SVJETSKI DAN ZAŠTITE PRIRODE

Poreč je jedan od najaktivnijih jadranskih gradova PO PITANJU ZELENIH PROJEKATA

Grad Poreč je svoj put ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama započeo još 2013. godine. Od tada je provedeno je gotovo 40 projekata u području održivog razvoja, energetske učinkovitosti, e-mobilnosti, zaštite okoliša, te ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, kaže Gordana Lalić, direktorica porečkog gradskog poduzeća Parentium d.o.o. i ambasadorica je Europskog klimatskog pakta u Hrvatskoj

| Autor: Marica KOŠTA
U realizaciju projekta "Zasadi stablo, ne budi panj" uključila su se i djeca iz MO-a Žbandaj

U realizaciju projekta "Zasadi stablo, ne budi panj" uključila su se i djeca iz MO-a Žbandaj


Diljem svijeta 28. srpnja obilježava se Svjetski dan zaštite prirode (World nature conservation day), s ciljem širenja svijesti o važnosti očuvanja prirodnih resursa na planeti Zemlji, te naglaskom na činjenicu da svatko od nas ima vrlo važnu ulogu u očuvanju prirode.

- Grad Poreč je svoj put ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama započeo još 2013. godine. Od tada je provedeno je gotovo 40 projekata u području održivog razvoja, energetske učinkovitosti, e- mobilnosti, zaštite okoliša, te ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, kaže Gordana Lalić, direktorica porečkog gradskog poduzeća Parentium d.o.o. i ambasadorica je Europskog klimatskog pakta u Hrvatskoj.

Dugoročni planovi

- Vrlo često su to bili pionirski projekti kroz koje je naš grad postao primjer dobre prakse, koji i Greenpeace proglašava najproaktivnijim na Jadranskoj obali. Kroz taj proces stvorili smo jasnu viziju kako i gdje vidimo naš grad kroz deset, odnosno trideset godina. Danas, možda više nego ikada do sada, naglašava se činjenica da svatko od nas ima obavezu, odgovornim ponašanjem, zaštititi prirodu, a sve kako bi se što je moguće više smanjio utjecaj opće prisutnih klimatskih promjena, te osigurala dobrobit kako sadašnjih, tako i budućih generacija, te očuvali prirodni resursi jedinog doma kojeg poznajemo, naše planete Zemlje, kaže Lalić.

- Vizija Grada Poreča navedena u Strategiji prilagodbe klimatskim promjenama kaže: Grad Poreč - Parenzo je grad bogate povijesne i kulturne baštine, grad turizma i prirodnih ljepota, grad sporta i raznolikih programa za zdravlje građana, grad visoke komunalne opremljenosti, socijalno osjetljiv i ekološki osviješten, koji u svim svojim segmentima nastoji osigurati održivi razvoj, te zadržati nadstandard za svoje građane. Baš zato, kontinuirano se radi na provedbi zelenih projekata kojima se Poreč želi učiniti zelenim, održivim i ugodnim mjestom za život, kaže Lalić.

Brojni projekti

Projekti u direktnoj vezi sa zaštitom prirode koje Grad kontinuirano provodi su sadnja više od tisuću stabala kroz akciju „Zasadi stablo, ne budi panj“, dok na području Poreča samo na javnim površinama, ne uključujući privatne parcele, ima više od 50 posto zelenila na urbanom području, a na širem području prelazi i 80 posto.

Potom je tu, nastavlja Lalić i izbacivanje plastike iz upotrebe u gradskoj upravi i svim gradskim ustanovama, sufinanciranje uklanjanja azbesta iz okoline kroz "Moj Poreč bez azbesta", sunčane elektrane postavljene na objektima javne namjene, nabava vatrogasne opreme i edukacije za borbu protiv poplava kroz EU projekt STREAM, pilot projekt javnog prijevoza s električnim mini- busom kroz EU projekt SUTRA, uređenje oaza za pješake u Zagrebačkoj ulici kroz projekt Living streets, konstrukcijsko energetska sanacija objekta dječjeg vrtića Radost II(Gornji vrtić), 1.650 novih LED rasvjetnih tijela, sanirano i zatvoreno odlagalište otpada Košambra, izgradnja novog sustava odvodnje s pročistačima, te brojni drugi, a u ovoj su godini prijavljena još dva projekta, te su u pripremi još tri projektna prijedloga, zaključila je Lalić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini