku 2030. godine".

- Predložili smo Vladi partnerstvo i to su jako dobro prihvatili, a ovo je već drugi put da članovi Vlade dolaze u Infobip. Partnerstvo bi bilo fokusirano na kreiranje oko tisuću novih radnih mjesta unutar Infobipa u smjeru umjetne inteligencije. U planu je uključivanje i povezivanje s brojnim fakultetima te hrvatskim tvrtkama koje bi kroz naredno razdoblje ušle u segment umjetne inteligencije. Bila bi to platforma kroz koju bi tvrtke mogle plasirati svoje proizvode bilo gdje u svijetu, izjavio je Silvio Kutić.

Dajući snažnu podršku ovom projektu, predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je sjajan napredak Infobipa, rekavši da se radi o prvom hrvatskom "unicornu" (tvrtka koja vrijedi najmanje milijardu dolara).

- To je sjajan razvoj kompanije koja simbolizira četvrtu industrijsku revoluciju i tranziciju praktički svega što radimo, bilo da je riječ o gospodarstvu, upravi, načinu pametnog upravljanja različitim sustavima, što je ujedno transformacija za budućnost. Usluge Infobipa koristi oko pet milijardi ljudi na svim kontinentima, prisutni su u 65 gradova u svijetu i ključno je da mi kao Vlada iskoristimo kreativnost njihovih inženjera i stručnjaka kako bi u godinama koje slijede Hrvatska mogla biti dio onoga što nazivamo centrima izvrsnosti umjetne inteligencije

Naglasio je da će s čelnicima Infobipa razgovarati i ministri, a izradit će se i memorandum koji podrazumijeva uključivanje drugih hrvatskih kompanija i niz startupova, izjavio je Plenković. Dodao je da je ovo tek inicijalni razgovor i da Infobip ima određenu ideju o cijeni projekta, ali da je o tome još prerano govoriti.

- U svakom slučaju, Vlada je zainteresirana da krenemo u partnerstvo, da se međusobno pratimo i da i Hrvatska bude europski centar izvrsnosti za umjetnu inteligenciju, zaključio je predsjednik Vlade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter