DOBRILINI DANI

Po šesti put održani u Pazinu, Tinjanu, Starom Pazinu i Velom Ježenju: OBILJEŽEN SPOMEN NA ZNAMENITOG BISKUPA JURJA DOBRILU

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

U spomen na dan rođenja biskupa preporoditelja Jurja Dobrile, 16. travnja 1812., prekjučer su u Pazinu, Tinjanu, Starom Pazinu i Velom Ježenju održani 6. Dani biskupa Jurja Dobrile.

Ovim je povodom najprije u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu Maja Polić održala predavanje "Juraj Dobrila-istarski biskup, dobročinitelj i znameniti preporoditelj istarskih Hrvata". Nakon predavanja ravnatelj ove škole Josip Šiklić s učenicima je uz Dobrilin spomenik u pazinskom Parku istarskih velikana položio cvijeće. Polić je potom predavanje ponovila u osnovnoj školi u Tinjanu, gradiću u kojem je Dobrila polazio pučku školu. Nakon toga su Polić i Aleksandra Golubović za učenike Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile održale predavanje "Što još možemo naučiti od Frane Petrića?".

Dubok trag u duhovnom i političkom životu Istre

Obilježavanje Dobrilina rođendana nastavljeno je misom zahvalnicom u crkvi sv. Lucije Pazinske nedaleko Ježenja, a uz koncelebraciju Mladena Juvenala Milohanića misu je predvodio strapazinski župnik Željko Zec. Nakon mise priređen je kraći program u kojem je prigodnim recitalom s pjevanjem sudjelovao dječji pjevački zbor pod vodstvom Mirjane Ferenčić uz glazbenu pratnju Vesne Drndić. Uz njih nastupili su i poznati izvođači duhovne glazbe Vesna i Davor Terzić. Nakon mise Željko Zec, Mladen Juvenal Milohanić i Željko Mrak, predsjednik Bratovštine "Hrvatska Istra" položili su cvijeće uz Dobrilin spomenik pred njegovom rodnom kućom u Velom Ježenju. Kratko su se osvrnuli na veliko djelo znamenitog biskupa koji je na ovozemaljski životni put krenuo iz skromne ježenjske potleušice, a okončao ga je na biskupskoj katedri u Trstu ostavivši dubok trag u duhovnom i političkom životu Istre.

Prihvatio hrvatsku i južnoslavensku ideju

Tijekom školovanja u Karlovcu i Gorici prihvatio je temeljne ideje hrvatskog narodnog preporoda, a politički se prvi put javno izjasnio 1848. postavši članom Slavjanskoga društva u Trstu. Prijateljstvo s biskupom Strossmayerom utjecalo je na njegovo prihvaćanje južnoslavenske ideje koju je, zajedno s Dinkom Vitezićem, širio u Istri i na kvarnerskom otočju. Prvi je u Istri sustavno obrazovao i odgajao mladu inteligenciju u hrvatskom duhu, pripremajući je za konfrontaciju s talijanaško-talijanskim vladajućim slojem. Ne zanemarujući interese siromašnoga talijanskog puka, predvodio je borbu Hrvata i Slovenaca, ugrožene većine stanovnika Istre, protiv politike denacionalizacije, a za temeljna politička, gospodarska, kulturna i prosvjetna prava. Novac koji su mu bio na raspolaganju usmjeravao je na stvaranje temelja narodnjačkom pokretu.

Nakon polaganja vijenca u Velom Ježenju u župskoj dvorani župe sv. Jurja na Starom Pazinu Maja Polić za građanstvo i župljane održala je predavanje "Juraj Dobrila-hrvatski istarski preporoditelj". Obilježavanje Dana Jurja Dobrile organizirali su župa sv. Lucija Pazinska, Istarsko književno društvo "Juraj Dobrila" i Bratovština "Hrvatska Istra".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum