početak projekta

"DOBRA ENERGIJA" u Istri. Župan Boris Miletić: Gradit ćemo solarne elektrane

| Autor: Glas Istre
U hotelu Parentium projekta Dobra energija (Snimio Duško Marušić Čiči)

U hotelu Parentium projekta Dobra energija (Snimio Duško Marušić Čiči)


Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Poreču, najavljen je početak provedbe projekta “Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju'', koji će do proljeća 2024. osigurati ugradnju 1 MW solarnih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada.

Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura je odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ostvario pravo na 85 posto financiranja (1,1 milijun eura) putem bespovratnih sredstava koje financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021 u sklopu programa Energija i klimatske promjene.

Nositelj projekta je Istarska županija, a partnere čine Grad Poreč, Grad Pula-Pola, Grad Cres, Grad Čakovec, Grad Zaprešić, Grad Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva bilateralna partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Istarski župan Boris Miletić zahvalio se Islandu, Lihtenštajnu i Norveški na dodijeljenim sredstvima dodajući kako je ovaj projekt dobar primjer na koji se način mogu slijediti EU direktive iz Zelenog plana.

- Čovječanstvo se danas susreće s izazovima uslijed klimatskih promjena. Vidimo što se događa na našem planetu, da su ekstremi sve veći i sve češći. Iz tog su se razloga i čelnici brojnih zemalja usmjerili na zelenu tranziciju jer je, kako se kaže, voda došla do grla. Način ophođenja čovjeka prema prirodnim resursima u posljednjih 200 godina je bio nedovoljno racionalan, i rekao bih, neodgovoran i zato se danas susrećemo s posljedicama takvog ophođenja. Imamo vidljivu energetsku krizu i ukoliko želimo utjecati na naš planet i sačuvati ga za buduće generacije, moramo se okrenuti ka obnovljivim izvorima energije, poručio župan. Dodao je i kako je Istarska županija pokrenula proceduru izmjene i dopune prostornog plana, a koje će obuhvaćati izgradnju solarnih elektrana na području Istre.

Zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u RH Homma Latif je izrazila zadovoljstvo što Norveška sudjeluje na projektu jer „on obuhvaća jednu jako važnu potrebu za cijelo naše društvo, a to je energetski program koji pokazuje da postoji veliki interes za zelene oblike energije, koji dolaze iz obnovljivih izvora energije“.

- Mi znamo da se vodni resursi smanjuju na našem planetu, da se padaline smanjuju, da dolazi do otapanja velikih ledenjaka i sve te klimatske promjene obvezuju nas na urgentno djelovanje, kazala je zamjenica veleposlanika.

Projekt uključuje realizaciju 22 solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte na području županije i gradova partnera projekta, što će uključivati portfelj različitih projekata, ovisno o tipu, potrebama i lokaciji pojedinog objekta. Raznovrsnost portfelja projekata iskoristit će za definiranje preporuka za optimizaciju ulaganja u sunčane elektrane u Hrvatskoj, čime će projekt pomoći ekonomičnosti i pojednostavljenju procesa ulaganja u sunčane elektrane na javnim objektima diljem zemlje u budućnosti.

Novi sunčani kapaciteti na području županije i gradova partnera projekta bit će i u službi aktivnijeg uključivanja građana u tranziciju na obnovljivu energiju. U sklopu javnih objekata s novougrađenim solarnim elektranama, građani će se informirati o ulaganju u solarne elektrane za kućanstva, čime se očekuje potaknuti dodatna ulaganja u solarnu energiju. Dodatno, kako bi se osigurali potrebni resursi za realizaciju novih solarnih kapaciteta u budućnosti, projekt osigurava i program neformalnog obrazovanja za instalatere solarnih elektrana.

Na konferenciji su sudjelovali istarski župan Boris Miletić, zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, direktor Istarske regionalne energetske agencije Valter Poropat, te upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum