Spoj tradicija u Višnjanu

FOTO / Međunarodni festival pjenušaca i zvijezda: Veliko zlato vinariji Cattunar, a najbolje ocijenjeni pjenušac ima vinarija Veralda

| Autor: Zvonimir Guzić


Višnjan je mjesto u kojem se već desetljećima isprepliću astronomska događanja i strast prema vrhunskim vinima, koju su domaćini ove godine objedinili u jedinstvenu manifestaciju naziva VII. Međunarodni festival pjenušaca i zvijezda. Nadovezujući se na dugogodišnju tradiciju Astrofesta koji se održava tijekom ljetnog solsticija i Festivala rose vina u kolovozu, Višnjan je i ovoga puta uspješno spojio svoje dvije prepoznatljive tradicije i posjetiteljima ponudio bogat program u kojem su se kušanje pjenušavih vina i astronomske aktivnosti stopili u nezaboravno iskustvo, obilježavajući početak zime na poseban i autentičan način.

Zimski solsticij i pjenušci u Višnjanu (Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

O pobjedniku odlučivale nijanse

Riječ je o jedinom vinskom događaju natjecateljskog karaktera u Republici Hrvatskoj posvećenom isključivo pjenušcima, na kojem je u raskošnoj ponudi bilo više od 30 izlagača s preko 70 različitih etiketa pjenušavih vina. Uz najbrojnije istarske proizvođače, na festivalu su se predstavili i vinari iz Slovenije, Kvarnera te kontinentalne Hrvatske, čime je manifestacija dodatno potvrdila svoj međunarodni i regionalni značaj.

Zadovoljan organizacijom je i načelnik Općine Višnjan Zoran Dekleva, koji je naglasio kako je cilj manifestacije vratiti festival mještanima i učiniti ga dostupnim svima.

Zoran Dekleva i Korado Korlević (Snimio Zvonimir Guzić)Zoran Dekleva i Korado Korlević (Snimio Zvonimir Guzić)

- Povezivanjem naših vrhunskih vinara sa zvjezdoznanstvom promoviramo način života koji čuva baštinu, ali i sa znatiželjom gleda u budućnost. Ovo je projekt koji snažno pozicionira našu općinu kao centar izvrsnosti, kako u području astronomije, tako i enologije.

Iznimno sam zadovoljan ovogodišnjim izdanjem festivala od odaziva posjetitelja i kvalitete izlagača do same atmosfere, koja je pokazala koliko ovakve manifestacije znače našoj zajednici. Posebno me veseli što se festival snažno vratio domaćim mještanima i što su ga oni doživjeli kao svog, rekao je načelnik Dekleva.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Na samom početku festivala dodijeljena su brojna priznanja najboljim pjenušcima, ocjenjivanima po klasičnoj i charmat metodi proizvodnje. Nagradu za najbolje ocijenjeni pjenušac charmat metode osvojila je vinarija Vina Koper za pjenušac Capris Brut Marine, kojem je dodijeljena zlatna diploma, dok su u kategoriji pjenušaca proizvedenih klasičnom metodom dodijeljena čak dva velika zlata. Odluka stručne komisije bila je iznimno zahtjevna, jer su o pobjedniku odlučivale nijanse. Veliko zlato tako je pripalo vinariji Cattunar za pjenušac Evita Premier, a titulu najbolje ocijenjenog pjenušca festivala, ujedno i ovogodišnje "zvijezde" manifestacije, ponio je Blanc de Noir vinarije Veralda, čime je još jednom potvrđena visoka razina kvalitete istarskih vinara.

Program dodjele nagrada vodila je koordinatorica vinskog dijela festivala Katarina Peršurić Bernobić, dipl. ing. agr. i proizvođačica pjenušaca, koja je istaknula visoku razinu kvalitete prijavljenih uzoraka.

Katarina Peršurić Bernobić (Snimio Zvonimir Guzić)Katarina Peršurić Bernobić (Snimio Zvonimir Guzić)

- Prilikom organizacije ocjenjivanja posebnu smo pažnju posvetili odabiru stručne komisije kako bismo pjenušce vrednovali cjelovito, uzimajući u obzir znanstvene, stručne i potrošačke aspekte. Komisiju su činili ugledni stručnjaci iz područja vinarstva i sommelierstva: dr. sc. Kristijan Damjanić sa Studija vinarstva u Poreču, dr. sc. Marijan Bubola, sommelieri Domagoj Perković, Karin Perdec Rupena i Igor Klarić, te degustatorice Ingrid Mahnič i ja osobno. Rezultati ocjenjivanja potvrdili su iznimno visoku razinu kvalitete prijavljenih pjenušaca, a nagrađeni i pobjednički uzorci istaknuli su se jasnoćom stila, tehnološkom preciznošću i izraženim karakterom podneblja. Čestitke zaslužuju svi nagrađeni vinari, koji su svojim radom potvrdili zrelost i kontinuitet kvalitete vinske scene u regiji, izjavila je Peršurić Bernobić.

U sklopu festivala održane su i dvije ekskluzivne enološke radionice koje su osmislili i vodili supružnici Karin i Emil Perdec, oboje renomirani hrvatski sommelieri.

U ime Istarske županije festival je posjetio županijski pročelnik Ezio Pinzan, koji je izrazio zadovoljstvo rastućim brojem vinara koji se odlučuju za proizvodnju pjenušaca. Naglasio je kako ovakve manifestacije predstavljaju važan pokazatelj kvalitete njihova rada te potiču daljnji razvoj vinarske scene u regiji.

Humanitarno za Centar Oaza

Drugi dan festivala bio je posvećen obiteljima, znanosti i humanosti, a program je uključivao Mažoretkinje Višnjan, dječju predstavu "Božićni dar", druženje s Djedom Mrazom, predavanje Korada Korlevića, božićne radionice, face painting, eno-gastro ponudu i izložbu rukotvorina. Prihod od prodaje prskalica i dječjih čestitki išao je u humanitarne svrhe Centru za pomoć djeci u potrebi Oaza Rovinj, a uključeni su bili i učenici OŠ Jože Šurana i polaznici Dječjeg vrtića Višnjan.

Oba dana festivala posjetitelji su mogli uživati u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi. Na meniju su se našli tradicionalni pršut i sir, tjestenina s tartufima, tjestenina sa šugom od boškarina te burgeri s boškarinom. Ekskluzivno u subotu ponuđena je i limitirana količina rižota s kamenicama, dok su za slatko iskustvo bili zaduženi gosti iz Turističke zajednice Općine Vrsar koji su došli sa svojim nadaleko poznatim amaretima.

Manifestaciju u organizaciji Općine Višnjan i Turističke zajednice Višnjan, financijski su podržali Upravni odjel za turizam Istarske županije, te Turistička zajednica Istarske županije.

Dobitnici nagrada

Klasična metoda - dobitnici zlatne diplome: Degrassi d.o.o. - Lilith 2 19; Veralda PO – Xtrian Brut 21, Brut Nature Rosé 19 i Blanc Brut 21; Vina Mandić – Pjenušac Mandić 23; Vina Sanabor – Pallidia 20, 21, 22 i Celestia 20; Pilato – Principe 15; Ivan Damjanić – Bonvivant Brut; Vina Koper – Capris Gran Cuvee; Zigante Vero - Porto Bastia Blanc de Noir 22

Veliko zlato: Cattunar - Evita Premier

Najbolje ocijenjen pjenušac festivala: Veralda - Blanc de Noir

Charmat metoda – dobitnici zlatne diplome: OPG Vina Damjanić - Virtu Brut; Vina Koper – Capris Muškat

Najbolje ocijenjeni pjenušac: Vina Koper - Capris Brut Marine

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


desktop8






Trenutno na cestama