(Foto Istarska županija)
Tijekom 2016. godine izabrani su, na osnovi objektivnih zdravstvenih i socijalnih pokazatelja i mišljenja stručnjaka i samih građana, u participativnom pristupu, Županijski prioriteti za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Jedan od četiri izabrana prioriteta bio je "Promocija zdravlja, prevencija i rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti".
Kronične nezarazne bolesti (KNB), koje primarno obuhvaćaju kardiovaskularne bolesti, rak, kronične respiratorne bolesti i dijabetes, su odgovorne za većinu smrti u svijetu (naročito u razvijenim zemljama), pa tako i u Istarskoj županiji. KNB su izrazito preventabilne i to kroz učinkovite intervencije prema zajedničkim rizičnim čimbenicima za ove bolesti, a to su: pušenje duhana, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost i štetna uporaba alkohola.
Edukativni letak (Foto Istarska županija)
Potreba za organiziranje Savjetovališta za prehranu bila je iskazana kroz upite predškolskih ustanova o savjetima kod posebnih prehrambenih potreba i zdravstvenih problema, podatke o prekomjernoj težini i debljini na sistematskim pregledima školske djece i potreba koju iskazuju specijalisti školske medicine, kontinuirane upite i interes samih građana, rezultate ranije provedenih anketa među zdravstvenim radnicima.
Savjetovalište za prehranu pokrenuto je kao nova djelatnost Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije (u nastavku teksta: NZZJZIŽ) u 2017. godini u Puli, a financira ga, u sklopu Plana za zdravlje i socijalno blagostanje, Istarska županija. Sufinanciran iz gradskih i općinskih proračuna, rad je proširen na sljedeći način: u 2018. godini Savjetovalište je počelo s radom u gradovima Labin, Pazin i Rovinj, u 2019. godini u gradovima Buje, Buzet i Poreč, u 2022. godini u općini Kanfanar i u 2023. godini u Novigradu.
Edukacija o zdravoj prehrani od malih nogu (Foto Istarska županija)
Savjetovalište danas djeluje na devet lokacija. Potporu svim aktivnostima Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ i u 2025. godini pruža Istarska županija te Gradovi Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin s okolnim općinama (Cerovlje, Gračišće, Karojba, Tinjan, Sv. Petar u šumi i Motovun), Poreč, Pula, Rovinj i Općina Kanfanar. Naglasak rada savjetovališta je na prevenciji bolesti i promociji zdravlja.
Ova usluga jedinstvena je u Hrvatskoj, u smislu velike dostupnosti građanima i na više lokaliteta. Usluge Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ su besplatne i ne treba uputnica. Radno vrijeme objavljeno je na web stranici Zavoda i Facebook stranici Savjetovališta. Kontakti radi naručivanja na tel: 052 529 022, GSM: 099 380 4545, e-mail: [email protected].
U rad Savjetovališta uključena su tri magistre nutricionizma, a po potrebi psiholozi i psihijatri Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZZJZIŽ ili najbližeg lokalnog psihološkog savjetovališta koje djeluje u sklopu Mreže psiholoških savjetovališta u Istri, a po potrebi liječnici specijalisti školske medicine i epidemiologije.
(Foto Istarska županija)
Aktivnosti Savjetovališta uključuju analizu antropometrijskih parametara, nutritivnog statusa, izradu individualnih planova prehrane, edukaciju o prehrani, nutritivnu prevenciju bolesti, edukaciju roditelja, rad s roditeljima, djecom, mladima i studentima, individualno savjetovanje pacijenata s kroničnim nezaraznim bolestima i izradu individualnog plana prehrane – dijetoterapija kod raznih bolesti i stanja, rad sa djecom i mladima koji se bave sportom, savjetovanje i izradu planova prehrane za osobe s posebnim prehrambenim potrebama, rad s osobama starije životne dobi, e-savjetovanje, suradnja sa zdravstvenim, odgojnim, obrazovnim i sportskim ustanovama te udrugama.
Magistri nutricionizma tijekom individualnih savjetovanja pružaju podršku korisnicima, educiraju ih o uravnoteženoj prehrani, savjetuju i podržavaju korisnike na putu k poboljšanju i očuvanju vlastitoga zdravlja.
Broj novih korisnika i savjetovanja u Savjetovalištu je u porastu otvaranjem svake nove lokacije. Nakon pada korisnika i savjetovanje tijekom pandemije COVID-a, iako su i tada provođena savjetovanja (telefonom i e-mailom), broj novih korisnika i savjetovanja raste. Do 2024. godine Savjetovalište je imalo preko 3.000 korisnika i preko 8.500 savjetovanja.
(Foto Istarska županija)
Osobe ženskog spola čine oko tri četvrtine korisnika Savjetovališta. Najčešći razlozi dolazaka (55,4%) novih korisnika bili su želja za mršavljenjem, razni zdravstveni problemi (32,4%) te poboljšanje kvalitete prehrane (10,2%), dok se manje dolazilo zbog dobivanja na tjelesnoj masi (1,5%) ili poremećaja u prehrani (0,5%). Najčešće su korisnici bili u dobi od 35 do 49 godina (29,8%), slijede djeca do 19 godina (20,6%), te osobe u dobi od 50 do 64 godina. (19,5%).
Prema stupnju uhranjenosti kod prvog dolaska, korisnici Savjetovališta za prehranu najčešće su bili pretili (19,5%), potom s prekomjernom tjelesnom masom (16,8%), opasno pretili (12,4%).
U sklopu rada nutricionisti Savjetovališta održavaju brojna predavanja i radionice za predškolsku djecu, učenike i studente, radionice i edukacija za stručnjake i kuhinjsko osoblje, te roditelje na kojima je samo u 2024. godini prisustvovalo više od 1000 osoba.
Teme pravilne prehrane prilagođene su sudionicima i njihovim potrebama (kritička interpretacija informacija o zdravlju i prehrani, poremećaji u prehrani, energetska pića, celijakija, dijabetes, prehrana onkoloških pacijenata, prehrana sportaša, zdrave marende i zalogajčići, kako smanjiti otpad od hrane i slično).
(Foto Istarska županija)
Prehrana je važna tema koja se obrađuje na stručnim skupovima koje organizira NZZJZIŽ: gerontološki simpozij, skup predškolskih ustanova, konferencija o zdravim stilovima života i na novom skupu za škole kojeg planiramo za studeni ove godine. Pravilna prehrana je važan dio projekta Vrtić zdravlja, Škole zdravlja, Zdravlje na radnom mjestu i Zlatne godine, novim programima koje je NZZJZIŽ pokrenuo i promovirao u ovoj godini s ciljem pružanja stručne podrške, uz multidisciplinarni pristup očuvanju zdravlja i podizanje kvalitete života u lokalnim zajednicama.
U sklopu navedenih programa provedene su edukacije odgajatelja, nastavnika i profesora, radionice za djecu, za zaposlene i starije osobe, a pokrivene su i teme tjelesne aktivnosti, mentalnog zdravlja, zdravog okoliša i prevencije zdravlja.
Tradicionalno se od 2013. godine u Puli održava manifestacija "Promocija zdravih školskih marendi u osnovnim školama" u kojoj sudjeluju sve gradske škole. Kuhinjsko osoblje zajednički, u školi koja je domaćin susreta, i u suradnji s nutricionistima NZZJZIŽ, priprema zdrave marende koje učenici degustiraju i ocjenjuju te ih na osnovi toga škole uvode u svoje jelovnike.
Od 2023. godine manifestacija promocije zdravih školskih marendi održava se i u drugim gradovima u Istarskoj županiji - 2023. godine u Poreču, te 2024. u Rovinju.
(Foto Istarska županija)
Obilježava se i Svjetski dan hrane u suradnji s dječjim vrtićima, u 2024. godine to je bio Dječji vrtić Tratinčica Barban, a djeca su posjetila gradsku tržnicu u Puli gdje su kroz pripremljene aktivnosti (igre i radionica) čuli više o sezonskim namirnicama, sastojcima tradicionalnih jela te uzgoju hrane, a nakon toga su provedene radionice gdje što raste i namirnice u receptima tradicionalnih jela.
Savjetovalište za prehranu i samu Službu za javno zdravstvo i promicanje zdravlja organizirano posjećuju učenici Medicinske škole Pula (4. i 5. razredi – u sklopu predmeta Higijena i preventivna medicina i Dijetetika), učenici Strukovne škole smjera tehničar nutricionist, zatim učenici osnovnih škola Pule te djeca DV Olga Ban Pazin i pulskih vrtića. Ove godine je održan prvi susret predškolaca Pule u NZZJZIŽ na kojem su kroz igru i raznolike aktivnosti učili o zdravlju, higijeni, pravilnoj prehrani i kretanju.
Djeca su istraživala gdje i kako rastu voće i povrće, što su "kutije zdravlja", koji kukci nas okružuju i kako se zaštititi od komaraca, krpelja i pauka, kako pravilno oprati ruke i zašto je to važno, što je pelud, peludna prognoza, važnost kretanja naglašena je kroz dječju igru "školica" - posebno osmišljenom koristeći pokret ali i prepoznavanje, imenovanje i nabrajanje vrsta namirnica. Djeca su u pokaznoj kuhinji pripremala i pila aromatizirane i izotonične vode, odlične za tople ljetne dane.
Na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu - Savjetovalište je prisutno od početka, a osim osnovnih informacija i novosti iz rada Savjetovališta i NZZJZIŽ, putem njih je moguće sudjelovati u raznim izazovima poput provođenje tematskih zadataka (isprobati novu cjelovitu žitaricu, obratiti pažnju na unos tekućine, broj koraka u danu i kretanje, itd.) koji potiču zdrav način života ili pronaći snimljene video recepte za sezonske namirnice i slično, koje su pripremile nutricionistice Savjetovališta u suradnji s drugim zdravstvenim radnicima NZZJZIŽ.
Pretilost predstavlja veliki javnozdravstveni problem te je definirana kao bolest (MKB-E66) koja sa sobom nosi i brojne komplikacije te povećava rizik od nastanka kroničnih nezaraznih bolesti. Kod većine korisnika Savjetovališta uz debljinu se javljanju razni komorbiditeti (povišeni krvni tlak, inzulinska rezistencija, povišena razina kolesterola i triglicerida itd.).
Suvremeni način života s dominanto sjedilačkim aktivnostima, te široka dostupnost visoko prerađene hrane na tržištu koja obiluje masnoćama i jednostavnim šećerima, pogoduje porastu pretilosti kod odraslih i djece. Hrvatska i Malta imaju u 2019.godini najveći udio (65%) odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom među državama članicama Europske unije.
Važno je naglasiti da je na području promicanja zdravlja, prevencije i ranog otkrivanja bolesti u Istarskoj županiji za naredno plansko razdoblje od 2025. do 2027. godine kao jedan od prioriteta izabrana prevencija i liječenje debljine s posebnim naglaskom na debljinu djece. Navedeno daje svima u zajednici poticaj za daljnji rad i širenje svijesti o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u svim uzrastima i svim zajednicama za zdravlje.
*Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom