Tijekom oba dana festivala posjetiteljima će biti dostupna raznolika gastronomska ponuda, uključujući tradicionalni pršut i sir, tjesteninu s tartufima, tjesteninu sa šugom od boškarina te burgere od boškarina. Posebna gastronomska atrakcija subote bit će limitirana količina rižota s kamenicama, a sva jela nuditi će se po jedinstvenoj cijeni od 8 eura
(Snimio Milivoj Mijošek)
U organizaciji Općine i Turističke zajednice Višnjan, trg pored crkve Sv. Kvirika i Julite te Trg Pina Budićina, uz veličanstvenu vizuru barokne palače Sincich, tijekom dva dana održavanja VII. Međunarodnog festivala pjenušaca i zvijezda, postat će pozornica na kojoj se susreću onaj zemaljski, enološki te onaj beskonačni, zvjezdani svijet
Ono što ovaj festival čini posebnim jest činjenica da je riječ o jedinom natjecateljskom vinskom događanju u Hrvatskoj posvećenom isključivo pjenušcima.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Koordinatorica vinskog dijela festivala, Katarina Peršurić Bernobić, ističe kako je posebna pažnja posvećena stručnom i uravnoteženom ocjenjivanju pjenušaca. Komisija je okupila znanstvenike, vinare i sommeliere kako bi se uzorci vrednovali iz svih perspektiva – od proizvodnje do iskustva potrošača. U ocjenjivanju su, uz samu koordinatoricu, sudjelovale degustatorice Ingrid Mahnič i Karin Perdec Rupena, dok su muški dio komisije činili dr. sc. Kristijan Damjanić, dr. sc. Marijan Bubola te sommelieri Domagoj Perković i Igor Klarić.
(Općina Višnjan)
Stručni žiri već je ocijenio 39 uzoraka u obje kategorije proizvodnje, a pobjednici će biti proglašeni na svečanom otvaranju festivala u subotu, 20. prosinca u 16 sati.
Posjetitelje očekuje ponuda više od 30 izlagača s preko 70 etiketa pjenušaca. Uz brojne istarske proizvođače, predstavit će se i pjenušci iz Slovenije, Kvarnera i kontinentalne Hrvatske, a svi će se moći degustirati i kupiti za nadolazeće blagdane.
Za one željne dodatnog znanja, u baroknoj palači Sincich održat će se dvije ekskluzivne radionice koje su osmislili renomirani sommelieri Karin i Emil Perdec. Zbog ograničenog broja mjesta potrebna je prethodna rezervacija na [email protected].
Tijekom oba dana festivala posjetiteljima će biti dostupna raznolika gastronomska ponuda, uključujući tradicionalni pršut i sir, tjesteninu s tartufima, tjesteninu sa šugom od boškarina te burgere od boškarina. Posebna gastronomska atrakcija subote bit će limitirana količina rižota s kamenicama, a sva jela nuditi će se po jedinstvenoj cijeni od 8 eura. Od slastica, Turistička zajednica Općine Vrsar predstavit će svoje amarete, dok su u nedjelju posebno za najmlađe posjetitelje predviđene fritule.
Cijena ulaznice za prvi dan festivala iznosi 20 eura, uz dodatnu kauciju od 5 eura za degustacijsku čašu, dok je za stanovnike Općine Višnjan ulaz u subotu besplatan uz predočenje osobne iskaznice. Ulaz na drugi dan festivala besplatan je za sve posjetitelje.
Načelnik Općine Višnjan Zoran Dekleva naglašava kako je festival važan projekt zajedništva i povratka manifestacije lokalnoj zajednici.
(Općina Višnjan)
-Povezivanjem naših vrhunskih vinara sa zvjezdoznanstvom, promoviramo način života koji čuva baštinu, ali s neizmjernom znatiželjom gleda u budućnost. Ovo je projekt koji snažno pozicionira našu općinu kao centar izvrsnosti, kako u astronomiji tako i u enologiji. Posebna mi je čast najaviti ovogodišnji festival koji želimo vratiti našim mještanima te smo odlučili da se ulaz prvog dana festivala neće naplaćivati osobama s prebivalištem na Općini Višnjan jer nam je želja da festival bude dostupan svima, te ovim putem pozivam mještane da se odazovu u što većem broju, kako u subotu, tako i u nedjelju koju smo posvetili našim najmlađima, rekao je načelnik.
-Ovo je naš odgovor na potražnju za autentičnim "slow-travel" iskustvima. Naši gosti ne dolaze samo na čašu vina, već po priču, emociju i znanje. Ponosni smo na edukativni i glamurozni karakter festivala koji počiva na ekološkim principima i održivosti, dodala je Tatjana Bulešić, direktorica Turističke zajednice Općine Višnjan.
Nakon subotnjeg fokusa na pjenušce, nedjelja je rezervirana za obitelji, znanost i humanost. Program započinje u 16 sati svečanim otvaranjem uz nastup Mažoretkinja Višnjan koje će se predstaviti s tri uvodne plesne točke. Već pola sata kasnije najmlađe posjetitelje razveselit će dječja predstava "Božićni dar" u izvedbi Teatra Naranča, dok je u 18 sati predviđeno druženje s Djedom Mrazom i zajedničko paljenje prskalica, koje svake godine stvara posebno emotivnu i blagdansku atmosferu. Večer će zaključiti predavanje poznatog astronoma Korada Korlevića pod nazivom "Od Saturnalija do Božića – solsticij kao temelj zimskih tradicija", kojim će publiku provesti kroz povijesne i astronomske korijene zimskih običaja. Tijekom cijelog poslijepodneva posjetiteljima će biti na raspolaganju face painting, božićne radionice za djecu, izložba rukotvorina te bogata eno-gastro ponuda lokalnih OPG-ova, čime festival dodatno naglašava svoju obiteljsku dimenziju.
(Press)
Jedna od posebnosti Festivala pjenušaca i zvijezda upravo je snažno uključivanje lokalne zajednice. Festival će u subotu otvoriti Pjevački zbor Zajednice Talijana Općine Višnjan, dok će u nedjelju tu čast imati Mažoretkinje Višnjan. Djeca iz Dječjeg vrtića Višnjan, zajedno sa svojim odgojiteljicama, izrađivala su božićne čestitke koje će se moći kupiti tijekom nedjelje, a sav prihod od prodaje namijenjen je Centru za pomoć djeci u potrebi – OAZA Rovinj. U program su se aktivno uključili i učenici Osnovne škole Jože Šurana Višnjan koji, uz mentorstvo učiteljica Dejli Rabar, Marine Maresti Krajine i Branke Keller, pripremaju kreativni kutak s dječjim radionicama te izlažu proizvode i rukotvorine nastale u sklopu školske učeničke zadruge.
Manifestaciju financijski podupiru Upravni odjel za turizam Istarske županije i Turistička zajednica Istarske županije, dok su festival donacijama proizvoda i usluga oplemenili Milena d.o.o. (Baccala della Mamma Bačva), Obiteljska sirana Majcan iz Buzeta, OPG Bančić iz Žminja, pekara Royal, Vina Misal te dizajner Boris Ružić, kojima organizatori upućuju iskrenu zahvalu.