IZAZOVI ZELENE TRANZICIJE

Na konferenciji Glasa Istre u Balama ugledni panelisti iz poslovnog i javnog sektora: U fokusu održivo poslovanje i doprinos smanjenju negativnog utjecaja na okoliš, te izazovi i prilike vezane za obnovljive izvore energije

Kako Hrvatska stoji u toj priči? Kakvi su planovi i koje se aktivnosti po tom pitanju poduzimaju u nekim od vodećih domaćih kompanija? Kakvi su potencijali i planovi u Istri i Hrvatskoj kad su u pitanju obnovljivi izvori energije? Neka od najaktualnijih pitanja današnjice Glas Istre je stavio u fokus današnje tematske konferencije

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
zelenoPixabay

zelenoPixabay


"Europa kao prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. naša je politička i pravna, ali jednako tako i moralna obveza. Budućnost je ili zelena ili je nema. Prestanimo se ponašati kao da možemo birati planet na kojem ćemo sutra živjeti". Ovih nekoliko rečenica istarskog eurozastupnika Valtera Flega, izgovorenih tijekom rasprave o klimi u Europskom parlamentu, savršeno otkrivaju biti teme koja će promijeniti svijet i obilježiti jedno razdoblje.

Europska unija u puno je navrata pokazala da želi biti predvodnik svjetske borbe protiv klimatskih promjena. Tijekom godina su u Europskom parlamentu usvojeni neki od najnaprednijih zakonodavnih akata o okolišu, a kao glavni cilj istaknuto je postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Ozbiljan je to izazov koji pretpostavlja temeljitu preobrazbu europskog društva i gospodarstva, od industrije i energetike do prometa, turizma, poljoprivrede i prehrane.

Kako Hrvatska stoji u toj priči? Kakvi su planovi i koje se aktivnosti po tom pitanju poduzimaju u nekim od vodećih domaćih kompanija? Kakvi su potencijali i planovi u Istri i Hrvatskoj kad su u pitanju obnovljivi izvori energije? Neka od najaktualnijih pitanja današnjice Glas Istre je stavio u fokus konferencije "Izazovi zelene tranzicije" koju zajedno s brojnim uglednim partnerima organiziramo danas u Balama.

U sklopu konferencije bit će održane dvije panel rasprave. Prva će biti posvećena iskustvima gospodarstvenika, njihovim investicijama u održivo poslovanje te aktivnostima i planovima vezanim uz to da u svom poslovanju što više doprinesu smanjenju negativnog utjecaja na okoliš i povećanju pozitivnog utjecaja na društvo, dok će se druga fokusirati na proces zelene energetske tranzicije te izazove i prilike vezane uz obnovljive izvore energije.

Zeleno poslovanje

Najstarija tvornica na Labinštini s radom je započela daleke 1926. godine, a skorašnji okrugli jubilej iščekuje kao jedna od najuspješnijih istarskih i hrvatskih tvrtki po rezultatima poslovanja i po ostvarenim prihodima. Riječ je naravno o Holcimovoj tvornici u Koromačnu u kojoj savjesnim poslovanjem već godinama samoinicijativno uvode tehnologije kojima smanjuju svoj utjecaj na okoliš i uvijek su daleko ispod zakonski propisanih granica emisija. Holcim je 2021. pokrenuo i projekt kojim će 2023. započeti proizvodnju dvije nove vrste cementa manjeg ugljičnog otiska za što su osigurali i bespovratna sredstva.

Foto

Virna Višković Agušaj

"Sve što smo do sad obećali u studijama o utjecaju na okoliš, sve smo ostvarili. Kao kemičarka znam da kroz kontrolu ulaznih materijala možemo izračunati emisije koje se ispuštaju u okoliš. Zbog toga i zbog opremljenosti našeg laboratorija za kontrolu, sigurni smo da je naš utjecaj na okoliš uvijek manji od propisanih graničnih vrijednosti, što se vidi i kroz rezultate mjerenja emisija u ovih 20 godina", kaže sudionica prvog panela Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Jedan od načina kojim možemo doprinijeti očuvanju prostora u kojem obitavamo, a u konačnici i cijelog planeta je i optimalna upotreba energije, vode i ostalih energetskih resursa koji su nam neophodni za život, a čije korištenje vrlo često bude neodgovorno i neracionalno. Kada govorimo o uštedi vode kao resursa, o energetskoj učinkovitosti i racionalnoj upotrebi energije, svakako trebamo spomenuti tvrtku Rudan d.o.o. iz Žminja, koja već skoro 30 godina posluje na tržištu te je svojim angažmanom, tehnološkim rješenjima i konstantnim projektnim ulaganjima u svom djelokrugu, dala značajan doprinos i ostvarila iznimne rezultate u obliku mjerljive uštede vode i energije. O projektima, iskustvima i planova danas vodeće domaće tvrtke na tom području na panelu u Balama će govoriti predsjednik Uprave tvrtke Rudan Danijel Benčić.

Iz vodeće turističke kompanije u Hrvatskoj Valamar Riviere u raspravi u panelu "Budućnost poslovanja je zelena" sudjelovat će članica Uprave zadužena za daljnju internacionalizaciju, održivi turizam i digitalizaciju poslovanja Ivana Budin Arhanić. Ova turistička kompanija lider je u inovativnom upravljanju odmorišnim turizmom i partner destinacija koja odgovornim i održivim turističkim poslovanjem kontinuirano stvara novu vrijednost. Tijekom proteklih godina Valamar je smanjio ugljični otisak i emisiju stakleničkih plinova za 70 posto. U kompaniji je reducirana potrošnje vode, koriste se pročišćivači otpadnih voda i odvaja se gotovo 50 posto otpada, što je tri puta više od hrvatskog prosjeka, a u 2021. godini u pogon je pušten i najambiciozniji projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu

Obnovljivi izvori

S ogromnim iskustvom u području turizma na konferenciju nam stiže član uprave ACI-ja i posebni savjetnik ministrice turizma i sporta dr. sc. Ivan Herak. ACI jednom od svojih najvažnijih vrijednosti, ali i dužnosti, smatra brigu prema moru i okolišu, a da se to nije tek puko mrtvo slovo na papiru dokazuju brojnim eko akcijama koje kontinuirano provode u svojim marinama širom Jadrana, kao i dostignutim standardima poslovanja. Naime, ACI je jedna od prvih velikih hrvatskih tvrtki iz turističkog sektora certificirana po četiri ISO standarda; za kvalitetu, za okoliš, za energetsku učinkovitost i od ranije uvedenu međunarodnu normu za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću, a nositelj su i ZelEn certifikata koji je potvrda korištenja energije iz obnovljivih izvora.

Voditelj inženjeringa i tvorničkog održavanja BAT Kanfanar Luka Mladenović razvija i vodi tim ljudi koji pokriva brojne funkcionalne aspekte tvornice i realizira investicijske projekte. Početkom prošle godine British American Tobacco ocijenjen je kao najbolja kompanija u prehrambenom i duhanskom sektoru i treća najbolja kompanija u sastavu globalnog FTSE 100 indeksa Londonske burze prema održivosti poslovanja. Financial Times proglasio je BAT jednim od lidera među kompanijama koje predvode borbu protiv klimatskih promjena.

Foto

Boris Miletić (Snimio Milivoj Mijošek)

Jednako jaku postavu sudionika donosi i panel Energija održivog razvoja koji u fokus stavlja potencijale obnovljivih izvora energije i mogućnosti njihova korištenja. Svijet se ubrzano razvija i raste broj istraživanja i tehnoloških inovacija stvarajući prilike za milijarde ljudi. Sav taj rast nužno zahtijeva i energiju, a zbog opravdanih zahtjeva za smanjenim okolišnim otiskom energija već sada treba biti proizvedena i isporučena na nove načine.

