Otkazan kolektivni ugovor

"KUHA" U PULSKOJ ZRAČNOJ LUCI Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije najavljuje štrajk. Direktorica aerodroma Nina Vojnić Žagar: Unaprijed pozivati na socijalne nemire, nije korektno!

Zračna luka Pula ostvaruje pravo na potpore države za očuvanje radnih mjesta u visini od 4.000 kuna po radniku, pa sindikat traži da se aneksom Kolektivnog ugovora utvrdi da poslodavac ne može isplatiti plaću nižu od visine potpore koja se isplaćuje poslodavcu

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


"Direktorica Zračne luke Pula nezakonito je otkazala Kolektivni ugovor nakon što je jednostrano prekinula pregovore, a da prethodno nije provela postupak mirenja koji je predviđen Kolektivnim ugovorom", izvijestila je predsjednica Sindikata Istre i Kvarnera Marina Cvitić, najavivši štrajk u Zračnoj luci Pula ukoliko se u međuvremenu ne postignu dogovori. Navela je da je sindikat nekoliko puta upozorio direktoricu da je otkazivanje ugovora nezakonito.

- Sindikat je prihvatio inicijativu za smanjenje materijalnih prava apsolutno shvaćajući situaciju u kojem se društvo nalazi, prije svega zbog posljedica pandemije koronavirusa. U pregovorima koji strogo formalno to i nisu bili zajedno s Nezavisnim sindikatom Zračne luke Pula SIKD je, među ostalim, prihvatio smanjenje plaće za 15 posto za period od 1. listopada 2020. do konca 2021. godine. Spor je nastao zbog inzistiranja da se zaštite plaće najugroženijih radnika, odnosno da se zaštite radna mjesta, istaknula je Cvitić.

Namjerno insceniran spor

Naime, Zračna luka Pula ostvaruje pravo na potpore države za očuvanje radnih mjesta u visini od 4.000 kuna po radniku, te sindikat traži da se aneksom Kolektivnog ugovora utvrdi da poslodavac ne može isplatiti plaću nižu od visine potpore koja se isplaćuje poslodavcu.

Dodatno, SIKD je inzistirao da za vrijeme dok se radnicima isplaćuje čak 15 posto niža plaća, odnosno dok traje aneks Kolektivnom ugovoru, poslodavac ne može donositi odluku o otkazu ugovora o radu radnicima zbog poslovno uvjetovanih otkaza.

- Nažalost, direktorica je bez ikakvog argumenta odbila razgovore o našim zahtjevima, a aneks Kolektivnom ugovoru potpisala je isključivo s Nezavisnim sindikatom Zračne luke Pula. Nakon upozorenja da je takav aneks nezakonit, jer je potpisan s manjinskim sindikatom, otkazala je Kolektivni ugovor, rekla je Cvitić. Tvrdi da je Uprava Zračne luke donijela Pravilnik o radu u kojem su plaće umanjene za 20 posto, ukinuto je pravo na regres za godišnji odmor kao i naknada za Uskrs i Božić, dar djetetu, naknada prijevoza na određenim relacijama.

- Zbog svega navedenog, sumnjamo da je namjerno insceniran spor s našim sindikatom da bi Uprava imala razlog za otkaz Kolektivnog ugovora i za primjenu Pravilnika o radu, tim više što zahtjevi SIKD-a nisu materijalne prirode, već isključivo u cilju zaštite radnika. Zabrinuti smo zbog takvog neodgovornog ponašanja direktorice, jer će na taj način ugroziti stabilnost društva, izazvati nezadovoljstvo radnika i moguće socijalne nemire u trenutku kada bi se koliko toliko pokrenulo poslovanje tvrtke naglasila je Cvitić.

Direktorica pulske Zračne luke Nina Vojnić Žagar pak kaže da Kolektivni ugovor još uvijek nije istekao. Naglasila je da se radnicima sva prava priznaju te im plaća nije smanjena ni u kojem dijelu, iako je, navodi direktorica, kod većine poslodavaca ona smanjena još od travnja ove godine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom