KONFERENCIJA "IZAZOVI ZELENE TRANZICIJE"

LUKA MLADENOVIĆ: Na razini BAT grupe govorimo o ugljičnoj neutralnosti do 2030., o nula posto otpada na odlagalištima, recikliranju vode...

| Autor: Glas Istre
Luka Mladenović, voditelj inženjeringa i tvorničkog održavanja BAT Kanfanar (Snimio Milivoj Mijošek)

Luka Mladenović, voditelj inženjeringa i tvorničkog održavanja BAT Kanfanar (Snimio Milivoj Mijošek)


Za svojevrsnu varijantu ESCO modela su se odlučili i u BAT-u kad su krajem 2019. godine zajedno s pulskom Plinarom ušli u investiciju izgradnje plinovoda kojim su lož ulje u proizvodnom procesu zamjenili jeftinijim i ekološki prihvatljivijim energentom prirodnim plinom. BAT je kompanija koja je po pitanju održivosti globalno postavila vrlo visoke ciljeve, a zadovoljstvo je vidjeti da ih u potpunosti namjerava realizirati i u svojoj tvornici u Istri. Financial Times svrstao je BAT među kompanije lidere u borbi protiv klimatskih promjena, a Luka Mladenović, voditelj inženjeringa i tvorničkog održavanja BAT Kanfanar, kazao je što sve poduzimaju kako bi na toj poziciji i ostali.

- Naš cilj je ugljična neutralnost koju u Kanfanaru očekujemo postići i prije od planova koje imamo na razini grupe.

Od 2015. godine kontinuirano ulažemo - TDR, tj. tvornica u Kanfanaru dio je globalne obitelji BAT grupe ima preko 50 tvornica, a Kanfanar je na ovaj način dobio priliku raditi u sustavu u kojem je održivost u samom središtu, a istovremeno dobiti i izvore financiranja za ostvarivanje tih ciljeva.

Uz naprednu ESG agendu kojom BAT omogućuje zelenu tranziciju i globalno i u Hrvatskoj, značajan dio održivog poslovanja odnosi se na razvoj novih kategorija proizvoda s potencijalom smanjenog rizika. Tu je Hrvatska s pokretanjem proizvodnje grijanih duhanskih proizvoda u Kanfanaru, ali i s otvaranjem logističkog centra u Rijeci iz kojeg se izvoze proizvodi novih kategorija, zapravo postavljena u središte globalne transformacije BAT-a.

A što se tiče ostvarivanja ESG ciljeva, Hrvatska i Kanfanar jako dobro stoje, po nekima su i ispred ciljeva BAT grupe.

- Na razini grupe tako govorimo o ugljičnoj neutralnosti do 2030., o nula posto otpada na odlagalištima, recikliranju vode, smanjenju upotrebe vode, nula ozljeda zaposlenika u našim operacija… čitav niz globalno prepoznatih institucija i medija prepoznaje BAT-ov doprinos održivosti, i to je nešto što u Kanfanaru živimo svaki dan, rekao je Mladenović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater