Cilj projekta je jačanje istraživačkog kapaciteta

Uz korištenje bespovratnih sredstava iz EU fondova razvijaju se značajne inovacije i nova medicinska rješenja: EU FONDOVI PROMIČU ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKE PROJEKTE U RIJECI

Medicinski fakultet u Rijeci i JADRAN – GALENSKI LABORATORIJ pokazali su izvrsnost u naprednim istraživačkim projektima

| Autor: Promo
Konfokalni mikroskop (Foto: Medicinski fakultet u Rijeci)

Konfokalni mikroskop (Foto: Medicinski fakultet u Rijeci)


Europski fond za regionalni razvoj jedan je od fondova Europske unije čija sredstva su na raspolaganju Republici Hrvatskoj, a čiji je cilj jačanje gospodarske i socijalne kohezije te smanjivanje razlika između regija unutar EU kroz podršku u razvoju i strukturnim prilagodbama regionalnih gospodarstava.

Među specifičnim strateškim ciljevima Hrvatske je i povećanje kapaciteta znanstveno istraživačkog sektora za provedbe naprednih istraživanja koja odgovaraju potrebama gospodarstva.

“Jačanje kapaciteta CerVirVac-a za istraživanje u virusnoj imunologiji i vakcinologiji“ projekt je Medicinskog fakulteta u Rijeci koji se provodi zajedno s članovima Znanstvenog centra izvrsnosti (ZCI) - Klinikom za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i Centrom za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima u iznosu od 37.716.072,15 kuna, od čega je 32.058.661,33 kuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a završetak projektnih aktivnosti očekuje se krajem ove godine.

Cilj projekta je jačanje istraživačkog kapaciteta i održivosti Znanstvenog centra izvrsnosti za provođenje graničnih istraživanja u području virusne imunologije i vakcinacije u Republici Hrvatskoj. U okviru projekta istraživat će se međuodnos virusa i imunološkog sustava domaćina koji će omogućiti dizajniranje pametnih cjepiva u cilju stvaranja boljeg imunološkog odgovora protiv pojedinih infektivnih bolesti i tumora.

Provođenje projektnih aktivnosti rezultirat će s najmanje tri patentne prijave u međunarodnom postupku zaštite te šest modela prijenosa znanja i tehnologije. Nadalje, u znanstvenim je časopisima indeksiranim na platformi „Web of Science“ planirana objava najmanje 70 znanstvenih publikacija, a planirano je i 12 znanstvenih suradnji od čega šest s međunarodnim ZCI-jem.

Foto

Analiza imunog odgovora na protočnom citometru (Foto: Medicinski fakultet u Rijeci)

U partnerstvu s Centrom za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, tvrtka JADRAN – GALENSKI LABORATORIJ d.d. provodi projekt pod nazivom „RINO SPREJ“ koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima u iznosu od 34.917.688,15 kuna, od čega je 13.870.898,97 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U suradnji sa znanstveno istraživačkom institucijom, cilj projekta je razvoj proizvoda naziva „RINO SPREJ“, koji bi trebao smanjiti simptome i progresiju prehlade uzrokovane rinovirusom. U tijeku je ispitivanje i razvoj potvrde koncepta proizvoda in vitro metodom, kako bi se utvrdila njegova učinkovitost prema virusima na izoliranim stanicama. Nakon toga, u planu je prilagođavanje sastava proizvoda mjestu primjene (sluznici nosa) te niz kliničkih ispitivanja kojima će se u konačnici dokazati njegova djelotvornost i sigurnost za korištenje. Završetak projekta očekuje se u prvoj polovici 2023. godine.

Foto

Pročišćavanje virusa na gradijenta (Foto: Medicinski fakultet u Rijeci)

„Sufinanciranja pomažu i velikim i malim poduzećima da hrabrije ulažu u razvoj – onima koji nemaju odjel razvoja da se uopće počnu baviti razvojem, a velikima poput JGL-a, koji imaju vlastiti razvoj, da pokrenu inovativnije projekte. Uvjet suradnje s akademskom zajednicom i diseminacija znanja omogućuje da se znanje širi dalje“, zaključuje Maša Safundžić Kučuk, direktorica I&R odjela u JGL-u i voditeljica projekta.

Znanstvene organizacije u Hrvatskoj posjeduju iznimni potencijal za razvoj konkurentnog gospodarstva utemeljenog na inovacijama. Ciljanim ulaganjima u razvoj istraživačke infrastrukture i povećanje kapaciteta, navedeni projekti ostvarit će izravan doprinos stvaranju povoljnijeg okruženja za istraživanje i razvoj, promicanju istraživačkih rezultata i inovacija među poduzećima te povećanoj primjeni novih tehnologija u poslovnom sektoru.

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici www.strukturnifondovi.hr

Europski fondovi logo

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter