SA SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

LABIN: Opasan dio uspona za stari grad

Pročelnica Anamarija Lukšić pojasnila je da se problem pokušao riješiti kada je Županijska uprava za ceste rekonstruirala Ulicu Aldo Negri, ali tada nisu mogli postići konsenzus s konzervatorskim odjelom o postavljanju ograda iz razloga što su tvrdili da, povijesno, nikada nije bila na tom dijelu

| Autor: Branko BIOČIĆ
Zgrada s parkingom na usponu za stari grad s niskim zidićem

Zgrada s parkingom na usponu za stari grad s niskim zidićem


Vijećnik Lari Zahtila (IDS-ISU) na posljednjoj je sjednici labinskog Gradskog vijeća upozorio na opasnu situaciju pokraj zgrade Aldo Negri 5, na usponu za Stari grad Labin. "Tijekom rekonstrukcije uspona asfaltirana je nizbrdica pokraj zgrade, međutim, do nizbrdice se nalazi pad terena od nekoliko metara i tu postoji opasnost za ljude i vozila s obzirom da ne postoji ograda već se samo izdiže, za pet centimetara, mali potporni zid. U zgradi živi i troje stanara koji su osobe s invaliditetom, a tamo nema označenih mjesta za osobe s invaliditetom. Na kraju nizbrdice je prijelaz na tucanik pa je nakon asfaltiranja nastala stepenica koja je previsoka za prosječan automobil", naveo je Zahtila.

Pregovori s konzervatorima

Zahtila je zamolio gradonačelnika da se postavi ograda, označe parkirna mjesta za osobe s invaliditetom i nasipa dio gdje je nastala stepenica, radi lakšeg prometovanja vozila. Odgovorila mu je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarija Lukšić kazavši da se problem pokušao riješiti kada je Županijska uprava za ceste rekonstruirala Ulicu Aldo Negri, ali tada nisu mogli postići konsenzus s konzervatorskim odjelom o postavljanju ograda jer su tvrdili da, povijesno, nikada nije bila na tom dijelu, ali je kroz godine, i dizanje ulice, spomenuti zid, koji je bio visok, došao na ovu malu visinu.

- Molili smo ih da pokušamo, u dogovoru s osobama koje to mogu predložiti i imaju licencu, izraditi konzervatorsku podlogu i tako, barem privremeno, doći do nekog konačnog rješenja i zaštititi ovaj dio. U razgovoru smo s njima i vjerujem da ćemo u nekom narednom razdoblju naći neko zajedničko rješenje, rekla je Lukšić.

Zahtila se također založio za postavljanje antistres podloge na igralištima na Vinežu i u Starom gradu, a odgovorio mu je gradonačelnik Valter Glavičić.

Razvoj rekreativnog sporta

- Izdvajanja za rekreativni, masovni sport na listi je prioriteta gradske uprave Grada Labina što dokazuju vrijedne investicije posljednje četiri godine. Postavljanje antistres podloge postalo je dio standardne opreme. Tako je igralište kraj Osnovne škole 'Ivo Lola Ribar' preuređeno 2017. godine, a 2019. godine igralište na Katurama. Oba igrališta postala su popularna okupljališta djece i mladih, rekreativaca i sportaša, tim više što su oba smještena u samom centru naselja. Ove je godine Rabac, u Jadranskoj ulici, dobio moderno sportsko igralište koje svojom veličinom odgovara dimenzijama košarkaškog. To su tri velika projekta, kod kojih prosječno ulaganje iznosi oko 500 tisuća kuna. Cilj nam je da se uz natjecateljski, što više razvija rekreativni sport, jer se ljubav prema sportu razvija upravo na gradskim igralištima. Igralište Đil u Starom gradu, kao i igralište na Vinežu te kod Osnovne škole Matije Vlačića naši su prioriteti i cilj nam je što snažnije ulagati u masovni sport, rekao je Glavičić.

Istaknuo je da igralište na Đilu iziskuje veću investiciju jer je potrebno spuštanje na razinu prometnice, izgradnja dviju etaža parkirališta, a na vrhu je u planu malonogometno igralište. Rekonstrukcija igrališta na Vinežu nešto je manje zahtjevna i izvjesnija da se u narednih nekoliko godina realizira. Za rekonstrukciju vrlo popularnog igrališta kraj škole Matije Vlačića očekuje se potpora Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je uključen i u uređenje i sanaciju trim staze.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater