PUNO "ČUDNIH" PODATAKA

Načelnik Općine Fažana Radomir Korać tri je godine u imovinskoj kartici prijavljivao prebivalište u Puli. U karticama nema ni stana vrijednog 107 tisuća eura, a OBJAŠNJENJA SU MU URNEBESNA!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Radomir Korać (Milivoj MIJOŠEK)

Ako je suditi isključivo po javno dostupnim podacima iz imovinske kartice, ispada da je Korać od stupanja na dužnost načelnika tu funkciju obavljao protuzakonito,. Korać je "slučajno" prebivalište ispravio baš nedavno, u jeku izbijanja afere oko prebivališta HDZ-ove načelnice Lovreća Anite Nosić koja je na koncu smijenjena

Načelnik Općine Fažana Radomir Korać (SDP) gotovo je tri godine u imovinskoj kartici kao mjesto svog prebivališta navodio grad Pulu, premda to po sili zakona kao načelnik Fažane nije smio. Naime, Koraću je mandat načelnika počeo u lipnju 2017. godine. No, sve do pred koji dan u imovinskoj kartici isticao je Pulu kao svoje prebivalište. Jedno s drugim je nespojivo. Radi se o tome da načelnik bilo koje općine mora imati prebivalište prijavljeno na adresi upravo u toj općini u kojoj mora i živjeti.

Ako je suditi isključivo po javno dostupnim podacima iz imovinske kartice, ispada da je Korać od stupanja na dužnost načelnika tu funkciju obavljao protuzakonito, budući da mu kod prebivališta nije bila upisana Fažana u kojoj obnaša funkciju načelnika. Međutim, Korać je "slučajno" prebivalište ispravio baš nedavno, točnije 13. veljače, u jeku izbijanja afere oko prebivališta HDZ-ove načelnice Lovreća Anite Nosić, koja je na koncu smijenjena. Ona je šest mjeseci bila prijavljena u Zagrebu, a paralelno je obavljala načelničku funkciju u Lovreću. Treba dodati da mu je Pula u imovinskoj kartici i dalje navedena kao boravište.

Gdje zapravo živi fažanski načelnik pokušali smo otkriti u razgovoru s njim još u lipnju prošle godine, no onda je o tome izbjegavao govoriti. Sve je okrenuo na lošu šalu, rekavši "da on živi na više lokacija: u Puli, Rovinju. Labinu, Vodnjanu…"

Taj intervju nikad nismo objavili jer je naknadno sve povukao. A bilo je tu stvarno svega. Seksa, politike, teorije zavjere…. Osam mjeseci kasnije, Korać je ipak potvrdio da živi u Fažani, ali i to da je greškom napisano da živi u Puli.

- Ja imam stan u Puli, ali živim u Fažani. Na mojoj osobnoj iskaznici je navedena adresa Titova riva 8 u Fažani, rekao je. Na upit kako to da tri godine nije mijenjao podatke o prebivalištu, čime je ozbiljno doveo javnost u zabludu, ali i otvorio ozbiljnu sumnju da krši zakon, ponovio je da se radi samo o grešci.

- Od kada sam živ, živim u Fažani. Ne bih mogao biti načelnik da sam imao prebivalište u Puli, rekao je SDP-ov načelnik i na taj način pokušao relativizirati spornu situaciju oko svog prebivališta.

Iznenadio se kad smo ga pitali zašto u zadnjim karticama nije naveo ni stan u Puli od 85 kvadrata, čiju je tržišnu vrijednost 2013. godine naveo u iznosu od 800 tisuća kuna (oko 107 tisuća eura).

Njegova su pojašnjenja uistinu urnebesna. Prenosimo tek dio razgovora s načelnikom.

- Ma kako nema stana u Puli? Ma mora bit, rekao je načelnik Fažane.

- Jednostavno, nema, rekli smo Koraću.

- A ja ne znam, ja to moram vidjeti. To je moj stan. Mogu pogledati, ali ne može se dogoditi da nije upisan. To je moj stan, ja sam vlasnik tog stana, tvrdi Korać.

- Razumijemo, stan je vaš, ali niste ga naveli u imovinskoj kartici, pojašnjavamo mu.

- Onda ću pogledati i upisati taj dio. Stan je na moje ime. Stan je u Krležinoj 27, zaključio je Korać.

Zanimljivo, iz više izvora potvrđeno nam je, što je važno u kontekstu toga gdje je njegovo stvarno prebivalište, da na toj adresi boravi jako često. Zato smo ga još jednom pitali zašto tri godine nije promijenio prebivalište u imovinskoj kartici.

“Pa tko je to gledao, tko bi to znao? To sam napravio sad kad su počele sve te neke hajke po tim načelnicima i te kerefeke, pa sam jednostavno išao pogledati da ne bih i ja onda nešto fulao. Svi nešto gledaju, da li sam negdje prijavljen, da li su masoni i što su već! Pa ne bih se mogao kandidirati kao načelnik Fažane da sam negdje drugdje bio prijavljen”, kaže Korać.

Potom nam je proslijedio fotografiju s preslikom osobne iskaznice na kojoj se vidi da ima prijavljeno prebivalište u Fažani. No opet, ostaje nejasno zašto je u imovinskoj kartici naveo Pulu.

Nakon što smo završili razgovor, ponovno nas je nazvao i rekao da smo točno primijetili da stana u Puli nema u imovinskoj kartici, iako ju je ažurirao prije nekoliko dana. I taj je propust priznao. Stan je kupio na kredit kojeg je dignuo 2006. godine. U prvoj imovinskoj kartici se pak navodi da je stan prvo kupio od plaće, a kasnije da je kupljen na kredit.

- Taj dio ja nisam ni pisao! Ja kažem ljudima koji mi to napišu i mene pitaju što će staviti, al’ dobro, rekao je Korać. Na upit znači li to da netko drugi ispunjava njegovu karticu rekao je: “što ću ja ispunjavat, nađem nekog tko mi to ispunjava i baš ja gledam.” Kad me pitaju što da upišu kažem: “upiši to i to, i gotovo”. Al’, dobro, to je moj problem. Ja ne bježim od onog što imam. Sve što sam stekao, stekao sam prije nego sam došao na funkciju. Sve sam imao od prije, što je žalosno, kaže načelnik.

Podsjećamo potom Koraća da i nije baš tako, jer je u kartici iz 2013. godine naveo da je, dok je bio zamjenik načelnice, od nesamostalne djelatnosti kupio zemljište i kuću u Peroju po cijeni od 400 tisuća kuna. Kaže da je to kupljeno prije 20 godina, ali složio se da je propust što to nije ranije upisao.

- Ja slobodno mogu reći da kod njih (Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa op.a.), ima propusta! Nekoliko puta sam ih obavještavao. Mi im kažemo u facu što imamo, a što nemamo! Ja vam se zahvaljujem što ste mi sad rekli za ovo! Dosta puta sam upozorio Povjerenstvo da se u sustavu ne prihvaćaju podaci koji im se šalju. Njima ne prolaze podaci”, kaže Korać.

Nije mu jasno kako mu i dalje piše boravište u Puli.

“Meni napišu boravište Pula, pa tko je ovdje lud? Hvala što ste me obavijestili”, rekao je i obećao ispraviti i boravište.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater