Dok je termoelektrane bit će i općine

ROMAN CARIĆ: Pitanje TE Plomin je pitanje cijele Labinštine, ali prije svega pitanje Općine Kršan

  Općina Kršan ima svoje interese i nije potrebno da se itko izvan Općine Kršan upušta u zaštitu i obranu istih * Nije tajna da je Općina Kršan i njezino funkcioniranje prvenstveno bazirano na radu TE Plomin 2 jer se veći dio proračuna puni iz takozvane ekološke rente od korištenja prostora za TE Plomin koja dolazi od HEP-a

| Autor: Branko Biočić
TE Plomin

TE Plomin


HEP je u kolovozu prošle godine objavio javni natječaj pod nazivom ''Dokumentacija o nabavi usluga -   Odabir najboljih raspoloživih tehnika za korištenje biomase i otpada u TE Plomin" što je na noge podiglo sve na Labinštini jer su to odmah povezali s preseljenjem i spaljivanjem otpada iz Kaštijuna u plominskoj termoelektrani.

Tu je i ranije pitanje dekarbonizacije, tj. prestanka korištenja ugljena kao energenta za pogon TE Plomin 2. U EU su se već opredijelili za zatvaranje termoelektrana na ugljen i prestanak korištenja ugljena kao energenta u proizvodnji struje. Nije tajna da je Općina Kršan i njezino funkcioniranje, proračunski gledano, prvenstveno bazirano na radu TE Plomin 2 jer se veći dio proračuna puni iz takozvane ekološke rente od korištenja prostora za TE Plomin koja dolazi od HEP-a.

- Premalo znam o temi da bi mogao donositi konkretne zaključke, ali ono što je bitno, i to već u ovoj fazi postupka, je da je pitanje HEP-a, tj. pitanje TE Plomin pitanje cijele Labinštine, ali prije svega pitanje Općine Kršan, a ne, uz dužno poštovanje, pitanje Labina, Pule ili Zagreba. I na tome ću kao načelnik inzistirati, kazao je načelnik Općine Kršan Roman Carić.

- Ono što očekujem od HEP-a je transparentnost kao i dobra i pravovremena komunikacija s javnošću, koja je u početku očito izostala, zato su i u javnosti od samog starta prisutne negativne konotacije i reakcije, ali i špekulacije i nagađanja. Proračun Općine Kršan bit će u ovim okvirima još dovoljno dugo vremena, da se stignemo kvalitetno pripremiti na eventualne, za sada još uvijek neprovjerene ''probne balone'' koji su se pojavili u javnosti i medijima prošlog mjeseca o zatvaranju Plomina II, barem po pitanju energent ugljena. Poslovanje TE Plomin 2 zauzima oko 80 do 85 prihoda proračuna Općine Kršan, nastavlja Carić.

Ulažemo velika financijska sredstava u Poduzetničku zone Kršan - istok, koja će također biti jedna od punjača općinskog proračuna, zamašnjak razvoja i generator prihoda u narednom razdoblju, počevši od 2023. godine. HEP, tj. TE Plomin 2 će na ovaj način poslovati, po meni, sigurno barem do 2035. godine (inače radni vijek joj je do 2040. godine), tako da je proračun Općine Kršan ''osiguran'' barem do tada, kaže Carić.

- Naravno, to nas neće spriječiti od traženja novih izvora financiranja, kao i lobiranja, kod države i županije, kao i povlačenja EU sredstava. Stav Općine Kršan za sada ne postoji. Ja imam svoj osobni stav prema projektu koji za sada mogu reći da čak i nije bitan odnosno nije relevantan. O istom sam saznao iz medija, kao i velika većina žitelja Labinštine, napominjem velika većina, ali ne i svi. Jedini stav, jedino mišljenje koje će biti relevantno, je mišljenje i stav svih nas ovdje, odnosno stav Općinskog vijeća Općine Kršan, naravno ukoliko taj stav uopće bude relevantan, kaže Carić te ističe da je već u ovoj fazi postupka, pitanje HEP-a, tj. pitanje TE Plomin pitanje cijele Labinštine, ali prije svega pitanje Općine Kršan pa ponavlja da će na tome kao načelnik općine inzistirati. Napominje kako općina Kršan ima svoje interese i nije potrebno da se itko izvan Općine Kršan upušta u zaštitu i obranu istih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter