KONTINUIRANO ULAGANJE

Iz EU fondova osigurana su bespovratna sredstva za prilagodbu klimatskim promjenama: ZNANSTVENA ISTRAŽIVANJA PODIŽU EKOLOŠKI STANDARD

U suradnji s Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci provode se veliki znanstveno-istraživački projekti vezani uz praćenje klimatskih utjecaja

| Autor: Promo
(Foto: Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci)

(Foto: Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci)


Kontinuirano ulaganje u znanstveno-istraživačke projekte i unaprjeđenje ekološke prihvatljivosti proizvodnje od ključne su važnosti za postizanje ciljeva Europske unije u vidu pravovremenog upravljanja klimatskim promjenama.

U okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020. Republika Hrvatska je posebnu pažnja posvetila upravo prilagodbi klimatskim promjenama u vidu financiranja projekata za poboljšanje praćenja i uspostavljanje odgovarajućih mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Cilj ulaganja u ovakvu vrstu projekata je, prije svega, modernizacija meteorološke mreže, ali i drugih potrebnih alata kako bi se na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske provodilo redovito praćenje i procjena klimatskih utjecaja. Time bi se omogućilo i bolje planiranje mjera prilagodbe. Za ovakve projekte je u razdoblju od 2014. do 2020. godine alocirano ukupno 1,57 milijardi kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Među uspješno provedenim istraživačkim projektima ističe se projekt „Računalni model strujanja, poplavljivanja i širenja onečišćenja u rijekama i obalnim morskim područjima“ Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, čija provedba je započela 2020. godine te će trajati do prve polovice 2023. godine. U provedbu su kao partneri uključeni Institut Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci te Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima u iznosu od 2,7 milijuna kuna, od čega je 2,3 milijuna kuna financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

(Foto: Fakultet u Rijeci)

Projekt je fokusiran na provedbu primijenjenih znanstvenih istraživanja, odnosno razvoja računalnog modela za učinkovito modeliranje strujanja i širenja onečišćenja u otvorenim vodotocima i obalnom morskom području, što uključuje riječne i bujične utoke te industrijske i kanalizacijske ispuste u obalnom morskom području. Računalni model prilagođen je superračunalnom okružju i omogućit će provođenje simulacija visoke rezolucije.

Pomoću modela umjetne inteligencije, cilj je razviti kvalitetni predikcijski model mikrobiološkog onečišćenja, uz integraciju modela širenja onečišćenja mikroplastikom u ukupni model. Time će se znatno poboljšati provedba mjera za ublažavanje posljedica klimatskih promjena na prioritetnim ranjivim i transverzalnim područjima.

“Sinergijskim učinkom nekoliko blisko povezanih projekata s područja očuvanja okoliša te otvaranjem doktorskog studija s područja očuvanja okoliša na Tehničkom fakultetu, fakultet i Centar za napredno računanje i modeliranje (CNRM) postaju referentni hrvatski centar za modeliranje u ekologiji, uz podršku novih tehnologija superračunanja i umjetne inteligencije,” izjavio je voditelj Centra i projekta, prof. dr. sc. Lado Kranjčević.

(Foto: Fakultet u Rijeci)

Osim na spomenutom projektu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“ sudjeluje u provedbi projekata u svojstvu partnera i to na tri znanstveno-istraživačka projekta financiranih u okviru Poziva Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II. Također, kao jedan od članova zajednice Znanstvenog centra izvrsnosti sudjeluje u provedbi Projekta „Napredne metode i tehnologije u znanosti o podatcima i kooperativnim sustavima (DATACROSS)“. Dodatno Fakultet je korisnik sredstva i iz drugih EU (Obzor 2020, Erasmus i dr.) te nacionalnih programa (Hrvatska zaklada za znanost) namijenjenih istraživanju i razvoju. Kroz svoj znanstveno-istraživački rad ostvarili su i druge suradnje s tvrtkama u proizvodnim djelatnostima na realizaciji njihovih projekata sufinanciranih bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Provedbom istraživačkih i razvojnih aktivnosti, omogućena je i konkretna primjena ostvarenih rezultata u svrhu razvoja ekoloških proizvodnih procesa i unapređenja kvalitete proizvoda, odnosno ostvarena je kvalitetna suradnja između znanstvenog sektora i gospodarstva. Takvim suradnjama i primjenom ostvarenih rezultata povećava se ekološki standard i konkurentnost proizvođača na nacionalnom i međunarodnom tržištu. Također, iz projekata ove vrste proizlaze korisna praktična znanja i znanstvene metode u obradi podataka, koje postaju dostupne širem krugu suradnika. Time se jača suradnja s drugim znanstvenim institucijama i potiče sveukupno povećanje znanstveno-istraživačkih kapaciteta.

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici www.strukturnifondovi.hr.

Europski fondovi logo

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini