EU FONDOVI PROMIČU ULAGANJA U ZDRAVSTVENU I SOCIJALNU INFRASTRUKTURU

Poboljšana zdravstvena i socijalna skrb za stanovnike Istre, Kvarnera i Like

Pomoću bespovratnih sredstava iz EU fondova provedena su značajna ulaganja u poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti i izvaninstitucionalnoj skrbi

| Autor: Promo
Dom za starije osobe Buzet (Foto: Dom za starije osobe Buzet)

Dom za starije osobe Buzet (Foto: Dom za starije osobe Buzet)


Jedan od ključnih načina podrške ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske je ulaganje u zdravstvenu i socijalnu infrastrukturu u slabije razvijenim područjima. Kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. definirani su investicijski prioriteti u okviru Prioritetne osi „Socijalno uključivanje i zdravlje“, čiji je cilj smanjiti nejednakosti u smislu zdravstvenog statusa i promicati socijalnu uključenost.

Na području Istre, Kvarnera i Like provedena su značajna ulaganja u poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi kroz provedbu projekta „Unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi na području Grada Buzeta“. Korisnik projekta je Dom za starije osobe Buzet, pri čemu su Grad Buzet i Općina Lanišće partneri u provedbi. Projekt obuhvaća dogradnju i rekonstrukciju postojeće zgrade Doma, pri čemu ukupna vrijednost investicije iznosi 14,2 milijuna kuna, od čega je 13,7 milijuna kuna financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Dom za starije osobe u Buzetu izgrađen je 2007. godine i trenutno obuhvaća smještaj za 50 korisnika. Projekt dogradnje i rekonstrukcije zgrade Doma započeo je 2020. godine, a predviđeno trajanje je 30 mjeseci. Realizacijom projekta proširit će se smještajni kapaciteti za 36 novih korisnika, kao i izgraditi prostori izvaninstitucionalnog dijela što uključuje sobe za odmor te cjelodnevni i poludnevni boravak kao i prostorije za potrebe pružanja pomoćnih usluga. U sklopu projekta planirana je i nabava tri vozila za prijevoz korisnika koji koriste uslugu poludnevnog i cjelodnevnog boravka te pružanje usluga pomoći u kući.

Klinički bolnički centar Rijeka 2019. godine uspješno je završio projekt „Rekonstrukcija i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija KBC-a Rijeka“. Ukupna vrijednost investicije iznosi 49,8 milijuna kuna, od čega je 42,3 milijuna kuna financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sredstva su uložena u rekonstrukciju 12 dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija na tri lokacije Kliničkog bolničkog centra Rijeka, ukupne površine 2500 četvornih metara. Pored građevinske obnove, projektom je obuhvaćena nabava najsuvremenije medicinske kao i nemedicinske opreme kako bi se poboljšala kvaliteta pružanja medicinskih usluga.

Foto

“Projekt nam je omogućio nabavu nove, suvremene opreme, među ostalim uređaj za razbijanje bubrežnih kamenaca, endoskopski stup, robotiziranu ruku za fizijatrijske terapije i uređaje za ultrazvučnu dijagnostiku. Cjelokupnom renovacijom dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija znatno smo poboljšali kvalitetu i dostupnost usluga za pacijente, ali i učinkovitije upravljanje brojem pacijenata u bolnici” ističe ravnatelj KBC Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med.

Ulaganja u poboljšanje primarne zdravstvene skrbi ostvarena su i u Ličko-senjskoj županiji. Provedba projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini u Ličko-senjskoj županiji“. Projekt ukupne vrijednosti 4,2 milijuna kuna financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu 3,6 milijuna kuna.“ Projekt je u provedbi od 1.1.2020. do 1.11.2022.

Projektom je obuhvaćena nabava brojne dijagnostičko-terapijske i medicinske opreme: digitalnog RTG uređaja za Dom zdravlja Otočac, digitalnog RTG uređaja - mamografa za Dom zdravlja Senj, ginekološkog UZV uređaja s vaginalnom, linearnom i konveksnom sondom za Dom zdravlja Korenica te stomatološke stolice s nasadnim instrumentima za Dom zdravlja Gospić. U sklopu projekta realizirani su i infrastrukturni radovi u Domu Zdravlja Otočac i Domu Zdravlja Korenica, Ambulanta Donji Lapac, važni za uređenje prostora primarne zdravstvene zaštite.

Realizacijom ovog projekta znatno će se poboljšati pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti. Na temelju povećanja dijagnostičkih i terapeutskih postupaka od strane pružatelja primarne zdravstvene zaštite, planirano je smanjenje ukupnog broja upućivanja pacijenata prema bolnicama za 5%.

“Kroz ovaj projekt nastavljamo pozitivnu suradnju Ličko-senjske županije s medicinskim ustanovama. Provedba uz pomoć bespovratnih sredstava svakako će poboljšati kvalitetu života mještana u tim sredinama”, zaključio je Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije.

Navedeni projekti u skladu su jednim od mnogobrojnih ciljeva ulagan a Europske unije, a koja se između ostaloga odnose na unaprjeđenje dostupnosti zdravstvenih usluga, promicanje socijalne uključenosti i prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici.

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici www.strukturnifondovi.hr.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter