je li buzet socijalno najosjetljiviji grad u hrvatskoj?

Damir Kajin: "Mene srce boli, jer znam da ovu dobrotu grada mnogi naši sugrađani iskorištavaju i misle da je to normalno"

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Točno je to što se piše, ja to govorim više od dvije godine, kao iz topa je »puknuo« Damir Kajin, buzetski gradonačelnik na podatak kako je njegov grad socijalno najosjetljiviji u Hrvatskoj jer izdvaja 25,63 posto iz proračuna za socijalnu zaštitu u odnosu na druge gradove.

Izdvajanja će biti i veća

Prema podacima Fine za 2022. godinu, uz šampionski Buzet, na listi deset najbolje rangiranih gradova kao četvrti se uvrstio Labin s 15,96 posto, a sedmi je Pazin s 13,10 posto proračuna usmjerenog najranjivijim skupinama građana. Što se proračuna grada Buzeta tiče, vjerovali ili ne, Kajin najavljuje kako će izdvajanja u ovoj godini biti još i veća.

- Sve ekonomske cijene, kako za vrtić tako i za produženi boravak, dom za starije, neusporedivo su veće nego su bile ranije, a izdaci korisnika ostali su - isti, navodi gradonačelnik, ističući kako će izdvajanja iduće godine biti između 30 i 35 posto, a ne treba zaboraviti činjenicu, kazao je, da je Buzet grad koji nema mora, koji nije na Istarskom ipsilonu, koji je prometno izoliran, koji je najsjevernije i koji bi se bez naklonosti Vlade teško investicijski nosio.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

- Zašto će izdvajanja biti veća od 30 posto? Zato što moramo pustiti u funkciju dograđeni dio doma za starije, a to će iziskivati značajna sredstva. Mene srce boli, jer znam da ovu dobrotu grada mnogi naši sugrađani iskorištavaju i misle da je to normalno. Isplaćuju minimalne plaće, posjeduju milijunsku imovinu, a izuzeti su obveza ili plaćanja minimalnih izdataka i onda ja moram »pekjat«, odnosno moljakati da u grad dovedem investicije koje život znače.

Također, onda se pojedinci bune kad se u starogradskoj jezgri ili drugdje gradi, da nemaju nekoliko mjeseci parkirati auto ili da im je previše bučno, srčano će Kajin, navodeći kako ni jedan grad u Istri, a svi su neusporedivo bogatiji od Buzeta, nije imao više javnih investicija, bilo da su te investicije sadržane u prometnicama, crkvicama, grobljima, popločenjima, sanacijama, javnoj rasvjeti i slično.

Potrebne su investicije

- Sutra kad krene izgradnja POS-stanova, nastavak radova u jezgri i sve ostalo, pitanje je kako ćemo proračun posložiti, ali to vjerojatno nikoga osim mene i zaposlenica u ovom gradu ne interesira. Do kad će to biti moguće? Dok Vlada ima razumijevanja za nas. Ne libim se to govoriti već tri godine i to ću posebno apostrofirati, kazao je Kajin.

Buzet je, nastavlja prvi čovjek grada, digao standard kakvog od 2000. do 2020. godine vjerojatno nitko u Istri nije imao, zahvaljujući brdsko planinskom području, ali po toj osnovi novca više nema. U razdoblju od 2003. do 2021. godine, povučeno je po osnovi brdsko planinskog područja i poreza na dobit 110 milijuna kuna, od kojih je u Kajinovom mandatu, kako je naglasio, iskorišteno 1,5 milijuna.

- Svi gradovi žive od poreza, doprinosa, naknada i cilj je stvoriti pretpostavke za privatne investicije, otvoriti grad investitorima. U cijelosti se dajem da se dovedu i trgovački centri jer ovo stanje koje mi imamo, bez novih investicija može potrajati još godinu, dvije, pod uvjetom da je gospodarska situacija stabilna i nakon toga nemamo više kuda.

Sve to u ovom trenutku želim zahvaliti mojim zaposlenicima i zaposlenicima, počev od gradske uprave preko javnih komunalnih i ostalih institucija koji rade za bezobrazno male plaće jer me je sram javno reći, da je startna pozicija recimo šefice financija 1.350 eura neto, a s marendom i dolaskom na posao, 1.579 eura, znajući koliko je prekovremenih, i svega ostalog, poput uzdržavanog djeteta, u tom iznosu, rekao je Kajin.

Ekonomska cijena Doma za starije u Buzetu trenutno je 1.122 eura mjesečno, što je ekvivalent smještaja u jedinici za pojačanu njegu u trokrevetnoj sobi, odnosno u dvokrevetnoj u stambenoj jedinici. S time da osobe s buzetskog područja koje imaju tu prebivalište najmanje deset godina prije dolaska u Dom za starije, plaćaju 50 posto ekonomske cijene, a preostali iznos sufinancira Grad Buzet.

Jašić: U zbroj za socijalna davanja ulaze i investicije

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, napominje pak da udio za socijalna davanja u ukupnom proračunu ne mora značiti da je neki grad socijalno osjetljiv, nego da ima male prihode.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

- Osim toga, u zbroj za socijalna davanja ulaze i investicije, a Buzet, Pazin i Labin su zadnji u Istri imali investicije u domove za starije i otplaćuju kredite. Ne želim reći da nismo socijalno osjetljivi, jesmo itekako, imamo niz mjera za osobe starije životne dobi, poludnevni boravak, pomoć u kući, prijevoz starijih osoba i dodatno zdravstveno osiguranje za osobe s niskim primanjima, za one s više djece i tako dalje.

Mislim da su i neki drugi gradovi u Istri socijalno osjetljivi, ali su im prihodi viši pa im je udio u ukupnom proračunu za socijalna davanja manji. Statistika stvari može interpretirati na različite načine, a ja se ne želim hvaliti izdacima iz proračuna, nego i prihodima jer samo će prihodi moći povećati buduća izdavanja za socijalu, odgoj i obrazovanje i komunalnu infrastrukturu i tako dalje, izjavila je Jašić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater