UZ VODNJAN I POREČ

I LABIN U PROJEKTU "LOKVE U ISTRI": Zaštitit će se i sačuvati kol na Marcilnici

Bit će to prvi kol kojeg ćemo kroz ovaj projekt obnoviti i vjerujem kako će na ovaj način, kada se to obavi, poštujući prirodu i slušajući struku, dovesti do najboljeg krajnjeg rezultata, a samo mjesto dodatno će zaživjeti te ponuditi mještanima jedan zanimljiv zeleni lokalitet, istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić

| Autor: Branko BIOČIĆ
Lokva na Marcilnici je zapuštena, a ljeti i bez vode (Snimio Branko Biočić)

Lokva na Marcilnici je zapuštena, a ljeti i bez vode (Snimio Branko Biočić)


Grad Labin jedan je od tri istarska grada, uz Vodnjan i Poreč, koji su se priključili vrijednom pilot projektu "Lokve u Istri". Riječ je o projektu kojeg zajednički provode Javna ustanova "Natura Histrica", Institut za poljoprivredu i turizam te Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Prva faza gotova

Cilj mu je sačuvati i obnoviti lokve, odnosno bare ili kolove kako se u Labinu nazivaju, zbog očuvanja vrijednog prirodnog staništa, ali i stvoriti mjesta za socijalnu interakciju, kreirati laboratorije na otvorenom, nove turističke punktove i identificirati sve potencijale predmetnih lokvi.

Foto

Grad Labin priključio se ovoj inicijativi te će u ovaj projekt uključiti svoj najpoznatiji kol - na Marcilnici. Projekt se provodi kroz dvije faze. Prva faza uključuje procjenu stanja lokvi i prijedlog za revitalizaciju, uspostavu suradnje stručnjaka iz raznih institucija, organizaciju i provedbu prvog terenskog obilaska lokvi uz sakupljanje podataka i foto-dokumentacije, sveobuhvatnu procjenu stanja pojedine lokve, definiranje problema odnosno razloga degradacije te predlaganje rješenja i popisa aktivnosti obnove i očuvanja lokvi s procjenom troškova.

Poseban značaj lokaliteta

Prva faza je na području Labina već provedena te predstoji realizacija, odnosno obnova. Stoga je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić u Maloj vijećnici održao radni sastanak s ravnateljicom Javne ustanove "Natura Histrica" Silviom Buttignoni te dr.sc. Barbarom Sladonja iz Instituta za poljoprivredu i turizam.

- Kol na Marcilnici ima poseban značaj i želja je mnogih stanovnika s tog područja da se taj prostor konačno uredi kako i zaslužuje. Stoga, bit će to prvi kol kojeg ćemo kroz ovaj projekt obnoviti i vjerujem kako će na ovaj način, kada se to obavi, poštujući prirodu i slušajući struku, dovesti do najboljeg krajnjeg rezultata, a samo mjesto dodatno će zaživjeti te ponuditi mještanima jedan zanimljiv zeleni lokalitet, istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić nakon sastanka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini