BERBA MASLINA fažana

Na jugu Istre se posao u maslinicima nastavlja i nakon olujnog juga koji nije nanio velike štete ULIKE SE NA BRIGADINI POBIRU S NAJVIŠEG ŠKALINA


Imali smo nešto muhe i svrdlaša, ali uglavnom su plodovi zdravi. Ne znam što je baš ovo stablo, mislim da je rožinjola. Tu ima i buže puntože i bilice, samo stare sorte, kaže nam 72-godišnjaka koja bez straha doseže najviše grane ulika

"Možeš napisati da jedna 72-godišnjakinja sama bere masline na najvišem škalinu, ali ne i kako se zovem. Da me ne prepoznaju", rekla nam je kroz smijeh gospođa koju smo zatekli na najvišem mogućem položaju u starom masliniku na Brigadini, uz cestu Fažana - Galižana.

Tišina i sunce nakon jakog juga

Smiraj vremena i lijep sunčani dan nakon olujnog juga iskoristila je da pobere što se još da pobrati, a sama je, s obzirom da na radni dan ne može računati na punu pomoć obitelji. Društvo joj u masliniku pravi samo jedan stari dobroćudni crni brek.

Gospođa se penje po škalinama bez straha, mada je svjesna da je ovo itekako opasan posao. Na najgorem škalinu jednom se rukom pridržava za visoku granu, dok u drugoj steže male grabljice. Tempo joj nije brz, ali ni jedan plod neće joj promaknuti.

Većina ulika na ovom fažanskom i vodnjanskom području već je poberena, preostale su neke kasnije sorte poput buže. Godina je dobra i obilna, plodovi su uglavnom zdravi, a oni koje su i načele maslinove štetočine ionako je sa stabla streslo jugo. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini