OČEKUJE SE JAKO DOBRO ULJE

BERBA MASLINA Od južne Istre i priobalnih područja "seli" se prema unutrašnjosti i na sjever - urod mnogo SLABIJI NEGO LANI, KVALITETA IZVRSNA

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Već je obrana sorta ascolana, upravo se bere buža, a za njom će slijediti cipressino maurino, leccino, istarska bjelica, pendolino, rosulja, vodnjanska crnica, casaliva i na kraju piccolino. Sve bi masline ove tvrtke trebale biti obrane do kraja listopada

 

U maslinicima širom Istre počela je berba maslina. Nakon jedne izuzetno složene sezone u kojoj su svibanjske kiše i odmah zatim visoke temperature poremetile vegetaciju, većina istarskih maslinara očekuje znatno smanjeni urod, ali je zato kvaliteta ploda masline izvrsna i očekuje se jako dobro ulje.

 Urod manji i do 40 posto

Očekivano, berba maslina najprije kreće od južne Istre i priobalnih područja, a zatim se "seli" prema unutrašnjosti i na sjever. Tako proizlazi i iz informacija koje smo dobili od Bosiljke Belić iz tvrtke Olea B.B. iz Rapca, koja obrađuje 12 hektara maslinika s 4.500 stabala maslina na području Fažane, Galižane i Peroja. U maslinicima ove tvrtke već je obrana sorta ascolana, upravo se bere buža, a za njom će slijediti cipressino maurino, leccino, istarska bjelica, pendolino, rosulja, vodnjanska crnica, casaliva i na kraju piccolino. Sve bi masline ove tvrtke trebale biti obrane do kraja listopada, a na preradu ih uobičajeno voze u Bale.

S obzirom na stanje u maslinicima, očekuju urod manji čak 40 posto od uobičajenog, zbog klimatski nepovoljnih okolnosti u vrijeme cvatnje, no kako su svi njihovi maslinici u sustavu ekološke proizvodnje, za manji urod kriva je i blaga zima koja je pogodovala razvoju bolesti i štetnika, koje su mogli tretirati samo manje učinkovitim ekološkim sredstvima. Stoga su na vrijeme dogovorili otkup maslina od kooperanata, također iz ekološke proizvodnje, kako bi kompenzirali manje ulja iz vlastitih maslina i tako osigurali dovoljne količine za svoje stalne kupce.

Na Poreštini će berba ići malo sporije nego na krajnjem jugu Istre. Kako saznajemo od Marčela Riože iz Musaleža koji na tri hektara ima 700 maslina, s berbom su počeli početkom tjedna i to najprije od sorte leccino. Zatim planiraju pričekati koji dan, i onda početi brati pendolino, porečku rosiolu, frantoio i istarsku bjelicu, koja će na red za berbu doći posljednja, iza 20. listopada.

 Razlike između mikrolokacija

Urod će u njegovom masliniku biti generalno slabiji nego lani, zbog svima jednako nezgodnih klimatskih prilika u doba cvatnje, no intenzitet pretrpljene štete u ovom se dijelu Poreštine jako razlikuje između pojedinih mikrolokacija.

- U samom selu gdje imam pet stabala maslina nije rodilo baš ništa, a u masliniku izvan sela, u krugu od 200 metara, razlike u urodu od stabla do stabla su prilično velike. Čak je na nekim mjestima gdje je temperatura bila niža, stanje na maslinama bolje, kaže nam Marčelo Rioža.

Svoje će masline na preradu ove godine prvi put voziti u Sovinjak i kaže da nema veze što je to prilično udaljeno, samo da ima povjerenja da će mu plodovi biti kvalitetno prerađeni i da će od svojih maslina moći dobiti svoje ulje.

Kako je s berbom i stanjem u maslinicima na sjeverozapadu Istre saznali smo od Đurđe Beletić, čija obitelj osim maslinikom s 1.700 stabala, upravlja i poznatom uljarom Al torcio.

- Stanje u masliniku je katastrofalno. U ovom kraju će urod biti jako slab, ali dok ne počnemo brati ne mogu sa sigurnošću reći hoće li urod biti 50 ili 60 posto manji, kaže nam Đurđa Beletić. U svojim maslinicima obitelj Beletić ima osam različitih sorti, a prva je na red, početkom tjedna, došla leccino. Plodovi su zdravi i kvaliteta će biti dobra, pa je barem ta činjenica utješna naspram količinski slabom urodu. Što se tiče uljare Al torcio, ona je svoja vrata za uslužnu preradu otvorila u ponedjeljak, a interes maslinara koji žele svoje masline ovdje dovesti na preradu je velik, upiti dolaze čak iz Slovenije, kaže nam Đurđa Beletić. 

Cijene ostaju iste?

Širom Istre dobit ćemo slične odgovore vezane uz procjenu rezultata upravo započete berbe maslina: urod slabiji, plodovi zdravi, kvaliteta dobra. Prijašnjih godina znalo se događati da smanjeni urod, a posljedično tome i manja količina ulja na tržištu, dovedu do povećanja cijena, no jednako se tako znalo događati da se maslinari solidarno dogovore kako neće povećavati cijene bez obzira na količine, kako bi zadržali postojeće kupce u ozračju svakogodišnjih povećanja ukupne količine proizvedenog maslinovog ulja u Istri.

Ove godine dodatni razlog za stabilizaciju cijene dolazi i iz nedavno dobivene europske zaštite oznakom izvornosti za ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra, za koju je ove godine povećan interes istarskih maslinara koji su se k tome nedavno udružili u proizvođačku organizaciju, stvarajući tako temelj za bolji plasman istarskog ulja u budućnosti, pa i preko granice. No, kako je rekla jedna od naših sugovornica, dok se masline ne poberu i dok ulje ne bude u bačvama, ništa se sa sigurnošću ne može znati ni tvrditi, pa pustimo da listopadske vremenske prilike i vrijedne ruke maslinara obave svoje, jer i kod zapadnoeuropskih kolega maslinara, kvaliteta je uvijek bila važnija nego kvantiteta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater