NOVI PRAVILNIK O SAKUPLJANJU ŠUMSKIH PROIZVODA

Tko šparuge bere za sebe, ne mora platiti ništa


Pred sezonu šparuga za istarske berače stiže dobra vijest: tko bere za sebe, ne mora platiti ništa!

Tako nam ukratko iz Hrvatskih šuma komentiraju izmjenu Pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda, koji je na snagu stupio 20. veljače. Prema njemu, građani za sakupljanje nadzemnih gljiva, izdanaka i plodova mogu dobiti dozvolu na godinu dana bez ikakve naknade. Njome se dozvoljava za osobne potrebe dnevno sakupiti do 3 kilograma plodišta nadzemnih gljiva, do 2 kilograma šparuga i do 10 kilograma plodova kao što su kesteni, kupine i maline.

Naravno, dozvole Hrvatske šume izdaju isključivo za šume u državnom vlasništvu, dok se sakupljanje na privatnim zemljištima mora regulirati s vlasnicima tih površina.

"Novim se Pravilnikom promijenilo samo to da je dozvola za osobne potrebe odsad besplatna i da traje cijelu kalendarsku godinu, dok su prije dozvole bile od dnevnih do godišnjih i koštale su od 10 do 200 kuna, ovisno o vrsti i vremenskom razdoblju. Prema Zakonu o šumama, Hrvatske šume moraju voditi računa o korištenju svih šumskih proizvoda, pa tako i nedrvnih. Građani sad imaju dodatnu pogodnost da beru za osobne potrebe bez naknade", poručili su nam u pismenom odgovoru iz Direkcije Hrvatskih šuma u Zagrebu.

Postupak izdavanja

Pojednostavljen je i postupak oko izdavanja dozvole. Dovoljno je da građani zahtjev pošalju poštom ili e-mailom, a mogu ga predati i osobno Upravi šume podružnice - u istarskom slučaju to je UŠP Buzet - i čekaju dozvolu. Ona vrijedi do 31. prosinca tekuće godine, ali samo na području podružnice koja je dozvolu i izdala. U zahtjevu je potrebno navesti ime i prezime, adresu i OIB osobe na koju će glasiti dozvola, vrstu nedrvnih proizvoda te područje sakupljanja. Dozvola vrijedi za sve nedrvne šumske proizvode, osim za tartufe. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom