NEDEŠĆINA

Općinsko vijeće o izvršenju proračuna: U POLA GODINE VIŠAK OD 1,5 MILIJUNA KUNA

| Autor: Branko BIOČIĆ

Proteklih godina dovodili smo financijsko poslovanje u red i nismo plakali, a nismo dobili niti jedne kune od države, ni Županije. Idemo dalje i nastavljamo ostvarivati pozitivan rezultat, rekao je načelnik Gianvlado Klarić

 

S 11 glasova za, jednim suzdržanim i jednim protiv, Općinsko vijeće Svete Nedelje usvojilo je polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna. U prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su, tako, prihodi i primici u visini od 6,1 milijun kuna, a rashodi i izdaci i 4,5 milijuna te je ostvaren višak prihoda od 1,5 milijuna kuna. Kada se tom višku pridoda višak ostvaren na dan 31. prosinca lani od 131 tisuću kuna, ukupan višak prihoda od 1,7 milijuna kuna raspoloživ je u sljedećem razdoblju. 

Najveći izdatak za vrtić

Općinski načelnik Gianvlado Klarić istaknuo je kako tih novaca nema na računu već je to samo rezultat pozitivnog poslovanja pa će na kraju godine biti nešto manje novaca od sadašnjeg prikazanog viška od 1,7 milijuna kuna.

- Zadovoljni smo polugodišnjim izvršenjem proračuna, iako nije sve prema očekivanjima. Nastavlja se trend pozitivnog poslovanja, za razliku od razdoblja prije 10, 15 godina, kada je ono bilo negativno. Općina sve svoje obveze redovito izvršava, a skupine koje primaju naknade i stipendije, poput studenata, ne čekaju na svoj novac. Želim istaknuti da je naš godišnji proračun između deset i 11 milijuna kuna. Ako od ovog rezultata sada odbijemo 640 tisuća kuna koje se odnose na kredit, naš je proračun točno negdje na polovici, odnosno između 5,3 ili 5,4 milijuna kuna. Imamo najveći izdatak za Dječji vrtić u Vrećarima od 700 tisuća kuna. Ali 84-ero djece je upisano. Snosimo troškove plaća za osoblje i kompletnu 'strukturu' po svakom djetetu. Troškovi su i za zdravstvo, plaćamo sve ono što država ne priznaje. No, osiguravat ćemo i dalje maksimalnu zdravstvenu zaštitu našim građanima koji su u potrebi. Proteklih godina koliko smo zajedno, dovodili smo financijsko poslovanje u red i nismo plakali, a nismo dobili niti jedne kune od države, ni Županije. Idemo dalje i nastavljamo ostvarivati pozitivan rezultat, rekao je Klarić. 

Slijede veća ulaganja

U raspravi je Robi Čalović (GB), istaknuo da ga vesele ove brojke te ispunjavanje obveza, ali kako se nada da će nešto od ostvarenog viška biti usmjereno u realizaciju objekata i uređaja komunalne infrastrukture kako bi se ostvarila obećanja dana građanima. Mladen Vlačić (SDP) smatra da bi bilo dobro planirati i pripremiti neke projekte za koje bi se moglo povući sredstva iz EU fondova. Miljenka Vidića, nositelja istoimene liste, više bi veselila pozitivna nula ili čak gubitak u proračunu, ali uz uvjet da su realizirani neki planirani projekti.

- Puno toga nije napravljeno pa bih volio da se do Nove godine to napravi i da ljudi budu zadovoljni, rekao je Vidić.

Odgovarajući na primjedbe i pitanja vijećnika, načelnik Klarić je rekao kako je država decentralizirala obveze, ali ne i sredstva te najavio da će u drugom polugodištu biti više aktivnosti na održavanju objekata komunalne infrastrukture, javne rasvjete i asfalta, a spreman je i projekt javne rasvjete po glavnoj cesti, od Vrećari do Eržišća.

U sklopu vijećničkih pitanja Mladen Vlačić izvijestio je kako je poboljšan internetski pristup na području Martinskog i Šumbera što je doprinos razvoju ovoga kraja. Susie Blašković (IDS-HNS) pitala je za uređenje igrališta u Šumberu, a Srećko Kos (IDS-HNS), za uređenje krova koji prokišnjava na Domu kulture u Šumberu.
"To nisu veliki poslovi, a ni veliki novci i sve se to da napraviti", obećao je načelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater