ugroženo desetak objekata

Buzetski ugostitelji i poduzetnici revoltirani zbog zatvaranja prometne žile kucavice. Evo koji su njihovi zahtjevi

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


U tijeku je rekonstrukcija Riječke ulice u Buzetu. Ugostitelji i poduzetnici uz trasu, ali i u širem obuhvatu gradilišta ove državne ceste koja prolazi kroz centar Buzeta, revoltirani su zbog zatvaranja prometne žile kucavice na pet mjeseci. Ovakvo stanje, upozoravaju, neizdrživo je za desetak objekata. Oni koji su na ovaj ili onaj način ovisni o cesti, osjećaju drastičan pad prometa i dolazaka turista, a cesta će biti zatvorena i u glavnoj turističkoj sezoni. Inicijativa je stoga da se promet što prije odvija naizmjenično, jednim prometnim trakom, uz regulaciju semaforima ili da se radovi odvijaju u fazama po kraćim dionicama kako cesta ne bi bila svo vrijeme zatvorena.

Izgradnja kružnog toka

- Primjetan je puno manji dolazak gostiju u starogradsku jezgru, neovisno što imaju pristup, no prvo i osnovno, taj pristup nije dobro označen, odnosno jako je teško nekome tko se ne snalazi doći do Starog grada. Nama u buzetskom Starom gradu promet je pao između 20 i 30 posto. Međutim, onima koji su uz samu trasu ove ceste u centru Buzeta, promet je pao puno više od 30 posto, pojedincima moguće i do 70 posto, upozorio je Alen Sprčić, suvlasnik firme koja ima caffe bar i trgovinu u starogradskoj jezgri.

Vrijednost radova na izvanrednom održavanju Riječke ulice u Buzetu, dijela državne ceste oznake DC44, iznosi oko milijun eura bez PDV-a. Sporazumom između Hrvatskih cesta, Grada Buzeta, buzetske Park odvodnje, Istarskog vodovoda i Elektroistre, regulirane su međusobne obveze i sufinanciranje radova na izvanrednom održavanju ove 650 metara duge dionice državne ceste od Autobusnog kolodvora do Mašimove škuje, koji obuhvaćaju i rješavanje infrastrukture. Izgradnjom kružnog toka kod Spomen parka, u sklopu rekonstrukcije Riječke ulice, pridonijet će se protočnosti prometa.

Izvođač radova je Colas Varaždin, a podizvođači su buzetske tvrtke. Na sastanku na kojem su buzetski ugostitelji upoznali gradsku upravu, predstavnike investitora, projektanta i izvođača radova, s problemima s kojim se susreću zbog zatvaranja prometnice, gradonačelnik Damir Kajin istaknuo je da je rok dovršetka radova rujanska Subotina.

Investicija od milijun eura

- Činjenica je da bi trebalo doći do prijenosa Riječke ulice s Hrvatskih cesta na ŽUC, nakon što je puštena u promet obilaznica Buzeta, i činjenica je da je ovdje riječ o investiciji od oko milijun eura. Nije to jedina infrastrukturna investicija u Istri koja se gradi, nego se gradi čitav niz drugih, i ostali jednako tako imaju otprilike probleme s kojim se nosimo i mi u Buzetu, kazao je Kajin te dodao kako se razrađuju kompenzacijske mjere za obrtnike i poduzetnike koji su ograničeni u svom poslovanju uslijed rekonstrukcije Riječke ulice.

Predstavnik Hrvatskih cesta napomenuo je kako se uoči početka radova, s dovoljnim vremenskim odmakom, napravilo privremeni plan regulacije prometa da se iskomunicira unutar lokalne samouprave i tražilo sugestiju Grada Buzeta da li je s time suglasan. Čekalo se da se obilaznica Buzeta pusti u promet da bi se rasteretio centar grada te se krenulo u rekonstrukciju Riječke ulice. Rečeno je također da će se sve primjedbe sagledati u što je moguće kraćem roku i konkretne akcije iznijeti početkom idućeg tjedna na redovnoj koordinaciji investitora, izvođača i projektanta. U datom trenutku kada se steknu uvjeti, kada se naprave instalacije, kada se završi donji ustroj, onda će se promet moći puštati parcijalno kroz pojedine dionice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter