SVE I SVAŠTA

Otkrivamo što je sve NAČELNIK FAŽANE RADOMIR KORAĆ prijavljivao u imovinskoj kartici od 2011. godine naovamo: U PODACIMA POTPUNI KAOS, PROPUSTI I NELOGIČNOSTI

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Osim što je gotovo tri godine u imovinskoj kartici kao mjesto prebivališta navodio grad Pulu, premda to po sili zakona kao načelnik Fažane nije smio, to nije jedina sporna stavka u imovinskoj kartici načelnika Općine Fažana Radomira Koraća.

U prvoj kartici koju je Korać objavio 2011. godine prikazao je kuću u Labinu od 150 kvadrata koju je stekao nasljedstvom, a tu su bila i dva stana - jedan u Fažani od 73 kvadrata (nasljedstvo), a drugi u Puli od 85 kvadrata kupljen od nesamostalnog rada i plaće. Korać je te godine primao plaću u iznosu od 11.705 kuna i imao štednju od 4 tisuće eura. Tu je i šuma od dva hektara u Labinu stečena nasljedstvom. Niti za jednu nekretninu 2011. godine nije prikazao tržišnu vrijednost.

Dvije godine kasnije Korać više ne prikazuje šumu već zemljište u Labinu iste površine od 2 hektara koje sada procjenjuje na 600 tisuća kuna. U kartici je i dalje prikazana kuća u Labinu od 150 kvadrata koju je sada procijenio na 800 tisuća kuna. Tu istu kuću je, sudeći po izvješću iz imovinske kartice 2013. godine, stekao “od imovine i imovinskih prava”, iako je dvije godine ranije prikazao da ju je stekao nasljedstvom. Novost u 2013. godini je zemljište od 700 kvadrata u Peroju vrijedno 200 tisuća kuna, (od samostalne djelatnosti), a u istom mjestu kupuje i kuću od 30 kvadrata za 200 tisuća kuna. Znači, te je godine, sudeći po podacima iz imovinske kartice, u nekretnine u Peroju uložio 400 tisuća kuna.

U 2013. godini Korać prikazuje stan u Fažani od 73 kvadrata, ali više nije stečen nasljedstvom, već ga je stekao od samostalne djelatnosti i procijenjen je na milijun kuna. Također, te godine u Fažani prikazuje još jedan manji stan od 56 kvadrata stečen nasljedstvom vrijedan 700 tisuća kuna. Zanimljivo da je u kartici iz 2013. godine naveo da je stan u Puli od 85 kvadrata stekao zaduženjem kod banke i to u iznosu od 800 tisuća kuna, dok je za taj isti stan dvije godine ranije naveo da ga je stekao od nesamostalnog rada, odnosno plaće.

Korać je potvrdio da je stan kupio na kredit, iako je u prvoj kartici, kad ga je prvi put i prikazao, naveo da je kupljen od plaće.

“Jednim dijelom sam platio kešom, a jednim dijelom kreditom”, kazao je.

Što se štednje tiče, 2011. godine imao je prikazanu ušteđevinu od 4 tisuće eura, a uštedio je od samostalne djelatnosti i nasljedstvom. Dvije godine kasnije 2013. uspio je uštedjeti ukupno 10 tisuća eura i 20 tisuća kuna. Iste godine prikazuje i dva kredita. Jedan je dignuo u švicarcima 2006. godine na ukupno 100 tisuća CHF, a drugi 2012. godine u Hypo banci u iznosu od 33 tisuće eura. Cijelo to vrijeme prima plaću kao zamjenik načelnice u iznosu od 11 tisuća kuna.

U narednoj kartici, u 2017. godini, po prvi put navodi i zaradu od 70 tisuća kuna godišnje od iznajmljivanja. Tada mu se smanjuje vrijednost stanova u Fažani, pa jedan, koji je ranije vrijedio 700 tisuća kuna, sad vrijedi 600 tisuća kuna, dok je drugom procijenjena tržišna vrijednost od milijun kuna pala na 650 tisuća kuna. Tada mu se povećava i površina kuće u Labinu koja je narasla za 360 kvadrata. No, vrijednost joj nije rasla, već se smanjila za 300 tisuća kuna, pa umjesto 800, te godine vrijedi 500 tisuća kuna. Sada pak kao način stjecanja te nekretnine navodi -“na neki drugi način i iz vlastitih prihoda”.

U 2017. godini Korać postaje i vlasnik šume na Žminjštini u katastarskoj općini Cere. Radi se o površini od 16.799 kvadrata vrijednoj 200 tisuća kuna koju je stekao darovnim ugovorom. Na isti način stječe još dvije oranice u vrijednosti od 45 tisuća kuna ukupne površine 2.366 kvadrata na području Cera. Također, darovnim ugovorom postao je i vlasnik još jedne manje parcele, odnosno oranice od 95 kvadrata na istoj lokaciji čija je vrijednost tisuću kuna.

Te iste godine Korać u novoj kartici upisuje oranicu (njivu) površine od 774 kvadrata na području Vodnjana, čija je procijenjena vrijednost tada bila 90 tisuća kuna. Po kvadraturi to zemljište odgovara prijašnjoj prikazanoj kući i zemljištu u Peroju. Tu nekretninu stječe kupnjom od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada. Štednja mu te godine iznosi 30 tisuća eura.

Dok je bio zamjenik načelnice Fažane i u prvim karticama Korać je kao boravište prikazivao Fažanu, a Pula se kao prebivalište pojavljuje tek kad postaje načelnik. Čitavo vrijeme vozi stari Mercedes iz 1998. godine procijenjen na 20 tisuća kuna.

No, u studenom 2019. godine vidljiv je još jedan zanimljiv detalj iz njegove imovinske kartice. Vjerojatno se i ovdje radi o “šlamperaju i previdu”. Iako je sve drugo ostalo nepromijenjeno kao i u kartici prije, vidi se da Korać u Vodnjanu više nema oranicu/njivu, već da je na toj lokaciji upisao vikendicu s pripadajućim zemljištem. Sada vrijednost ove nekretnine raste, i to za 160 tisuća kuna, pa je ona umjesto na 90 tisuća, procijenjena na 250 tisuća kuna. U studenom 2019. godine, raste i štednja pa tada prikazuje 40 tisuća eura, a i dalje ima prikazano 70 tisuća kuna godišnje od imovine i imovinskih prava.

VIŠE O OVOJ TEMI PROČITAJTE OVDJE 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater