SVE SE BUDI

Proljeće na sjeveru Istre: ŠPARUGE, SMRČCI I CIKLAME

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Šumske ciklame na sjeveru Istre (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Šumske ciklame na sjeveru Istre (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Niskim travanjskim temperaturama i prevrtljivom vremenu usprkos, s čak dva ovomjesečna hladnija i snježna vala, proljeće se konačno osjeća i u zraku istarskog sjevera.

Sezona je šparuga, pravo vrijeme za uživanje u ukusnim delicijama spravljenim na bazi ove istarske samonikle biljke, a gljivari su u potrazi za smrčkom ili marohlinom, jestivom i cijenjenom gljivom "saćaste" strukture.

Smrčak (Morchella), raste u travnju i svibnju po rubovima šuma, uz rijeke i potoke. Za ovu gljivu kažu da je gljivarski proljetni prvijenac, a smatraju je izuzetno kvalitetnom i tvrde da je u istarskom podneblju nadasve rijetka. Poznavatelji gljiva ljubomorno čuvaju pozicije njenih staništa kojih ima i u okolici samoga Buzeta.

U šumskim predjelima, na jednom od gradskih prilaza, upravo su u cvatu šumske ciklame. Nakon siječanjskih visibaba, uvrštavaju ih u atraktivnije cvjetnice koje doduše nisu samo proljetnice, već krase šume i na jesen. U pravilu rastu u suhim šumama gdje su barem djelomično zaštićene od intenzivne sunčeve svjetlosti. Većina proljetnica zakonom je zaštićena pa je najbolje, kako kažu planinari, umjesto ih ubrati, kući ponijeti fotografije kao trajni podsjetnik na ljepote prirode.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum