EKOMUZEJ VODNJAN

Istrian de Dignan predstavljen u srcu Europe


Ekomuzej Istrian de Dignan kao izvrstan je primjer vrednovanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine predstavljen proteklog tjedna u Europskom parlamentu u Bruxellesu. U sklopu manifestacija Europske godine kulturne baštine, održana je međunarodna konferencija "Integrirani pristup europskoj kulturnoj baštini kao stupu regionalnog razvoja", a među najuspješnijim projektima iz različitih europskih država, posebnu je pozornost prisutnih stručnjaka privukao vodnjanski Ekomuzej. Događaj su organizirali partneri projekta E-Cul-Tours.

U Vodnjan dolaze strani stručnjaci

Samuel Černac, mentor međunarodnog tima volontera Europske volonterske službe i novoizabrani predsjednik udruge Istarsko, naglasio je važnost povezivanja međunarodnih stručnjaka i volontera s lokalnom zajednicom kako bi se postigla kvaliteta i održivost u kulturnim projektima lokalnog razvoja. Video umjetnica iz Argentine koja djeluje u međunarodnom stručnom timu vodnjanskog Ekomuzeja, Luisina Mellao, prikazala je seriju promotivnih video animacija. Ti su spotovi pridonijeli komunikaciji vodnjanskih rezultata na međunarodnoj razini.

- Zahvaljujući multimedijalnoj komunikaciji privlačimo u Vodnjan brojne strane stručnjake koji zatim surađuju s lokalnom zajednicom u stvaranju brojnih projekata teritorijalne regeneracije i vrednovanja lokalnih resursa, poručili su iz udruge Istarsko.

Konferenciju je podržao europarlamentarac Ivan Jakovčić koji je istaknuo važnost pokretanja kulturnih manifestacija kako bi se pozitivno utjecalo na regionalni razvoj.

Poslužiti i ostalim europskim regijama

- Naša iskustva s kulturnim projektima pokrenutim u Istri odlično su primljena među zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu. Ta iskustva mogu, smatram, dobro poslužiti i ostalim europskim regijama, zaključio je Jakovčić.

Instrumente koje je Komisija pokrenula da bi podržala vrednovanje kulturne baštine diljem Europe predstavila je Anne Grady u ime Glavne uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije.

Strategiju razvoja Ekomuzeja prezentirao je Dino Babić koji se nakon četiri godine predsjedničkog mandata zahvalio svim članovima, zaposlenicima, volonterima, partnerima i simpatizerima koji su omogućili uspjeh vodnjanskog projekta.

- Sretan sam što prepuštam u dobre ruke vodstvo Ekomuzeja baš ovom prilikom. Bit će mi iznimno zadovoljstvo i dalje pomagati razvoju ovog projekta kojeg podržavaju institucije na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini. Pohvale iz institucionalnog i akademskog svijeta koje smo dobili u Europskom parlamentu pokazuju da su strast i motivacije koji potiču iz ljubavi prema zavičaju najznačajniji pokretači lokalnog razvoja, izjavio je Babić.

(Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater