U GORNJEM TOKU RIJEKE

POMOR RIBE U MIRNI! Uzrok zasad nije poznat. Pojedini primjerci teški do 2 kg

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Neki primjerci teški i do dva kilograma (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Neki primjerci teški i do dva kilograma (Snimila Gordana Čalić Šverko)


U gornjem toku rijeke Mirne, nedaleko od Kamenih vrata, nizvodno od utoka pritoke Mala Huba, došlo je do pomora ribe.

Na potezu od svega dvjestotinjak metara dužine, ugledali smo tridesetak uginulih šarana, mrena i klenova, a pojedini primjerci teški su i do dva kilograma. Uzrok je za sada nepoznat.Ilustracija

Gornji tok rijeke Mirne

Moguće je, nagađa se, da se radi o nedostatku kisika u vodi budući da je zbog ekstremno sušne godine vodostaj Mirne jako nizak, dok u pojedinim dijelovima uzvodno, u rijeci uopće nema protoka vode.

Predsjednik Športsko-ribolovnog društva "Mrena" Buzet Edib Mešić kaže da je riječ o manjem pomoru riba. Ribolovci su dojavu dobili preksinoć.

- Prolaznici su prilikom šetnje s psom uz Mirnu vidjeli uginule ribe na površini vode. S obzirom da je to na dijelu gdje se u Mirnu ulijevaju vode iz gradskog pročistača, kontaktirali smo gradsku komunalnu firmu "Park" i pokazalo se da je njihova voda u skladu sa svim parametrima, izjavio je Mešić.

U ŠRD "Mrena" očekivali su da bi zbog niskog vodostaja i nedostatka kisika usred ljeta moglo doći do manjeg pomora riba jer je to, kažu, uobičajeno u ovako ekstremno sušnim godinama, no do pomora je došlo tek u prvim danima rujna.Ilustracija

Direktorica komunalne firme "Park" Ervina Kisiček potvrdila je da službene analize, kao i njihove interne svakodnevne, ne pokazuju nikakvo odstupanje od propisane kakvoće pročišćenih otpadnih voda te da su svi parametri, ne samo u skladu s Vodopravnom dozvolom, već i bolji.

Kisiček je također napomenula da u potoku Mala Huba u kojeg se ispuštaju vode iz gradskog pročistača te se potom ulijevaju u Mirnu, nema uginulih riba, a u potoku je čak primijećeno kako pliva jato manjih riba. Doduše, u blizini ispusta pročišćenih otpadnih voda je i ispust "bajpasa" s kišno preljevne građevine.

Iako je pročistač izgrađen 1978. godine, i danas je u funkciji te postiže odlične rezultate. U prošloj je godini, prema analizama ovlaštenog laboratorija, postigao rezultate bolje od propisanih, zahvaljujući čemu građani Buzeta plaćaju najnižu cijenu naknade za zaštitu voda, komentirala je Kisiček.

Dodala je da je o svemu obaviješten nadležni vodopravni inspektor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of