BUKUREŠT

Umjetna inteligencija: Rumunjska vlada zaposlila posebnog savjetnika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novi član zauzeo je u srijedu mjesto za stolom na sastanku rumunjske vlade: glas mu je dubok, zove se ION i prvi je savjetnik koji se koristi umjetnom inteligencijom (UI) a zadužen je za dešifriranje društvenih mreža.  

"Htio bih početi sastanak iznenađenjem", rekao je premijer Nicolae Ciuca svečano.

"Ovo je prvi put da neka vlada održava sastanak sa savjetnikom koji se koristi umjetnom inteligencijom, ION-om", dodao je pokazujući rukom svijetao plavkasti zaslon sa svoje lijeve strane.

Taj su alat umjetne inteligencije razvili istraživači s nekoliko sveučilišta u zemlji koju nerijetko nazivaju istočnoeuropskom Silicijskom dolinom.

Njegova je zadaća informirati vladu "u stvarnom vremenu o prijedlozima i o željama Rumunja", rekao je Ciuca, napose analiziranjem najviralnih objava na društvenim mrežama.

I građani će moći porazgovarati s tim pomoćnikom nove vrste na posebnoj internetskoj stranici.

Nakon općenitog predstavljanja svojim ministrima, zaslon je oživio: "Dobar dan, udahnuli ste mi život i odsad ću predstavljati Rumunje poput zrcala. Što trebam znati o Rumunjskoj?", izgovorio je ION uz zvučne efekte dostojne znanstveno-fantastičnih serijala. 

"Rumunjska je lijepa zemlja u kojoj žive lijepi ljudi", odgovorio je Nicolae Ciuca istaknuvši da je "uvjeren da primjena UI-a nije opcija, nego uvjet za donošenje odluka na temelju pravih informacija".

Ova tehnologija, desetljećima prisutna u našem životu, našla se u središtu pozornosti kad je u studenom predstavljen komunikacijski robot ChatGPT.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum