TISUĆLJETNO ZDANJE

NAGRADA EUROPA NOSTRA Buzetski kaštel Petrapilosa nominiran je za NAJBOLJI PROJEKT ZAŠTITE KULTURNE BAŠTINE

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Kaštel Petrapilosa (Arhiva)

Kaštel Petrapilosa (Arhiva)


Nominacija je odlična prilika da se šira europska javnost, ali i struka, upozna s ovim dijelom kulturne baštine buzetskog područja čime će se dodatno doprinijeti njenoj revitalizaciji i promociji, pospješiti planirane programe i omogućiti nova partnerstva u budućim aktivnostima u kaštelu Petrapilosa, izjavila je dogradonačelnica Ana Pernić

Kaštel Petrapilosa nominiran je za nagradu "Europa Nostra 2020" za najbolje europske projekte zaštite kulturne baštine, u kategoriji "Konzervacija - izvanredna postignuća u području konzervacije, unapređenja i prilagodbe kulturne baštine novoj namjeni". Tisućljetno zdanje uskoro bi se trebalo staviti u funkciju u sklopu EU projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa.

- Projekt sanacije kaštela Petrapilosa najveći je projekt obnove i zaštite kulturne baštine koji je Grad Buzet do sada realizirao. Sam njegov početak seže još u 1999. godinu kada se krenulo sa sanacijom crkve Sv. Marije Magdalene te pripremom dokumentacije za sanaciju samog kaštela. U ovih dvadesetak godina projekt sanacije kaštela, uz Grad Buzet, financijski su, ali i savjetodavno, pripomogli Ministarstvo kulture, Istarska županija i Regija Veneto, a najveći dio samih radova, ali i pripremne aktivnosti oko budućih sadržaja u kaštelu Petrapilosa realizirani su u protekle tri godine u sklopu projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa, financiranog sredstvima Europske unije, uz partnerstvo s Općinom Svetvinčenat. Ova je nominacija odlična prilika da se šira europska javnost, ali i struka, upozna s ovim dijelom naše kulturne baštine čime će se dodatno doprinijeti njenoj revitalizaciji i promociji, pospješiti planirane programe i omogućiti nova partnerstva u budućim aktivnostima u kaštelu Petrapilosa, izjavila je dogradonačelnica Ana Pernić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini