KAŠTEL DOGODINE U NOVOM RUHU

Buzet: Potpisan ugovor o početku radova rekonstrukcije kaštela Petrapilosa vrijedan 6,7 milijuna kuna


Ugovor o građevinskim radovima na rekonstrukciji kaštela Petrapilosa u Buzetu vrijedan 6,7 milijuna kuna potpisali su danas načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan i direktorica tvrtke Kapitel iz Žminja Gracijela Orbanić. Završna je to faza rekonstrukcije tako da bi srednjovjekovna utvrda smještena na 119 metara nadmorske visine, na litici iznad rječice Bračane, jedne od pritoka rijeke Mirne, do lipnja iduće godine trebala biti stavljena u funkciju. Rekonstrukcija se provodi u sklopu EU projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa koji se 85 posto sufinancira sredstvima Europske unije iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Vodeći partner je Općina Svetvinčenat stoga je Macan i potpisnik ugovora.

- Glavni cilj je revitalizacija kulturne baštine i integrirani razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 22,59 milijuna kuna, EU sufinanciranje je 19,2 milijuna kuna. Na Buzet ukupno otpada 7,6 milijuna kuna namijenjenih za rekonstrukciju, sanaciju i opremanje kaštela, istaknula je na jučerašnjoj konferenciji za novinare viša savjetnica za razvojne projekte u Gradu Buzetu Meri Vivoda.

Općina Svetvinčenat i Grad Buzet, naglasio je gradonačelnik Siniša Žulić, našli su se zajedno u prijavi ovog projekta koji je prvi ugovoreni projekt na EU programu revitalizacije kulturne baštine u turističke svrhe iz Istarske županije i četvrti na području Hrvatske. Izrazio je zadovoljstvo što će dva vrijedna kulturna objekta dobiti novo ruho.

- Siguran sam da će srednjovjekovna utvrda Petrapilosa koja je do sada bila povremena izletnička destinacija prerasti u objekt koji će dati značajan doprinos u turističkoj valorizaciji unutrašnje Istre i postati još jedno od središta kulturne djelatnosti s obzirom se osim same revitalizacije kaštela kao jedne izletničke destinacije kada cijeli projekt bude dovršen u njemu predviđaju odvijati brojne kulturne, društvene i druge aktivnosti, izjavio je Žulić. Načelnik Općine Svetvinčenat nadovezao se i rekao da je ponosan što potpisivanjem ugovora kreće u rekonstrukciju kaštela Petrapilosa te da će on kao i kaštel Morosini-Grimani postati motivatori dolaska u destinaciju Istre koja će se ne samo gastronomski već i kulturološki dodatno profilirati.

Tvrtka Kapitel već je dugo prisutna na buzetskom području upravo na revitalizaciji kulturne baštine, prethodnih je godina već izvodila radove i na kaštelu Petrapilosa. Ovom završnom fazom obuhvatit će se sanacija postojećih zidina središnjeg dijela korpusa kaštela uključujući i dvorište palasa odnosno dio korpusa kaštela, radovi rekonstrukcije i konzervacije u sklopu cjelovite revitalizacije kaštela te radovi na pristupu i prezentaciji utvrde. Predviđeno je uvođenje struje i rasvjete u kaštel. Po dovršetku, "novi" kaštel Petrapilosa imat će šetnicu s vidikovcem kao i pozornice. Osim građevinskih radova, projektom će se financirati i opremanje kaštela te postavljanje multimedijalne opreme s novim sadržajima. Uključen je i razvoj kulturnih, edukativnih i prezentacijskih sadržaja unutar kaštela.

Svrha projekta u konačnici je da Svetvinčenat i Buzet budu kulturno-povijesne prepoznatljive turističke destinacije tijekom cijele godine zahvaljujući potpunoj obnovi i opremanju oba kaštela kako bi se stvorio temelj za provedbu Integriranog razvojnog programa destinacije.

Petrapilosa je zaštićeno kulturno dobro na čijoj se sanaciji radi od 1995. godine. Do sada su odrađena arheološka istraživanja i potpuna sanacija crkvice Sv. Marije Magdalene, arheološka istraživanja unutrašnjeg dvorišta, građevinska sanacija središnjeg korpusa kaštela gdje su sanirani zidovi i spojevi palasa i kule, statički zahtjevni konstruktivni radovi. Do 2016. godine za radove i ulaganja na kaštelu te izradu prateće dokumentacije uloženo je sveukupno preko 4,7 milijuna kuna sufinanciranih sredstvima Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Buzeta te Regije Veneto. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of