Grupa KONČAR započela je s radom 1921. godine i na svojem se stoljetnom putu prometnula u regionalnog lidera u rješenjima iz segmenta proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, tračničkih vozila i infrastrukture te digitalnih platformi. Uz to, KONČAR je danas jedan od najvećih hrvatskih izvoznika i nositelja inovacija, tehnološkog napretka i standarda kvalitete. Kao jedan od predvodnika zelene tranzicije KONČAR je još 2012. godine prvi razvio i izgradio hrvatsku vjetroelektranu Pometeno, a prije dvije godine ova kompanija je izgradila i u rad pustila i tada najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj, na otoku Visu. Djelić ogromnog iskustva koje imaju na ovom području na konferenciji će predstaviti dr. sc. Goran Leci, predsjednik Uprave KONČAR – Digitala.

U Bale stiže i Tamara Tarnik, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i održivi razvoj HEP-a. Europska komisija je donijela Zeleni plan s ciljem da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent. U tom kontekstu, HEP grupa kao jedna od vodećih energetskih tvrtki u jugoistočnoj Europi, vidi svoje mjesto i priliku za jačanje pozicije u energetskom sektoru koji se temelji na zelenom, održivom, naprednom i klimatski neutralnom gospodarstvu. U gotovo svim segmentima koji čine zelenu tranziciju HEP ima završene ili projekte u tijeku, a upravo   u Istri, u travnju 2019. godine, HEP je započeo svoj veliki ciklus ulaganja u sunčane elektrane. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost   središnje je mjesto prikupljanja i ulaganja izvanproračunskih sredstava u programe i projekte zaštite okoliša i prirode, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Energetska budućnost

Kako je Hrvatska uskladila svoju Strategiju energetskog razvoja s Europskim zelenim planom, kako izgleda energetska budućnost Hrvatske u 2025. a kako u 2030. godini i što je do danas Fond ponudio poduzetnicima i jedinicama lokalne samouprave u cilju energetskog razvoja Hrvatske neka su od pitanja na koje će odgovore na konferenciji dati načelnica Sektora za energetsku učinkovitost FZOEU Maja Rajčić.

Foto

Valter Flego (Snimio Duško Marušić Čiči)

"Odgovorno upravljanje prostorom prepoznato je kao iznimno važan segment u cjelokupnom razvoju Istarske županije, a to se posebice odnosi na borbu protiv bespravne gradnje, koja je uzela maha na području cijele Istre. Prostor je naš najvrjedniji resurs i moramo ga zaštiti, a bespravni graditelji trebaju biti adekvatno sankcionirani", kaže istarski župan Boris Miletić, koji će biti među sudionicima drugog konferencijskog panela. Podsjetimo da je prije nešto više od mjesec danas Istarska županija započela suradnju s ENERGY PLATFORM LIVING LAB - Udrugom za otvorene inovacije u energetici koja ima za cilj razvoj više projekata iz područja bez ugljične proizvodnje energije, prijenosa energije te infrastrukture koja podržava e-mobilnost.

Zanimljiva iskustva u Bale donosi i Miodrag Šarac, direktor Adriatic Biodizela. Hrvatska u ovom trenutku nema vlastitu proizvodnju biodizela, ali to će se uskoro promijeniti jer je Manšped grupa, kojoj pripada i Adria oil, u Netretiću u Karlovačkoj Županiji krenula u projekt razvoja tvornice biodizela nazvane Adriatic biodizel koja bi vrlo brzo trebala započeti s radom. Radi se o trenutno jedinoj tvornici biodizela u Hrvatskoj koja će omogućiti proizvodnju ovog energenta kako iz ekološki prihvatljivih kultura uljane repice tako i preradom otpadnih jestivih ulja prikupljenih iz cijele Hrvatske. Tvornica u Netretiću proizvodit će nešto manje od 18 milijuna litara biodizela i zadovoljit će sadašnje, ali i buduće potrebe Adria oila. Naime, hrvatsko zakonodavstvo koji prati smjernice Europske uniji predviđa do kraja 2030 godine umješavati minimalno 14 posto biodizela u mineralni dizel.

Niz uglednih panelista iz poslovnog svijeta i javnog sektora obećava kvalitetne i zanimljive rasprave o Izazovima zelene tranzicije koje i uživo možete pratiti putem live streama na portalu i društvenim mrežama Glasa Istre.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater