DOĐI, PROBAJ I OSTANI DOŽIVOTNO

Škola veslanja pulske Istre pravi je primjer kako se stvara uspješan klub: Franjul: Mi imamo prelijepa iskustva u ovom sportu i klubu i ŽELIMO DA TO ISKUSE I DANAŠNJA DJECA

| Autor: Roberto CAR

Mogu garantirati da kad dođe, rijetko koje dijete odustane od treniranja. Stvara se ekipa, zajedno se odlazi na regate, naši članovi postaju prava klapa i potom ostaju doživotno vezani uz klub, rekao je Marko Franjul, trener škole veslanja Istre

  

Dođu, probaju, zavole, ostanu i potom se cijelog života vraćaju. To je veslački način života u VK Istra. Tko jednom osjeti uzbuđenje veslanja u sportskim čamcima, taj se doživotno zaljubi u ovaj sport. Znaju to vrlo dobro u pulskom klubu, uostalom to je doslovce klub veslača. Uprava na čelu s predsjednikom Draganom Stankovićem, treneri na čelu s glavnim, Elvisom Orbanićem, svi su i sami, uglavnom uspješni, bivši veslači Istre. Oni, ali i brojni drugi bivši članovi kluba uvijek su tu. Pomažu iz ljubavi prema ovom sportu, iz ljubavi prema ovom klubu s pulske Rive. A potom i svoju djecu usmjeravaju u taj isti klub. Ne čudi što iz generacije u generaciju uspjesima Istre pridonose dobro znana prezimena. Često se i po tri generacije jedne obitelji mogu naći među onima koji su ostvarili brojne uspjehe pulskog veslanja.

Kadeti najbolji u Hrvatskoj

A sve kreće od - škole veslanja. Kako funkcionira, kako se priključiti brojnim veslačima i veslačicama koje svakodnevno viđamo kako veslaju pulskom lukom? Jednostavno.

- Svi zainteresirani, a sad upisujemo dječake i djevojčice rođene 2010. i starije, mogu doći u klupske prostorije i upisati se u školu veslanja. Treninzi su tri puta tjedno, zasad ponedjeljkom, srijedom i subotom, po dva sata, pojašnjava Marko Franjul, trener škole veslanja VK Istra. Zapravo, zamjenski trener. - Trenerica je inače moja supruga Ada Pervan Franjul, ali ona je sad ostala na porodiljnom dopustu, pa je ja mijenjam. Tako sam sad u dvostrukoj ulozi, kao član uprave i trener.

Uglavnom, u školi veslanja broj polaznika kreće se od 30 do 35, a kad treneri procijene da su spremni, prelaze u regatnu skupinu, među kadete koje s velikim uspjehom vodi trener Petar Banovac. Dotad…

- Škola veslanja je prvi kontakt s ovim sportom, tu se uči tehnika i zato se prvo trenira u čamcu koji ima plovke pa se ne može prevrnuti. Potom se prelazi u veće čamce, skifove, dublove i četverce, a nakon par mjeseci prelaze među regatne veslače kod trenera Banovca, govori Franjul. - Dakako, samo treniranje bilo bi dosadno i stoga već i za članove škole veslanja imamo brojna natjecanja. Imaju šest regata Kadetskog kupa koji je njima namijenjen. Jer prve regate su stresne i to su natjecanja zamišljena baš za njih. Traju od proljeća do jeseni, a osim toga imamo i natjecanja u duatlonu i na ergometrima, tako da ni zimi nije dosadno.

A da su i članovi škole veslanja Istre uspješni, dokazuju i rezultati. Ove su godine i ukupni pobjednici Kadetskog kupa Istre i Kvarnera. No, to je tek uvertira za ono što slijedi. Iz škole veslanja prelazi se u kadete, a pulski su kadeti - najbolji u Hrvatskoj.

- Istra je u zadnje tri godine dva puta prva i jednom druga u ukupnom poretku kadeta na prvenstvu Hrvatske. Ove godine smo imali dva zlatna četverca na pariće kadeta A, za veslače su naslov osvojili Fabian Pamić, David Medica, Lorenzo Markulinčić i Mauro Belci, dok su kod veslačica naslov osvojile Ema Kalister, Laura Lalić, Katija Pejković i Lana Haliti, s ponosom pojašnjava trener Petar Banovac. - U kadete obično polaznici škole veslanja prelaze nakon jedne sezone, ali neke odmah prebacimo, kad vidimo da je riječ o velikom talentu.

Klub postao drugi dom

Premda se u sportu uglavnom pamte rezultati, u ovom klubu koji je četvrti u Hrvatskoj u konkurenciji daleko većih klubova iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke i iako gotovo da i nema seniora koji nose najviše bodova, ponosni su i na onaj drugi dio priče.

- Primjera radi, Petar Banovac i ja smo već 25 godina u ovom klubu. Ovdje se stvara jedna sinergija, zajedništvo. Klub nam je drugi dom. Dok sam studirao u Zagrebu, čim bi se vratio u Pulu pozdravio bi roditelje i odmah bih došao u klub. Imamo strašno lijepo iskustvo u veslanju, jako je dobra ekipa i želimo da to što smo mi doživjeli u mladosti, iskuse i današnja djeca. Mogu garantirati da kad dođe, rijetko koje dijete odustane od treniranja. Stvara se ekipa, zajedno se odlazi na regate, stvara se prava klapa i naši članovi ostaju doživotno vezani uz klub, s ponosom ističe Franjul.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum