MAKSIMALNA ŠTEDNJA

PRIMJER MEDULINA SLIJEDI I OPĆINA FAŽANA Osim smanjenja plaća i ukidanja naknada, načelnik Radomir Korać otkrio nam je koje će sve RESTRIKTIVNE MJERE UVESTI

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Osim Općine Medulin mjere štednje i konkretne pomoći građanima i poduzetnicima na svom području u znak solidarnosti je poduzeo ili će tek poduzeti i načelnik Općine Fažana Radomir Korać.

On će od Općinskog vijeća traži ukidanje naknade za sve vijećnike, članove općinskih odbora i svih radnih općinskih tijela, kao i ukidanje naknade svim članovima Upravnog vijeća Dječjeg vrtića. Također, načelnik Fažane u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja planira samo nekima smanjiti plaće za 20 posto.

Kako nam je odgovorio, plaću će smanjiti sebi, donačelnici, pročelniku jedinstvenog upravnog odjela, direktoru Komunalca i ravnateljici dječjeg vrtića. Njegov je prijedlog, kojeg još treba amenovati Općinsko vijeće, da se plaće ostalih zaposlenika, umanje između 10 i 15 posto. Potvrdio nam je da Općina Fažana zadnje dvije godine nije imala novih zapošljavanja, a neće ih biti ni do kraja ove godine.

Štednja u Turističkoj zajednici

- Što se rada Turističke zajednice tiče, tu se također primjenjuju mjere štednje. Konkretno, radi se o ukidanju svih programa, a ide se i u izmjenu pravilnika o radu kako bi se smanjile plaće direktoru i djelatnicima Turističke zajednice. Izazov borbe protiv pandemije nameće i potrebu internog prestrukturiranja u odnosu na rad svih tijela općine, kao i u donošenju restriktivnih mjera u odnosu na planirane investicijske aktivnosti, rad udruga i izvođenju planiranih općinskih programa, istaknuo je Korać.

Od ostalih mjera štednje za vrijeme trajanja propisanih mjera obustavit će se financiranje rada i programa svih udruga, sportskih klubova i drugih interesnih oblika udruživanja građana.

- Za izgradnju reciklažnog dvorišta, ujedno najveće investicije planirane u ovoj godini, nastojat ćemo osigurati sredstva dugoročnog kredita uz suglasnost Ministarstva financija. Plan nam je osigurati i prijavu projekta Plaže Sjever, pri Ministarstvu turizma kao i projekta razvoja turističke infrastrukture te na taj način dobiti nepovratna sredstva ministarstva za ovu namjenu, istaknuo je načelnik Fažane.

Općinsko vijeće Fažana planira na dnevni red staviti i prijedlog o smanjenju mjesečnih iznosa zakupnine općinskih poslovnih prostora koja bi se trenutno obustavila. Poduzetnici na području Fažane koji ne obavljaju djelatnost za vrijeme trajanja mjera, bit će oslobođeni obveze plaćanja komunalne naknade i spomeničke rente.

Prepolovljene koncesijske naknade

Također Općina Fažana planira s pulskom Herculaneom dogovoriti da se poduzetnici oslobode plaćanja odvoza smeća. Korisnicima koncesijskih odobrenja odobriti će se plaćanje koncesijske naknade u smanjenom iznosu od 50 posto, no uvjet za primjenu takvih mjera je da poduzetnici nemaju dospjelih i nepodmirenih obveza.

Iz Fažane su nam poslali i podatke o prosječnim plaćama. Tako prosječna plaća u jedinstvenom upravnom odjeli iznosu 6.022 kuna, u Komunalcu      5.204 kune, a u dječjem vrtiću 5.527 kuna. Prosjek neto iznosa svih plaća koje se financiraju iz općinskog proračuna iznosi 5.521 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini