TRG MARŠALA TITA

Novina u Rovinju: Po završetku obnove, glavni trg bit će zatvoren za promet

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimio Aldo Pokrajac)

(Snimio Aldo Pokrajac)


Radovi na obnovi Trga Maršala Tita u Rovinju započeli su početkom listopada prošle godine. Projekt predviđa opločenje i uređenje trga te će se provoditi u četiri faze na ukupnoj površini od 13.530 četvornih metara, a pripreman je punih osam godina.

Najprije je 2016. raspisan javni natječaj na kojem je kao najbolje odabrano rješenje poznatog hrvatskog arhitekta Nenada Fabijanića.

Nakon toga se ugovarao idejni projekt, ishodovale suglasnosti te potom izrađivao glavni projekt. Građevinska dozvola je dobivena 2021. godine, te su nakon toga izrađeni izvedbeni troškovnik i projekt te priprema dokumentacije za natječaj.

Trenutno je, saznajemo od gradonačelnika Rovinja Marka Paliage, izvedeno preko 50 posto radova te je djelomično već započelo postavljanje kamenog popločenja.

(Snimio Aldo Pokrajac)(Arhiva Glasa Istre)

Kompleksan zahvat

"Prema ugovoru s izvođačem, radovi ove faze trebali bi se zaključiti početkom srpnja. Riječ je o zahtjevnom i kompleksnom zahvatu, obzirom da je riječ o povijesnoj cjelini u samom središtu zaštićene jezgre, ali i zbog usklađivanja svih infrastruktura", veli on.

Upravo je obnova i postavljanje novih infrastrukturnih mreža jedan od najzahtjevnijih dijelova zahvata, ističe.

"Radovi očekivano utječu na protočnost prometa, no nismo imali nekih znatnih problema, te ovim putem svakako želim zahvaliti svim građanima i gospodarstvenicima na prilagodbi i razumijevanju", odgovara Paliaga na pitanje o eventualnim problemima u prometovanju.

(Snimio Aldo Pokrajac)Pred muzejem su temelji mosta kojim se nekad ulazilo u utvrđeni grad na otoku Rovinj, crvena palača (Snimio Aldo Pokrajac)

Ograničenja

Međutim, ovaj projekt donijet će i neke novine. Nakon završetka radova planiraju se uvesti određene promjene i ograničenja u prometovanju vozila, no, naglašava gradonačelnik, imajući uvijek u vidu mogućnost i potrebe dostave trgovcima i ugostiteljima.

"Naravno da će hitne službe imati i dalje pristup trgu", potvrđuje on na naš upit. Inače, prva faza projekta obuhvaća potez od Trga na Mostu do Malog mola. Predviđena je sanacija, rekonstrukcija, djelomična ili potpuna zamjena postojeće završne hodne površine podijeljene na rekonstrukciju i sanaciju uz djelomičnu dogradnju postojećih kamenom popločanih pločnika i rubnjaka prema zatečenom povijesnom uzorku te zamjena postojećih asfaltnih, betonskih i kamenom popločanih površina novim kamenim popločenjem, a provest će se i kompletna rekonstrukcija i dogradnja infrastrukture.

Visina ove investicije iznosi sveukupno tri milijuna eura za prvi i dio treće faze izvođenja radova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter