Enologija i astronomija

Ovaj vikend se u Višnjanu održava VII. Međunarodni festival pjenušaca i zvijezda

Tijekom oba dana festivala posjetiteljima će biti dostupna raznolika gastronomska ponuda, uključujući tradicionalni pršut i sir, tjesteninu s tartufima, tjesteninu sa šugom od boškarina te burgere od boškarina. Posebna gastronomska atrakcija subote bit će limitirana količina rižota s kamenicama, a sva jela nuditi će se po jedinstvenoj cijeni od 8 eura

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


U organizaciji Općine i Turističke zajednice Višnjan, trg pored crkve Sv. Kvirika i Julite te Trg Pina Budićina, uz veličanstvenu vizuru barokne palače Sincich, tijekom dva dana održavanja VII. Međunarodnog festivala pjenušaca i zvijezda, postat će pozornica na kojoj se susreću onaj zemaljski, enološki te onaj beskonačni, zvjezdani svijet

Ono što ovaj festival čini posebnim jest činjenica da je riječ o jedinom natjecateljskom vinskom događanju u Hrvatskoj posvećenom isključivo pjenušcima.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Koordinatorica vinskog dijela festivala, Katarina Peršurić Bernobić, ističe kako je posebna pažnja posvećena stručnom i uravnoteženom ocjenjivanju pjenušaca. Komisija je okupila znanstvenike, vinare i sommeliere kako bi se uzorci vrednovali iz svih perspektiva – od proizvodnje do iskustva potrošača. U ocjenjivanju su, uz samu koordinatoricu, sudjelovale degustatorice Ingrid Mahnič i Karin Perdec Rupena, dok su muški dio komisije činili dr. sc. Kristijan Damjanić, dr. sc. Marijan Bubola te sommelieri Domagoj Perković i Igor Klarić.

(Općina Višnjan)(Općina Višnjan)

Stručni žiri već je ocijenio 39 uzoraka u obje kategorije proizvodnje, a pobjednici će biti proglašeni na svečanom otvaranju festivala u subotu, 20. prosinca u 16 sati.

Posjetitelje očekuje ponuda više od 30 izlagača s preko 70 etiketa pjenušaca. Uz brojne istarske proizvođače, predstavit će se i pjenušci iz Slovenije, Kvarnera i kontinentalne Hrvatske, a svi će se moći degustirati i kupiti za nadolazeće blagdane.

Za one željne dodatnog znanja, u baroknoj palači Sincich održat će se dvije ekskluzivne radionice koje su osmislili renomirani sommelieri Karin i Emil Perdec. Zbog ograničenog broja mjesta potrebna je prethodna rezervacija na [email protected].

Tijekom oba dana festivala posjetiteljima će biti dostupna raznolika gastronomska ponuda, uključujući tradicionalni pršut i sir, tjesteninu s tartufima, tjesteninu sa šugom od boškarina te burgere od boškarina. Posebna gastronomska atrakcija subote bit će limitirana količina rižota s kamenicama, a sva jela nuditi će se po jedinstvenoj cijeni od 8 eura. Od slastica, Turistička zajednica Općine Vrsar predstavit će svoje amarete, dok su u nedjelju posebno za najmlađe posjetitelje predviđene fritule.

Cijena ulaznice za prvi dan festivala iznosi 20 eura, uz dodatnu kauciju od 5 eura za degustacijsku čašu, dok je za stanovnike Općine Višnjan ulaz u subotu besplatan uz predočenje osobne iskaznice. Ulaz na drugi dan festivala besplatan je za sve posjetitelje.

Načelnik Općine Višnjan Zoran Dekleva naglašava kako je festival važan projekt zajedništva i povratka manifestacije lokalnoj zajednici.

(Općina Višnjan)(Općina Višnjan)

-Povezivanjem naših vrhunskih vinara sa zvjezdoznanstvom, promoviramo način života koji čuva baštinu, ali s neizmjernom znatiželjom gleda u budućnost. Ovo je projekt koji snažno pozicionira našu općinu kao centar izvrsnosti, kako u astronomiji tako i u enologiji. Posebna mi je čast najaviti ovogodišnji festival koji želimo vratiti našim mještanima te smo odlučili da se ulaz prvog dana festivala neće naplaćivati osobama s prebivalištem na Općini Višnjan jer nam je želja da festival bude dostupan svima, te ovim putem pozivam mještane da se odazovu u što većem broju, kako u subotu, tako i u nedjelju koju smo posvetili našim najmlađima, rekao je načelnik.

-Ovo je naš odgovor na potražnju za autentičnim "slow-travel" iskustvima. Naši gosti ne dolaze samo na čašu vina, već po priču, emociju i znanje. Ponosni smo na edukativni i glamurozni karakter festivala koji počiva na ekološkim principima i održivosti, dodala je Tatjana Bulešić, direktorica Turističke zajednice Općine Višnjan.

Nakon subotnjeg fokusa na pjenušce, nedjelja je rezervirana za obitelji, znanost i humanost. Program započinje u 16 sati svečanim otvaranjem uz nastup Mažoretkinja Višnjan koje će se predstaviti s tri uvodne plesne točke. Već pola sata kasnije najmlađe posjetitelje razveselit će dječja predstava "Božićni dar" u izvedbi Teatra Naranča, dok je u 18 sati predviđeno druženje s Djedom Mrazom i zajedničko paljenje prskalica, koje svake godine stvara posebno emotivnu i blagdansku atmosferu. Večer će zaključiti predavanje poznatog astronoma Korada Korlevića pod nazivom "Od Saturnalija do Božića – solsticij kao temelj zimskih tradicija", kojim će publiku provesti kroz povijesne i astronomske korijene zimskih običaja. Tijekom cijelog poslijepodneva posjetiteljima će biti na raspolaganju face painting, božićne radionice za djecu, izložba rukotvorina te bogata eno-gastro ponuda lokalnih OPG-ova, čime festival dodatno naglašava svoju obiteljsku dimenziju.

(Press)(Press)

Jedna od posebnosti Festivala pjenušaca i zvijezda upravo je snažno uključivanje lokalne zajednice. Festival će u subotu otvoriti Pjevački zbor Zajednice Talijana Općine Višnjan, dok će u nedjelju tu čast imati Mažoretkinje Višnjan. Djeca iz Dječjeg vrtića Višnjan, zajedno sa svojim odgojiteljicama, izrađivala su božićne čestitke koje će se moći kupiti tijekom nedjelje, a sav prihod od prodaje namijenjen je Centru za pomoć djeci u potrebi – OAZA Rovinj. U program su se aktivno uključili i učenici Osnovne škole Jože Šurana Višnjan koji, uz mentorstvo učiteljica Dejli Rabar, Marine Maresti Krajine i Branke Keller, pripremaju kreativni kutak s dječjim radionicama te izlažu proizvode i rukotvorine nastale u sklopu školske učeničke zadruge.

Manifestaciju financijski podupiru Upravni odjel za turizam Istarske županije i Turistička zajednica Istarske županije, dok su festival donacijama proizvoda i usluga oplemenili Milena d.o.o. (Baccala della Mamma Bačva), Obiteljska sirana Majcan iz Buzeta, OPG Bančić iz Žminja, pekara Royal, Vina Misal te dizajner Boris Ružić, kojima organizatori upućuju iskrenu zahvalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Trenutno na cestama