Završen projekt "Proljeće u Kršanu"

U Plominu održana dobro posjećena manifestacija "Zvončić zove u Plomin"

| Autor: Branko Biočić
(Foto: TZ Općine Kršan)

(Foto: TZ Općine Kršan)


Veliki broj posjetitelja i izletnika privukla je suncem okupana nedjelja u Plominu gdje je u organizaciji TZ-a općine Kršan održana već tradicionalna manifestacija "Zvončić zove u Plomin" kojom je završen ovogodišnje projekt Proljeće u Kršanu.

Prekrasni zvonoliki cvjetovi istarskog zvončića (Campanula istriaca), endemične biljke Istre i sjevernog hrvatskog primorja, koji u ovo doba godine prekrivaju plominske bedeme i pročelja, privukli su brojne posjetitelje. Ove godine, cvjetanje je počelo mjesec dana ranije, pružajući dodatni razlog za divljenje prirodnim ljepotama Plomina.

Manifestacija je započela razgledom Starog grada Plomina, tijekom kojeg je vodičkinja Kristina Načinović Jakovčić upoznala zainteresirane izletnike s bogatom poviješću grada. Šetnja starim ulicama Plomina uključivala je posjet najznačajnijem kulturnom spomeniku, Crkvi Sv. Jurja te prvih glagoljskih natpisa na Jadranu, starijih čak i od Bašćanske ploče.

Nakon razgleda, grupa od preko 65 izletnika krenula je put Plominske gore. Penjanje uskom stazom na Plominsku goru pratilo je izobilje zelenog raslinja, cvatuća brnistra, zečja glava, ruta, jasenak, šparoge, vrijesak, i nepregledna polja kadulje. Rojevi pčela i leptirića upotpunili su bogatstvo ove mirisne prirode. Zadivljujući pogled sa strme litice Plominske gore, okupan mirisom okolnih biljaka, pružio je priliku za uživanje u panorami naselja Plomin, Vozilića, Plomin luke i zaljeva, sve do kvarnerskih otoka Cresa i Lošinja. Izletnici iz svih krajeva Istre te Primorsko-goranske županije nisu skrivali svoje oduševljenje.

Nakon sat vremena provedenih na Plominskoj gori, izletnici su se vratili u Plomin gdje su nastavili druženje u lokalnim ugostiteljskim objektima. S veseljem svi ovogodišnji posjetitelji išćekuju cvjetanje zvončića iduće godine i novu priliku za uživanje u prirodnim ljepotama plominskoga kraja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum