LABIN DANAS SLAVI DAN GRADA

GRADONAČELNIK VALTER GLAVIČIĆ: "U petoj brzini idemo prema cilju, a to je grad zadovoljnih građana"

Mi se trenutno u Labinu susrećemo s ogromnim rastom gospodarstva, otvaranjem novih tvornica, svakodnevnim rastom turizma i drugih djelatnosti, ali najvažnija stvar za daljnji razvoj su ljudi, naši građani, i moramo učiniti sve da im pružimo uvjete da ne napuštaju svoj rodni kraj. Na dobrom smo putu i to je vidljivo i ove godine kroz slatke brige koje imamo s povećanim brojem djece na listama za upis u jaslice i vrtić, kaže Glavičić

| Autor: Branko BIOČIĆ
Valter Glavičić

Valter Glavičić


Sredina je kolovoza, a Labin već tradicionalno u to vrijeme obilježava Dan grada. Započelo je proteklog tjedna kada je uz mnoge kulturne događaje održana i središnja gradska fešta uz nastup popularne grupe Psihomodo pop.

Danas, 17. kolovoza, na sam Dan grada koji se slavi u čast donošenja prvog gradskog Statuta 1341. godine, održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća. Tim povodom razgovarali smo s prvim čovjekom Labina, gradonačelnikom Valterom Glavičićem te otvorili razne teme o proteklih 365 dana, kao i o planovima za naredno razdoblje.

- Prije svega se moramo osvrnuti na turističku sezonu koja je u punom jeku. Koliko ste zadovoljni?

- Mislim da će se svi složiti sa mnom kako ovo čekamo već dvije godine. Labin i Rabac prepuni su turista i posjetitelja te bilježimo zaista izvrsne rezultate. Kroz srpanj, što su najsvježiji službeni podaci, bilo je čak 10 posto više dolazaka u odnosu na 2019., a trenutno na našem području boravi oko 12.000 turista, što je na razini te referentne, rekordne 2019. Nadamo se da će situacija oko pandemije ostati stabilna te da sličnih scenarija poput protekle dvije godine više nećemo imati, kaže Glavičić.

- Nije baš uobičajeno da čelni ljudi ističu probleme svojih krajeva. Većinom medijske objave budu "rože i fiori", ali kod vas nije tako. O čemu se tu zapravo radi?

- Oduvijek jasno i glasno ističem kako smo svi mi dužnosnici izabrani od strane naših sugrađana i da zato imamo veliku odgovornost kako bi napravili neke pomake i utjecali na kvalitetu življenja. Korištenje medijskog prostora svakako mora biti kvalitetno kako bi se napravio neki određeni pomak i utjecalo na potrebne promjene, bez ikakvog populizma. Vođenje jednog grada nije samo politika, to je i konkretno djelovanje na terenu i rješavanje problema koji zaista postoje. Labin, Rabac i okolica, pogotovo u vrijeme kada nas na ovom području ima duplo više nego što je to uobičajeno, imaju određenih problema i od toga ne smijemo bježati. Odlaskom na ta mjesta u špici sezone, kada sve doslovno puca po šavovima, željeli smo uputiti dodatan apel. Da bi situacija bila donekle normalna, uz naše zalaganje i napore koje cjelokupni sustav ulaže, svoj obol moraju dati i svi ostali, pridržavajući se određenih pravila. Samo na taj način moći ćemo održati grad čistim od smeća i komunalnog nereda.

- Problemi su vidljivi upravo kroz nakupljanje većih količina smeća, ali i prometnih gužvi?

- Upravo tako, Rabac je najbolji primjer toga, što smo nedavno i prikazali. No, komunalna tvrtka 1. MAJ d.o.o dvostruko češćim odvozima mjesto drži urednim, a uz to od velike je važnosti da svi shvatimo kako red oko parkiranja ili neulaska vozila u prostor rive iza 10 sati ujutro nije samo mrtvo slovo na papiru. Oko ovakvih stvari zaista više neće biti tolerancije te je krajnje vrijeme da postanemo primjer kako jedna civilizirana turistička sredina može i mora funkcionirati. Zato naglašavam, zajednički to možemo ostvariti i siguran sam da će Rabac uskoro postati primjer organizacije i uređenja na Jadranu.

- Kažete uređenja? Radi li se ovdje o studiji koju spremate?

- Da, Studija uređenja Rapca trenutno je u izradi u suradnji s Arhitektonskim fakultetom iz Zagreba, a voditelj izrade je poznati arhitekt Idis Turato. Ono što je zanimljivo jest da u procesu izrade sudjeluje jako puno ljudi, saslušane su brojne dobre ideje raznih dionika i struke, a uskoro kreću i razgovori s našim sugrađanima.

Zasigurno će neki noviteti koji su predloženi već iduće godine dovesti do jedne promjene u Rapcu o kojoj se godinama priča, ali nikako da se ostvari. Mislim na činjenicu da Rabac razvijamo kao destinaciju s četiri do pet zvjezdica i kao takav ne zaslužuje onu plastiku koja se godinama gleda diljem šetnice.

- U svim dijelovima Labina dosta se radi na novim projektima i infrastrukturi?

- Svakog dana sve više je vidljivo kako projekti o kojima smo mnogo pričali sada dolaze u fazu svoje fizičke izvedbe, i to nas iznimno raduje. Svaki kvalitetan projekt iziskuje - ako ćete se držati zakona, a mi to želimo i to je naša obaveza - mnogo pripreme, dokumentacije i slično. Od infrastrukture moram spomenuti ceste koje su zaista tražile obnovu. Nakon Istarske ulice na Katurama, ceste za Ripendu, Prtlog i Kapelice, koja će nakon sezone dobiti i drugu fazu obnove, ove jeseni krećemo i s obnovom Pulske ulice. Taj projekt kreće ove jeseni nakon završetka turističke sezone, i to na cijeloj dionici od kružnog toka kod Spara do kružnog toka prema naselju Kapelica. Radi se o investiciji od oko 8 milijuna kuna.

Rudarsko naslijeđe

- Osim ovih velikih ulaganja u ceste, mnogo se radi i na projektima obnove rudarskog nasljeđa. Je li spomenik rudaru borcu sljedeći na redu?

- Dobro je poznato što sve činimo po pitanju industrijske baštine i nakon obnovljenog Šohta i svega što činimo uz brojne partnere iz Europe da stvorimo jedan turistički raritet na ovim području, krećemo s radovima na Spomeniku rudaru borcu koji će kroz sljedeće tri godine biti obnovljen, odnosno dovršen, jer to nikad nije bio onako kako su ga zamislili autori, veliki Berislav Iskra i pok. Quintin Bassani. Siguran sam kako će taj dio grada postati novo mjesto okupljanja, pravi urbani park. Već prvi dio obnove kroz 2022. i 2023. donijet će nam novu sliku ovog dijela grada jer će biti kompletno uređen centralni dio spomenika.

- U posljednje vrijeme mnogo ste uložili i u dječja igrališta, a nakon pola stoljeća sprema se i novo nogometno igralište?

- Upravo tako, od novog dječjeg igrališta na Vinežu, igrališta u Rapcu kraj škole, sportskog igrališta u Jadranskoj ulici u Rapcu, dječjeg igrališta u Starom gradu, sportskog igrališta kraj škole Matija Vlačić i drugih, za što su zaista izdvojeni milijunski iznosi. No, važno je da smo većinu njih sufinancirali sredstvima iz EU fondova. Zahvaljujemo i našim iseljenicima i brojnim donatorima koji su pomogli u obnovi igrališta kod škole Matija Vlačić. Uskoro kreću radovi i na igralištu u naselju Kature. Prošloga tjedna raspisan je natječaj za izvođača radova procijenjene vrijednosti od oko milijun kuna. Bit će ovo također jedno od posebnijih, tematskih igrališta, a kroz natječaj FLAG-a u potpunosti je financirano iz EU fondova. Naime, kroz EU fondove samo smo u proteklih pet godina osigurali oko 22 milijuna kuna bespovratno, a samo ove godine već je prijavljeno deset novih projekata vrijednih 10 milijuna kuna, te pripremamo dodatnih pet projekata vrijednosti oko 5 milijuna. Što se tiče nogometnog igrališta imate pravo, mnogo se o tome pričalo godinama. Prije sam spomenuo da su rezultati ove gradske uprave vidljivi - a ovo je jedan od boljih primjera. Kopanje i priprema terena na Vinežu započela je jučer i više nema mjesta pitanjima hoćemo li ga izgraditi. Labin tako dobiva moderno pomoćno nogometno igralište s umjetnom travom. Ovom investicijom zaokružujemo ciklus sportske infrastrukture koja je sada na razini koju ni mnogo veće i bogatije sredine od Labina ne mogu ni zamisliti.

Mladi su najvažniji

- Sva ta ulaganja nekako su usmjerena mladima, a i često ističete da se demografskim mjerama posvećuje mnogo pažnje.

- Naravno, sva briga oko infrastrukture i razvijanja grada postaje nebitna ako to nema tko koristiti. Demografske mjere koje poduzimamo nešto su po čemu smo jedan od prepoznatljivijih gradova u državi, a i proglašavani smo već triput za najbolji srednji grad u Hrvatskoj po tom pitanju. Ono što je aktualno i što je neuobičajeno te je prepoznato kao posebna mjera čak i van naše države jest činjenica da kroz par dana objavljujemo natječaj za prve četiri građevinske parcele u vlasništvu Grada koje dajemo mladim obiteljima da na njima sagrade svoje obiteljske kuće. Ovo je jedini pravi smjer i konkretna mjera koja uvelike olakšava onaj najteži dio u procesu podizanja obitelji, a to je rješavanje stambenog pitanja. Koliko se jednoj mladoj obitelji na ovaj način olakšava taj prvi, financijski najteži korak na putu gradnje vlastite kuće, ne treba posebno ni naglašavati, a po broju telefonskih poziva i mailova pristiglih u gradsku upravu na ovu temu, jasno je da je mjera više nego dobrodošla. Mi se trenutno u Labinu susrećemo s ogromnim rastom gospodarstva, otvaranjem novih tvornica, svakodnevnim rastom turizma i drugih djelatnosti, ali najvažnija stvar za daljnji razvoj su ljudi, naši građani, i moramo učiniti sve da im pružimo uvjete da ne napuštaju svoj rodni kraj. Na dobrom smo putu i to je vidljivo i ove godine kroz slatke brige koje imamo s povećanim brojem djece na listama za upis u jaslice i vrtić.

- Po tome pitanju također ste nedavno najavili rješenje?

- Da, u ovom trenutku odrađuje se sve potrebno za novu dodatnu jasličku grupu koja će biti smještena u Rapcu, a ono što nas uskoro očekuje i što će biti potpuno rješenje je početak gradnje dječjeg vrtića na Vinežu. Sve je spremno što se tiče papirologije, projekt je prijavljen na natječaj za sufinanciranje, rezultate još uvijek čekamo, no bez obzira na iste, vrtić gradimo već iduće godine, što je prioritet.

- Upravo vrtići, odnosno demografija, direktno su povezani i s gospodarstvom grada te vas moram upitati je li gospodarstvo Labina stabilno?

- Itekako, a mislim da je to i vidljivo praktički na svakom koraku. Ono što je važno i to oduvijek napominjem je da smo u boljoj situaciji od drugih primorskih gradova jer se podjednako razvijaju i turizam i industrija. Upravo ovih dana završena je nova tvornica Carel Adriatica u poslovnoj zoni Vinež, najavljene su dvije investicije domaćih labinskih poduzetnika, a građevinski sektor na najvišoj je razini u povijesti. To su sve to činjenice koje guraju naprijed, tjeraju nas i motiviraju da naš grad vodimo dalje ka putu razvoja koji je neupitan. Osim svega navedenog, već početkom jeseni očekujemo početak izgradnje šoping centra te nove benzinske crpke na Marcilnici. Raduje i činjenica da je u posljednje vrijeme izgrađeno preko stotinu novih stambenih jedinica u Labinu, a po najavama investitora gradnja se nastavlja i u idućem razdoblju.

Povijesni projekti

- Za kraj možemo govoriti o tri projekta - jednom humanitarnom, nabavci mamografa i dva infrastrukturna, po riječima naših sugrađana, najveća i najvažnija projekta u povijesti, Domu za starije i Aglomeraciji?

- Što se tiče mamografa, ono što je već mnogo puta komunicirano i usuglašeno praktički sa svakim našim sugrađaninom jest jasna želja i potreba za stacionarnim uređajem u Labinu, kako je to bilo svih ovih godina. Zahvaljujem svima na angažmanu, prije svega dragim članicama Lige protiv raka Labin, ali i svakom donatoru koji je izdvojio makar kunu za ovu humanu stvar. Slijedi nam i donatorska večera s iseljenicima Labinštine koji su izrazili želju za pomoći u akciji te vjerujem kako ćemo uskoro prikupiti sve potrebno i ovaj prijeko potreban uređaj, vrijedan mnogo više od svoje cijene, imati ponovno u prostorijama Doma zdravlja Labin.

Kada pričamo o dva najznačajnija projekta u povijesti, zaista se malo i naježim jer sam sada uvjeren kako smo uspjeli i kako će uskoro naši sugrađani dobiti nešto što svi, uključujući mene i moje roditelje, sanjamo već desetljećima. Aglomeracija je projekt vrijedan više od 800 milijuna kuna. Nevjerojatan je to iznos, a obim radova i količina posla već dosad obavljenog je nevjerojatna. Sama izvedba na terenu bit će sigurno nešto što će biti nesvakidašnje jer će se praktički prekopati svaki kutak grada, a sve to bit će financirano iz fondova EU. Definitivno financijski, ali i značajem, najveći je to projekt u povijesti Labina. Mogu vam najaviti i jednu ekskluzivu, koja potvrđuje onu činjenicu da trud i zalaganje dovode do rezultata, a to je da je nabava za prve radove na dijelu aglomeracije raspisana te već najesen počinju prvi radovi, kada će se u naselju Kapelica položiti cijevi i tlačni vakumski sustav za kanalizaciju, odnosno sva instalacija unutar prometnice na kojoj se također radovi nastavljaju početkom jeseni. Velika je ovo stvar za sve nas.

Dom za starije možda nije financijski težak kao aglomeracija, no potrebom, brojnim godinama čekanja i želji naših sugrađana za jednom takvom ustanovom, nadmašuje mnoge projekte. Dom je tu, više ne trebamo strahovati hoće li ili neće biti izgrađen. Još par mjeseci i radovi su gotovi te nam tada slijedi opremanje, a sljedeće godine prvi će stanari i useliti. Uskoro nam slijedi i ono što mnogi pitaju, a to je upisivanje osoba na liste prvenstva, što će sve biti javno objavljeno nakon što se izabere vodstvo i administrativno osoblje ustanove koja će pokrenuti i ovaj proces.

Sva ova tri, naizgled nepovezana projekta, imaju jedinstveni i isti cilj - podizanje kvalitete života i zadovoljstva građana Labina te stvaranje onoga što uistinu želimo biti, a danas to više nije samo floskula - grad po mjeri čovjeka. Mogu slobodno reći da je postavljanje ovakvih ciljeva u stvari i bit uspješnog upravljanja gradom. Ne želim biti jedan od onih gradonačelnika poznat samo po službenim prijemima već po predano odrađenom poslu i što je najbitnije, po rezultatima koji stoje iza mene, rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić te istaknuo kako vjeruje da će 2022., a pogotovo 2023. ostati godine koje će biti duboko urezane u povijest grada Labina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of