Tvrde da ima drugih načina

IDS PROTIV PRAĆENJA MOBITELA GRAĐANA Sponza: Ako to dozvolimo, rekli smo laku noć demokraciji u Hrvatskoj

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Ako se želi nadgledati i sankcionirati građane koji krše mjere izolacije i opstruiraju borbu protiv pandemije, to se može napraviti na niz drugih načina. HDZ-ov je prijedlog da se dozvoli nadzor svih telefona i to bez ikakve kontrole onih koji takav nadzor provode. Ako to dozvolimo rekli smo laku noć demokraciji, kaže IDS-ov saborski zastupnik Giovanni Sponza

 

Kao „ekstreman i potencijalno jako opasan“ opisao je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Giovanni Sponza HDZ-ov prijedlog dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama koje je vlada Andreja Plenkovića poslala u Sabor po hitnom postupku. U IDS-u tvrde da pod krinkom borbe protiv širenja koronavirusa, Vlada traži hitne izmjene zakona kako bi dobila mogućnost nadgledanja i praćenja mobitela građana. Tom je prigodom Sponza poručio da takav prijedlog nije nikakva epidemiološka mjera.

„Ako se želi nadgledati i sankcionirati građane koji krše mjere izolacije i opstruiraju borbu protiv pandemije, to se može napraviti na niz drugih načina. HDZ-ov je prijedlog da se dozvoli nadzor svih telefona i to bez ikakve kontrole onih koji takav nadzor provode. Ako to dozvolimo rekli smo laku noć demokraciji u Hrvatskoj,” kaže Sponza.

Činjenica da je Vlada, dodao je Sponza, odlučila poslati taj prijedlog u saborsku proceduru po hitnom postupku, bez konzultacija s oporbenim strankama dodatno budi strah od zloporabe situacije s pandemijom kako bi sebi povećala ovlasti nauštrb demokratskih procedura. IDS poziva Vladu da odustane od tog prijedloga.

„Ukoliko Vlada i dalje želi progurati taj zakon, onda naglašavam da se sukladno Ustavu RH takav zakon ne može donijeti običnom većinom i po hitnom postupku jer je nedvojbeno da se ovim mjerama i zadiranjem u privatnost znatno ograničavaju građanske slobode. Borba protiv koronavirusa ujedinila je sve parlamentarne stranke. Politika je uspjela, barem u toj situaciji, pokazati potrebnu razinu zrelosti. Na HDZ-u je sad odluka hoće li prokockati taj politički kapital i ugroziti povjerenje građana u Nacionalni stožer koji se u ovoj situaciji uspio nametnuti kao profesionalno i kompetentno tijelo”, naglasio je zastupnik Giovanni Sponza i zaključio da je praćenje mobitela apsolutno besmislena mjera u borbi protiv koronavirusa jer ljudi mogu uvijek ostaviti mobitel kod kuće.

„Kršenje samoizolacije može se spriječiti primjenom postojećih propisa koji omogućavaju kažnjavanje prekršitelja, dakle nema potrebe da Vlada špijunira mobitele građana,” rekao je IDS-ov Sponza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini