štednja

OPĆINA BARBAN OVE GODINE RASPOLAŽE S PET MILIJUNA KUNA MANJE OD PLANIRANOG Dodatna ulaganja u poduzetničku zonu tek iduće godine

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Bila je ovo prilika za prvo ovogodišnje svođenje računa i rebalans proračuna koji je za ovu godinu bio planiran u iznosu od 18 milijuna kuna, a sada je smanjen za 28,5 posto te iznosi 12,9 milijuna kuna

Općini Barban odobreno je nešto više od ukupno 1,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za dva projekta, "Ulaganje u uređenje poučne staze Blaz - ušće Raše" i "Ulaganje u uređenje poučne staze Puntera - Kanal Raša". Nove pješačke staze financiraju se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te je bilo potrebno navedene projekte uključiti u Proračun. Bila je to ujedno prilika za prvo ovogodišnje svođenje računa i rebalans proračuna koji je za ovu godinu bio planiran u iznosu od 18 milijuna kuna, a sada je smanjen za 28,5 posto te iznosi 12,9 milijuna kuna.

Najveće smanjenje napravljeno je u Programu građenja komunalne infrastrukture, odnosno smanjuju se rashodi za kapitalni projekt "Izgradnja komunalne infrastrukture - Poduzetnička zona Barban“, pa se tako i planiranih pet milijuna kuna za financiranje ove investicije prebacuje za iduću godinu.

Naime, ovaj je projektni prijedlog uspješno prošao fazu ocjene kvalitete u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga u otvorenom postupku dodjele bespovratnih sredstava za "Investicije u razvoj poslovne infrastrukture i poduzetničkih inkubatora na Urbanom području Pula". Sljedeća faza postupka dodjele bespovratnih sredstava je donošenje Odluke o financiranju, te će se ulaganje u barbansku poduzetničku zonu nastaviti u 2021. godini.

Što se ostalih programa javnih potreba tiče, za nekoliko desetaka tisuća kuna povećana su sredstva planirana za predškolsko i školsko obrazovanje te program osiguranja zdravstvene i socijalne zaštite. Za potrebe u obrazovanju tako će se ove godine izdvojiti 210 tisuća kuna, od čega 110 tisuća kuna ide za organiziranje produženog boravka u osnovnoj školi "Jure Filipovića" Barban. Za financiranje ostalih javnih potreba u interesu učenika osnovne škole, osigurana su dodatna sredstva od 15 tisuća kuna, dok je za sufinanciranje drugog obrazovnog materijala za učenike osnovnih škola s područja Općine osigurano još 35 tisuća kuna. Po pet tisuća kuna izdvojeno je za poklon pakete za djecu 1. i 2. razreda osnovne škole, kao i za sufinanciranje autobusnih karata učenicima, a 40 tisuća kuna biti će podijeljeno na studentske stipendije,

Zbog aktualne situacije vezane uz korona virus, smanjili su se porezni prihodi za gotovo 154 tisuće kuna, a u najvećoj mjeri prihodi od poreza na dohodak kojeg je do sada inkasirano gotovo 90 tisuća kuna manje od planiranog. Bez obzira na to, bez zastoja se provode sve aktivnosti koje se odnose na redovan rad općine, proračunskih korisnika i udruga te su one ostale na razini prvotnog plana.

Kao i sve druge općine, i Barban je zbog korone morao provesti mjere štednje te je rebalansom trošak samog funkcioniranja općinske administracije do sada smanjen za gotovo 569 tisuća kuna. Načelnik Dalibor Paus istaknuo je da unatoč aktualnoj situaciji vezanoj uz korona virus, Općina redovito podmiruje sve svoje obveze prema proračunskim korisnicima, dobavljačima, kućanstvima i građanima te sve ostale obveze. Zbog rebalansa Proračuna, promjene su prošli i svi prateći programi koji detaljnije određuju raspodjelu i namjenu planiranih sredstava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of