KONFERENCIJA GLASA ISTRE

IZAZOVI ZELENE TRANZICIJE Boris Miletić: "Cilj nam je ostvariti pretpostavke da Istra 2050. godine proizvodi energiju iz obnovljivih izvora" / Robert Frank: "Rast troškova energije još je veći poticaj da sami, uz besplatnu asistenciju sunca, proizvodimo električnu energiju"

| Autor: Glas Istre


U organizaciji Glasa Istre i brojnih partnera, danas se u Balama održava konferencija "Izazovi zelene tranzicije" na kojoj sudjeluju ugledni panelisti iz poslovnog i javnog sektora.

Moderator konferencije je Milan Pavlović, a na samom početku prisutnima se obratila Hrvojka Petrović Grahli, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i istarski župan Boris Miletić.

(Snimio Milivoj Mijošek)

- Meni i mom timu je cilj ostvariti pretpostavke kako bi Istra 2050., ako ne i prije, bila energetski autonomna, na način da se ta energija proizvodi iz obnovljivih izvora. Možda nam se ta 2050. čini daleko, ali zapravo je vrlo blizu. Zato smo u suradnji s FER-om počeli raditi na strategiji da bi se to ostvarilo. Nama će definitivno biti tema sunca, te moramo stvoriti preduvjete za to, istaknuo je Miletić.

Iz Bruxellesa javio se istarski eurozastupnik Valter Flego putem videa:

- Zelena tranzicija zajedno s digitalnom jedan je od mojih prioriteta od samog početka, i zato me ova konferencija izuzetno veseli. Uspješnost tvrtki uvelike ovisi o provođenju zelene tranzicije. Također, bez digitalnog društva nema uspješnog poslovanja. Investicijska spremnost u provođenju dvostruke tranzicije najveća je prepreka u provođenju istih. Potrebno je mijenjati poslovnu kulturu u Republici Hrvatskoj. Kao što EU proračun nije vreća bez dna, i hrvatski proračun potrebno je pametno rasporediti. COVID kriza i rat u Ukrajini iscrpili su i građane i poduzeća, i zato treba tražiti alternative koje će maksimalno ublažiti te udarce. Samo je paket mjera za čistu, zelenu energiju i digitalnu komponentu iz EU-a iznosi 177 milijardi eura. Ulaganje u zelenu tranziciju i digitalizaciju kreće od ljudi, rekao je Flego.

Gradonačelnik Bala Edi Pastrovicchio:

- Svjedoci smo situacije oko energetike i krajnje je vrijeme da o tome počnemo ozbiljno razgovarati. Treba definitirati gdje će se moći graditi solarne elektrane, i kako možemo biti čim brži, i da, kad postoje mogućnosti, da to možemo što prije učiniti, rekao je Pastrovicchio.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Nakon pozdravnih govora, glavni urednik Glasa Istre Robert Frank uveo je sudionike u program konferencije:

"Osobno, mislim da je nadahnuće najbitnija stvar na svijetu.

Uz motiviranost, tu je i posvećenost, ustrajnost da u tome čime se baviš uspiješ.

Poanta je da ne propuštaš prilike, da ne budeš lijen, birokratiziran, pretjerano formalan i kompliciran.

Tako gledamo mi iz realnog sektora. I to je jedini put uspjeha.

Pravi poslovnjak, čime se god bavio, u svakoj će prilici i poluprilici tražiti razlog više zašto nešto napraviti, a ne zašto od nečega odustati. Odustati je najlakše. Odustaju kukavice, mediokriteti, potkapacitirani, odustaju oni koji nisu konkurentni i kompetitivni.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Možda se pitate zašto ovakav uvod: preekstenzivan, filozofski, docirajući.

Kažu mi, nemali broj mi to i zamjera, da baš tako nekako i pišem. Ne sviđa im se previše, no to je njihov problem.

O svemu ovome govorim misleći i stavljajući u prvi plan Istru. Stvarno više nema potrebe naglašavati njen antifašizam, regionalne i povijesne specifičnosti. To je općepoznato.

Nešto je tu puno bitnije: imam osjećaj da je Istra, unatoč svim tim vilama s bazenima, hotelima i kampovima, ugostiteljstvom i, generalno, turizmom u svim oblicima i rekordnim brojkama, zastala.

Imam osjećaj, i to me muči, što Istra stoji kao ukopana.

Istra ne koristi, e to je ono što me smeta, sve svoje potencijale.

Istra ne postaje ono što bi morala biti. A što bi to trebala postati, pitate se.

Oaza održivog razvoja, regija u kojoj se maksimalno koriste obnovljivi izvori energije, nevjerojatni potencijali i kapaciteti sunca.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Ne, morao je doći rat u Ukrajini, ruska agresija i neprikriveni fašizam, svjetska energetska kriza, poskupljenje energenata, struje, sirovina i svega ostalog, morala je doći inflacija i stagflacija, da bi shvatili kako pred nosom, u našem dvorištu, imamo ako ne cjelovito, onda barem djelomično rješenje – besplatnu, neiskorištenu sunčevu energiju.

Nebrušeni dijamant čije nam oblikovanje može pomoći da postanemo još bolji, energetski gotovo neovisni o svjetskim krizama i ratovima, toliko samoodrživi da će nam mnogi zavidjeti.

Ali ne, ništa od toga. Istra je stala, zaspala.

Da se razumijemo, realan sektor, srećom, prepoznaje priliku, trenutak, potencijale, trendove. I zato ga treba podržati, politika mora servisirati njegove ambicije, ideje i kreativnosti.

Tu mi pada na pamet čovjek na čiji način bi bilo dobro, za sve nas, da razmišljamo. Što bliže, dakle, njegovom modelu.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Elon Musk, najprije ismijavan, neshvaćen, a onda svjetski inovator, tvorac svemirskog programa kojim je pobijedio veliku NASU, tvorac Tesle i netko tko je solarnu energiju i obnovljive izvore energije stavio u funkciju čovjeka i čovječanstva, razvoja i opstanka istodobno.

Njegov model funkcioniranja, nadahnuće i revolucionarnost pokazuju da nema te prepreke koju se ne može preskočiti, zaobići, srušiti kad postoji volja i ideja.

Istri treba Elon Muskovsko iskustvo. Treba nam učenje od najboljih. Musk je u nekih stotinjak dana u suradnji s lokalnom vlašću u SAD-u napravio solarno samostalni grad. Iskoristio je prirodu, a da je nije ugrozio. Rušio je pred sobom birokratske barijere, tražio i dobio pomoć angažirane lokalne vlasti.

E tu sad dolazimo do problema.

Prvo, kako u Istri povećati upotrebu solara kao najlogičnijeg i najisplativijeg izvora energije. I dalje smo među onima s najmanjim udjelom sunčeve energije u potrošnji električne energije. Iako, što je paradoksalno, Hrvatska i, posebno, Istra, imaju veći broj sunčanih sati nego mnoge druge europske države.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Drugo, problem je tretiranje prostora i status prostornih planova. Osobno mislim, ulazeći u ovu temu, da Istra ima strahoviti potencijal, da postoji interes poslovne zajednice, i velikih hotelskih sustava, za proizvodnjom solarne energije. Ali i da za to više nisu dovoljni samo krovovi građevinskih objekata. Potrebne su solarne elektrane. I tu počinje priča svih priča. Tu ćemo pokazati jesmo li odgovorni prema sebi i prostoru. Mnogo je potencijalnih mjesta za njihovo postavljanje.

Budemo li pametni, inteligentni i ne previše inovativni, već samo kopirajmo pozitivna iskustva drugih, većih, kreativnijih, solarne elektrane moći ćemo graditi i postavljati na bivšim odlagalištima otpada, napuštenim kamenolomima, rudokopima, bivšim šljunčarama.

Moći će se raditi kao natkrivališta na parkiralištima ispred hotela gdje će zaklanjajući automobile od prejake sunčeve svjetlosti i grijanja istodobno stvarati novu energiju.

Vjerovali ili ne, europske zemlje imaju i praksu gradnje specijaliziranih agrosolara. Oni u simbiozi s poljoprivrednim površinama donose dodatnu vrijednost – imaju dokazan učinak na poboljšan prinos određenih poljoprivrednih kultura i uz to proizvode energiju.

(Snimio Milivoj Mijošek)

U cilju zelene tranzicije, ekološke održivosti i opstanka planeta - solarne elektrane su spas i nužnost.

Zemlje siromašne potencijalima kakve mi s druge strane imamo, ali zato bogate znanjem i iskorištavanjem i najmanje pozitivne čestice u prostoru, Istru bi, u skladu s pametno promišljenim pravilima i planovima, i to naglašavam, načičkale solarnim elektranama.

Gradili bi ih svugdje osim ne na najkvalitetnijem poljoprivrednom zemljištu koje mora biti u funkciji, podrazumijeva se, poljoprivrede.

U svemu tome, prostorni planovi i donošenje odluka moraju se ubrzati.

Uvjeti izgradnje postrojenja moraju biti jednostavni za ispunjavanje, rokovi za donošenje odluka skraćivani, kooperativnost HEP-a na najvišoj mogućoj razini.

I da, vjerojatno i ključno, dugotrajni postupci izdavanja dozvola i upravni postupci moraju postati prošlost.

Uostalom, to su ciljevi EU i to su naše obveze.

Istra neminovno mora dobiti velike solarne projekte.

Ja je vidim ovako: "Istra solarna regija".

To je sadašnjost i budućnost.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Postoje tvrtke u Istri, valjda inspirirane Elonom Muskom kao i ja, (znam, malo sam već i dosadan i zamoran s time što govorim), koje, e to je sad puno zanimljivije, planiraju izraditi razviti vlastitu mrežu solarnih elektrana.

Smanjit će zagađivanje, uštedjeti i neće ovisiti o sve većim i očekivanijim ratnim i političkim sukobima.

Da bi se sve realiziralo onako kako treba, kako nalaže realnost i logika, sada nastupaju županijska vlast i gradske, odnosno općinske vlasti. Tu je i HEP. Oni moraju postati partneri nositelja novih tehnologija i razvoja.

Istra koja je uvijek kora ispred ostatka Hrvatske u ovome čak i zaostaje.

Činjenica je, ponovit ću još jednom, za kraj, da je rast troškova energije još veći poticaj da sami, uz besplatnu asistenciju sunca, proizvodimo električnu energiju.

Sve što budemo radili u tom smjeru, radimo za sebe, svoju djecu, jačanje gospodarstva, čuvanje prirode i brendiranje, novo brendiranje Istre kao održive turističke destinacije", zaključio je Frank.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater