U KONJIČKOM KLUBU MEDULIN

DJECA, KONJI I OSOBE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU IMAJU JEDNU POSEBNU POVEZANOST. Evo kakav se to spoj dogodio u Medulinu

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Učenici OŠ M. Demarin z KK Medulin

Učenici OŠ M. Demarin z KK Medulin


Djeca, konji i osobe s teškoćama u razvoju imaju jednu posebnu povezanost. U to smo se mogli uvjeriti u petak u Konjičkom klubu Medulin kada su učenici 2. i 4. razreda produženog boravka OŠ dr. Mate Demarina, s učiteljicom Dejanom Lončarević, posjetili ranč, upoznali se i družili s konjima, pa čak i spretno i spremno zajahali. U tome su im pomogle članice Konjičkog kluba Medulin - Dora Vuković, Lucia Labinjan, Jadranka Pinzan i Leonarda Penko, a susretljivi su bili i klupski konj Black Shadow, odnosno kako ga od milja zovu - Garo i Beethoven koji su s djecom proveli ugodno i sunčano popodne.

gg

- Bilo mi je super, nije me strah i opet ću doći jahati, rekla je djevojčica Ilirijana Lešaj, učenica 2. razreda OŠ dr. Mate Demarina, koja se već ranije upoznala s konjima budući da ih je imao i njezin djed.

Predsjednica Konjičkog kluba Medulin Maja Premate kazala je da su se djeca ovom prilikom upoznala s radom i funkcioniranjem ranča, s anatomijom konja, naučila su kako osedlati konja, kako se popeti na konja, što su to uzde i još mnogo toga.

gg

Djeci i članovima kluba pridružilo se i ugodno društvo - Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije Pula. Ne krijući oduševljenje ovim plemenitim životinjama, često posjećuju ranč u sklopu projekta "Srcem do sinergije ekologije i zdravlja". Štićenici su nam uglas rekli da jako vole jahanje i konje, a jednoj je korisnici pomoglo i u liječenju osteoporoze.
Kako pojašnjava voditeljica projekta Vesna Radolović, projekt u trajanju od studenog 2021. do 21. srpnja 2022. godine provodi Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije Pula, a financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U projektu su im partneri Osnovna škola Vodnjan, OŠ Marčana (područni odjel Loborika), OŠ Dr. Mate Demarin (područni odjel Šišan) te Medicinska škola Pula.

gg

- U suradnji s Konjičkim klubom Medulin, osmislili smo malu školu jahanju uz edukaciju i jahanje. Projekt se polako približava kraju, do sad smo odradili eko-likovne radionice, radionice o očuvanju prirode i okoline, radionice o zdravlju, prehrani. Posjetili smo Aquarium u Puli, bili smo na ranču u Manjadvorcima s učenicima OŠ Marčana. Osnovni cilj projekta je da se naši štićenici socijaliziraju i integriraju u širu društvenu zajednicu. Ujedno je i vizija projekta da učenici i korisnici nauče o zdravlju i ekologiji i primijene to u svakodnevnom životu, pojašnjava Radolović pritom dodajući da ih u projektu sudjeluje 25, a to su osobe s intelektualnim poteškoćama i popratnim psihosocijalnim i fizičkim teškoćama. Štićenici su s područja Pule i šire okolice, a svakodnevno borave u udruzi gdje imaju razne radionice s izvoditeljicama aktivnosti Sandrom Išić, Liviom Babić i Šejlom Piragić. Na području Istarske županije imaju 298 članova, od toga 150 osoba s invaliditetom.

Kako ističe Premate, Konjički klub Medulin osim sportske note imamo i onu humanitarnu, koju već godinama njeguju. Već dugo vremena surađuju s osobama s posebnim potrebama, provodili su terapijsko jahanje s Centrom za rehabilitaciju, a posljednjih nekoliko godina česti gosti u njihovom klubu su članovi spomenute Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom stanju Istarske županije Pula.

gg

- Nastavit ćemo i dalje suradnju i s djecom i s odraslima, a pogotovo s osobama s posebnim potrebama. Ljudi uvijek dobro reagiraju na konje. Konji i inače imaju terapeutsku energiju, a svi koji isprobaju, kažu da se super osjećaju. Za jahanje je potrebna i psihička i fizička vještina, i dobra koordinacija pokreta, što je vrlo bitno, ali to se sve da naučiti, pojašnjava Premate.

- Jahanje za osobe s intelektualnim teškoćama djeluje jako terapeutski, kao i na njihov psihofizički razvoj i sposobnosti. Ima i posebna povezanost između cerebralaca i konja. Kao da konj osjeća da je to osoba s teškoćama, tada bude mnogo pažljiviji i mirniji i sasvim drugačije reagira na takve osobe, napominje Radolović.

U Konjičkom klubu se trenutno nalazi devet konja, a članice koje o njima brinu zaključuju da "sve životinje poklanjanju puno ljubavi, ali ni jedna tako kao konj".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini