POTEKLO ULJE - SEZONA JE ODLIČNA

U Salvelinim maslinicima u Fažani i Barbarigi AGROPRODUKT OČEKUJE TRIDESETAK TONA VRHUNSKOG EKSTRA DJEVIČANSKOG MASLINOVOG ULJA


Samo u Fažani na ukupno 10 hektara u punom je plodu 2.200 stabala maslina. Pretežito su to mlade masline koja treba pobrati u naredna tri tjedna. U prosjeku jedno stablo daje 35 kilograma maslina, a samo jučer pobrano je nekoliko tona. Na lokaciji u Barbarigi berba kreće kroz nekoliko dana, a na toj jedinstvenoj lokaciji, nasuprot otočja Brijuni na 27 hektara pod nasadima se nalazi 7.200 stabala maslina starih i do pet stotina godina

 

Ranom zorom, dvadesetak berača maslina već je u akciji u prostranom Salvelinom masliniku u Fažani. Pod nasadima na toj lokaciji Agroprodukt ima 2.200 stabala, pretežito mladih maslina koje se beru s posebnom pažnjom. Svaka se maslina ubire ručno kako se plod ne bi oštetio. Kod njih definitivno ne vrijedi ona dalmatinska "maslina je neobrana, nima koga da je bere". Ovih dana mnogi maslinari se žale da nema ljudi za branje pa im dolaze sezonci iz Slavonije, a neki čak i iz Vojvodine. Križevčanka Kata Juršetić koja već dvadesetak godina živi u Ližnjanu već je iskusna beračica kojoj za jedno stablo, kada radi u paru, treba desetak minuta.

- Sve ovisi koliko je stablo veliko i kakav je plod, no ja sam već profesionalka, a kolegica Marija Cetina je nova, ali dobro uči. Krenula sam kao sezonac i malo po malo, postala sam stalni radnik. Ovo su mala stabla, pa nam ne trebaju škale, samo grablje i prsti, kaže Kata, a Marija dobacuje "dosta priče, prestić' će nas muški".

Randman 12,62 posto

A muški tandem čine Milan Brkljača i Šime Karamarko. Dalmatinci iz Ravnih kotara, iskusni berači koji su davno preselili u Istru. "Poljoprivreda mi je u krvi", kaže Milan i hvali ženski dio ekipe jer su brže i preciznije. "Nije teško, samo treba biti strpljiv i fokusirati se na branje i vrijeme brzo prođe", kaže Šime. Među prvima smo krenuli s berbom i planiramo brati sve do početka prosinca kaže nam agronom iz Agroprodukta Edi Družetić.

-Urod je odličan. Naravno, ne možemo se mjeriti s prošlom i pretprošlom godinom kada su srušeni svi rekordi, no sezona je i više od očekivanja. Krenuli smo u Fažani, a onda nastavljamo u Salvelinom masliniku u Barbarigi, a ako bude trebalo, povećat ćemo broj radnika na branju. Trenutno ih je dvadesetak u polju i svi beru ručno, a kada zahladi, berbu nastavljamo s tresačem, kaže Družetić. Naglašava da već prvi rezultati upućuju na to da će i ova maslinarska sezona u Istri biti izdašna. Plodovi su nam zdravi i bez uboda. Bit će vrhunskog ulja, kaže Družetić dodajući da u Barbarigi i Fažani uberu 200- tinjak tona maslina koje daju 30-tak tona ulja. Randman je iznosio 12,62 posto.

Jučer se brao leccino koji je najranija sorta, a u masliniku u Fažani uskoro će se brati i bjelica.

Vrijeme berbe

- Nije bilo problema s nametnicima jer sve smo masline na vrijeme zaštitili. Bilo je nešto svrdlaša i stjenice, a pažljivo smo pratili maslinovu muhu i po potrebi suzbijali, tako da smo sve riješili s dva tretiranja. Zbog hladnoće u ožujku, količine su nešto manje, no sudeći po prvoj berbi, randmani će biti odlični, kaže Družetić, dodajući da su pogriješili oni maslinari koji nisu na vrijeme zaštitili masline od maslinove muhe.

Samo u Fažani na ukupno 10 hektara u punom je plodu 2.200 stabala maslina. Pretežito su to mlade masline koja treba pobrati u naredna tri tjedna. U prosjeku jedno stablo daje 35 kilograma, a samo jučer pobrano je nekoliko tona. Na lokaciji u Barbarigi berba kreće kroz nekoliko dana, a na toj jedinstvenoj lokaciji, nasuprot otočja Brijuni na 27 hektara pod nasadima se nalazi 7.200 stabala maslina starih i do pet stotina godina. Još su stari Rimljani prepoznali lokaciju stare Barbarige kao idealno mjesto za uzgoj maslina prije svega zbog savršenih klimatskih i geografskih uvjeta, a o tome najbolje svjedoče ostaci rimske uljare u srcu maslinika iz koje se ulje u antičkim vremenima izvozilo u Rim. U uvali Marić na Poluotoku stare Barbarige maslinik okupan morem s tri strane ima idealan položaj koji omogućuje da vrijeme vegetacije traje i do tri tjedna duže nego u maslinicima u blizini.

-Zbog pažljivo odabranog početka berbe, naša ulja obiluju izraženim sortnim osobinama. Ovisno o specifičnoj sorti (leccino i pendolino ranije sorte, buža i lechione srednje kasne sorte i bjelica kasna sorta) berbu počinjemo obično krajem rujna, a posljednji plodovi ubiru se početkom prosinca. Važno je reći da se berba odvija u vrlo kratkim razdobljima, kada su plodovi u svojoj punoj zrelosti, navodi Družetić

Najstarija uljara

Nakon nekoliko sati berbe, prve količine mladog ekstra djevičanskog ulja nastaju nakon prerade u pogonu uljare u Vodnjanu. "Ulja prerađujemo u vlastitom modernom pogonu u uljari koja se danas otvara u 13 sati i radit će neprekidno, sve dok traje sezona berbe. Posebno smo ponosni na našu uljaru koja je po neprekidnom radu najstarija na području čitave Istre, s obzirom da se prerada na istoj lokaciji odvija još od davne 1911. godine", navodi Družetić, dodajući da proizvodnji ulja pristupaju s posebnom pažnjom već na samom početku.

-Od promišljenog uzgoja u masliniku, do trenutka punjenja u uljari što je rezultiralo i brojnim nagradama i priznanjima. Međunarodne nagrade koje smo dobili dodatna su potvrda kvaliteti ulja koja su prepoznata na prestižnim domaćim, europskim i svjetskim natjecanjima. Opravo smo ovih dana dobili visokih 95 bodova od mogućih 98 u specijaliziranom katalogu natjecanja Flos Solei, zaključuje Družetić. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of