LJETNI FESTIVAL ISTARSKE DELIKATESE U SRCU ISTRE

Goran Hrvatin: Dođite u Tinjan na fetu pršuta

| Autor: Mirtjan RIMANIĆ
Tko kaže da je rezanje pršuta privilegija muškaraca?  (M. RIMANIĆ)

Tko kaže da je rezanje pršuta privilegija muškaraca? (M. RIMANIĆ)


Ovim festivalom u špici sezone želimo gostima pružiti priliku da upoznaju središnju Istru i ovdašnji pršut, sireve, vina, maslinova ulja i med, rekao je Goran Hrvatin načelnik Općine Tinjan

U Tinjanu se održava prvi Festival istarskog pršuta. Tijekom trodnevne manifestacije koja završava večeras (nedjelja), istarski proizvođači pršuta, članovi Udruge istarskih pršutara, gostima kojih je prethodnih večeri bio popriličan broj nude ovu vrsnu istarsku delikatesu s oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Tako su mnogi mogli uživati u proizvodima pršutana Antolović, Dujmović, Jelenić, Milohanić, Radetić, OPG-a Danijela Ermana, OPG-a Franjul, Budaka, Comparija i pršutarne Tomaso.

Kako je otvarajući festival rekao Goran Hrvatin načelnik Općine Tinjan, ova je manifestacija zamišljena da se gostima koji u velikom broju ljetuju u kućama za odmor diljem Tinjanštine, ali i središnje Istre i njenih drugih krajeva, ponudi izvorni istarski pršut. Namjera organizatora, Općine Tinjan je ovom manifestacijom pršut predstaviti turistima u mjestu njihova odmora, ali i proizvodnje najpoznatijeg istarskog pršuta, a to je središnja Istra.

Sir, ulje, med i kolači

- Ovim festivalom u špici sezone želimo gostima pružiti priliku da upoznaju središnju Istru i ovdašnji pršut, sireve, vina, maslinova ulja i med, rekao je Hrvatin i zaključio: "Nema pršuta bez Istre ni Istre bez pršuta". Pozvao je goste da nakon mora dođu u Tinjan na fetu pršuta.

Uz vrhunske pršute koji su proizvedeni po tradicijskoj recepturi gosti festivala mogu kušati sireve OPG-ova Roberta Fabrisa, Silvana Orbanića i Franka Cetine, maslinova ulja Milohanić, Marčelo Rioža i Pinezić Anđelo te med OPG-a Brečević i Vinko Dantinjana. Kruh i kolače na prvom ljetom festivalu Istarskog pršuta nudi Reginex iz Grubiši.

Gosti koji su obilazili štandove na kojima su majstori rezači rezali fine fete pršuta mogli su doznati i ponešto o proizvodnji ove delikatese čija proizvodnja podrazumijeva vrlo stroga pravila, kako bi konačni proizvod imao posebnost i kvalitetu koju nema niti jedan drugi. Naime, istarski pršut proizvod je od svinjskog buta, specifičan po tome što nema nogice, kože ni potkožnog masnog tkiva, a salamuri se morskom solju i začinima. Suši se na zraku bez dimljenja, dok sušenje i zrenje traju minimalno dvanaest mjeseci, a proizvodi se samo od plemenitih pasmina svinja, i njihovih križanaca. Dakle riječ je o kompleksnom procesu u kojem se strogo mora poštivati svaki zadani korak, a krajnji je rezultat ukusna delikatesa u čijoj posebnosti mogu uživati posjetitelji Festivala istarskog pršuta.

Zabavni program

Festival nije konkurencija jesenskom ISAP-u, već je njegova najava, jer posvećen je isključivo istarskim proizvođačima pršuta i turistima. Zapravo, namjera je organizatora, a u tomu je i uspio, bila organizirati turističku fešti posvećenu pršutu. No, kakva bi to fešta bila bez zabave, a za nju se prve festivalske večeri pobrinuo "Lucky Band", u subotu je za dobru glazbu bio zadužen "Top Of The Pops", a večeras (nedjelja) sviraju "Duo Magnolija" i "Replay Band". Otvaranje festivala svirkom i plesom popratilo je tinjansko folklorno društvo "Kumpanija kosirići". Udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera iz Tinjana u Domu mladih postavila je izložbu "Ostavština obitelji Brajša". Na njoj su izloženi predmeti iz ostavštine autora istarske himne "Krasna zemljo Istro mila" Matka Brajše-Rašana i njegova sina Stojana Brajše uglednog odvjetnika i političara.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama