ČAK I U DOBA KORONAKRIZE

BUZET NASTAVLJA S BROJNIM EUROPSKIM PROJEKTIMA: Zbog koronavirusa odgođeno je službeno otvaranje obnovljenog kaštela Petrapilosa

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Odgođeno je službeno otvaranje kaštela Petrapilosa (Kapitel)

Odgođeno je službeno otvaranje kaštela Petrapilosa (Kapitel)


Rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića "Grdelin" ide prema planu. Kod poduzetničkog inkubatora Verzi radovi su nešto sporiji, no zgrada je dobila novu fasadu, a građevinski radovi u unutrašnjosti u završnoj su fazi, nakon čega slijedi njeno opremanje

Rekonstrukcija i dogradnja buzetskog Dječjeg vrtića "Grdelin", bez obzira na probleme s koronavirusom, odvija se prema planu. "Zahvaljujući pravovremenoj reakciji izvođača radova koji se opskrbio potrebnim građevinskim materijalom čak i onim teško dobavljivim, za sada nema nikakvog zastoja na radovima, dapače građevinski radovi čak su i ispred terminskog plana", zadovoljan je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Vrtić od deset milijuna kuna

Dogradnjom novog dijela vrtića na istočnoj strani, dobit će se ukupno 857 četvornih metara nove bruto površine na dvije etaže gdje će biti smještene prostorije za četiri odgojne skupine, sanitarni čvorovi, terase i prostorije za stručno osoblje vrtića. Postojeći i novi dio vrtića bit će spojeni tzv. toplom vezom, ostakljenim hodnikom. EU projekt vrijedan je deset milijuna kuna. Cjelokupna investicija sufinancirana je s 5,9 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., dok preostali dio financira Grad Buzet. Građevinske radove izvodi Ekspert gradnja iz Buzeta, a novi dio vrtića trebao bi biti u funkciji krajem ove godine.

Kod poduzetničkog inkubatora Verzi, rekonstrukcije starogradske palače u sklopu EU projekta, radovi idu nešto sporije. Koronavirus, kaže gradonačelnik Buzeta, poremetio je neke planove jer dio podizvođača radova, članova zadruge, zbog preventivnih razloga nije na zgradi. Pored toga, određeni dio materijala nije moguće nabaviti zbog poremećaja na tržištu. No zgrada je dobila novu fasadu, a građevinski radovi u unutrašnjosti u završnoj su fazi, nakon čega slijedi njeno opremanje. Izvođač radova na rekonstrukciji palače Verzi zanatska je zadruga Zanatoprema Rijeka.

Poduzetnički inkubator Verzi namijenjen je novoosnovanim poduzećima i obrtima te onima do tri godine poslovanja. Prostor će se sastojat od 12 funkcionalnih jedinica za prihvat 11 poduzetnika i 1 polivalentnom dvoranom. Vrijednost projekta u građevinskom dijelu je 5,26 milijuna kuna, s ostalim troškovima sveukupno 5,77 milijuna kuna. Sufinancira se bespovratnim sredstvima strukturnih fondova Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dobivenim aplikacijom na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta "Razvoj poslovne infrastrukture", u iznosu od 3,9 milijuna kuna, dok je preostalo udio Grada Buzeta.

Vodeći partner je Grad Buzet, projektni partner gradska tvrtka "Plzet", a suradnici su Istarska razvojna agencija, Istarska regionalna energetska agencija, Politehnika Pula - Visoka tehničko-poslovna škola s pravom javnosti te konzultantska kuća ADVISO d.o.o. iz Rijeke.

Završava se projekt WiFi4EU

Korona kriza prolongirala je službeno otvaranje tisućljetnog kaštela Petrapilosa koji je trebao biti otvoren početkom travnja jednom posebnom manifestacijom. Kaštel je u potpunosti završen, a krajem siječnja dobivena je uporabna dozvola. "Otvorit će se kada prestanu mjere zabrane javnih okupljanja, najvjerojatnije skromnije nego smo to prvotno planirali", najavio je Žulić.

Rekonstrukcija utvrde provedena je u sklopu EU projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa. KulTERRA se s 85 posto sufinancira sredstvima Europske unije iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a vodeći partner je Općina Svetvinčenat. Glavni cilj je revitalizacija kulturne baštine i integrirani razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 22,6 milijuna kuna, od čega je sufinanciranje sredstvima EU-a 19,2 milijuna kuna. Na buzetski kaštel ukupno otpada 9 milijuna kuna namijenjenih za njegovu rekonstrukciju, sanaciju i opremanje.

U Buzetu završavaju projekt WiFi4EU, proširenje WiFi mreže koji se također financira sredstvima EU fondova. Tijekom ožujka je provedena javna nabava, a sam projekt trebao bi biti realiziran tijekom travnja i svibnja. Uključujući održavanje, vrijedan je oko 120.000 kuna.

- Tim projektom dobivamo novih jedanaest pristupnih točaka za internet čime se postojeća mreža širi područjem Grada Buzeta, prvenstveno kod Srednje škole, Sportske dvorane, područja Svetog Ivana, kod komunalnog poduzeća Park, Istarskog vodovoda i šetnice prema Tombasinu. Novost su i pristupne točke u Roču koji će na dvije lokacije, u starogradskoj jezgri i kod Društvenog doma, također dobiti mogućnost besplatnog pristupa Internetu, izjavio je Žulić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom