počinje 15. prosinca

Predstavljena labinska Božićna bajka: U mnoštvu događanja glavne zvijezde bit će Dalmatino i Silente

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


U posebno ukrašenom srcu starogradske jezgre Labina, odjevene u Božično-novogodišnje ruho, predstavljen je program ovogodišne labinske Božićne bajke.

O programu su govorili labinski gradonačelnik Valter Glavičić, direktorica TZ Labin Astrid Glavičić, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Borjan Batagelj i predstavnica udruge "Labin bez plastike" Ana Tavić.

- Naglasak je stavljen na dva događanja koja će privući velik broj posjetitelja, dva koncerta predstavnika "prve lige" hrvatske zabavne i pop glazbe. Velika pozornica biti će postavljena na Titovom trgu u labinskom starom gradu, na uobičajeno mjesto gdje se odvijaju i nastupi na ljetnim feštama.

Sve kreće u petak 15. prosinca, kada u Labin dolazi dugo očekivana popularna grupa "Dalmatino", koja će nam poželjeti "Božić bijeli" u dvosatnom nastupu prepunom poznatih hitova iz njihove bogate karijere. Uvod u ovu večer dati će labinski Gradski orkestar, s repertoarom prigodnih božićnih skladbi, te uobičajenih "big band" standarda. Ranije te večeri, u Teatrinu, labinskom malom kazalištu, svoj će završni nastup održati dječji zbor "Minicantanti" Zajednice Talijana Labin.

Iduća dva dana mahom su rezervirana za događanja i programe namijenjene djeci. U subotu 16. prosinca u Kinu Labin, u čak tri termina, Djed mraz će darovati labinske mališane vrtićke dobi te polaznike prvog razreda osnovne škole, a svako darovanje biti će popraćeno prigodnom animacijom. U 17.30 sati, također u Kinu Labin, slijedi nešto za one malo starije školarce, polaznike viših razreda osnovne te srednjoškolce: predavanje prilagođeno djeci i mladima poznatog istarskog astronoma, znanstvenika i edukatora Korada Korlevića.

U nastavku večeri, od 19 sati Korlević će podijelit svoja razmišljanja i na predavanju za odrasle. Nedjelja, 17. prosinca, od 11 sati u labinsko kino donosi besplatnu božićnu predstavu za mališane svih uzrasta, u izvedbi kazališne skupine "Birikina" iz Pule. Veselje, zabava i druženje na Božićnoj bajci nastavlja se i posljednjeg vikenda uoči Božića, a sve aktivnosti tih se dana koncentriraju u labinski stari grad.

U petak 22. prosinca jezgro zabave biti će Ulica Giuseppine Martinuzzi, točnije trgić ispred Galerije Alvona i palače Negri, a svakako će mnoge Labinjane i goste obradovati što će se, nakon više godina iščekivanja, za dobar štimung pobrinuti najpopularniji istarski DJ, Nikola Z Kukurini. Ranije tog dana, u predvečerje, od 17 sati, na romantičnom i progodno dekoriranom Starom trgu ispred Teatrina u starogradskoj jezgri, za sve klince održat će se radionica pisanja pisma Djedu mrazu.

U subotu 23. prosinca na Titovom trgu, na pozornici, na koju će se oko 21 sat popesti sjajna mlada dubrovačka pop grupa "Silente", koja je trenutno u svom drugom velikom zamahu popularnosti, rekla je Astrid Glavičić, direktorica TZ Labin. Za zadržavanje dobre atmosfere i podizanje temperature nakon nastupa grupe Silente pobrinut će se labinski DJ Haris koji će nastaviti zabavljati posjetitelje Božićne bajke i idućega dana, na Badnju večer 24. prosinca, i to u samoj jezgri starog Labina, u ulici Giuseppine Martinuzzi, gdje će mu se pridružiti još dva DJ-a, Fabio i DJ Alen.

- Svojim se Božićnim koncertom u kinu Labin u ova adventska događanja uključuje i labinska umjetnička škola "M.B. Rašan". Za ljubitelje nešto mirnijih zvukova, u iščekivanju Polnoćke biti će organizirano druženje uz živu akustičnu glazbu na Starom trgu, pred labinskim Teatrinom.

Program ovogodišnje Božićne bajke zaključit će na Štefanje, 26. prosinca, dva koncerta ozbiljne glazbe u župnoj Crkvi Rođenja Blažene djevice Marije, koncert zborova u 19 sati, a odmah nakon toga zadnji koncert iz ciklusa "Sipping Sessions", dodao je Borjan Batagelj.

Ana Tavić iz udruge "Labin bez plastike" najavila je da će se u potpunosti izbaciti iz uporabe jednokratna plastika jer će sve čaše koje se kroz sve dane manifestacije budu koristile na ugostiteljskim punktovima biti povratne, od višekratno upotrebljive eko plastike, a sav ostali pribor koji se bude koristio biti će ekološki prihvatljiv ili također za višekratnu uporabu.

- Na ovaj način krećemo u jedan novi, napredniji i osvješteniji vid organizacije većih događanja, dugoročno podižući svijest o važnosti brige za čistoću našega grada, našega okoliša i održive budućnosti za nas i našu djecu, rekla je Tavić.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić pozvao je sve građane, a posebice obitelji s djecom da dođu na ovo toplo zajedničko druženje jer je Božić najljepše doba godine koje se pamti još od djetinjstva.

- Zajedno sa udrugom Labin bez plastike pokazujemo jeda novi smjer jer je sve oko nas održivo, ništa spektakularno ali naše. Ovaj naš advent je napravljen fino, decentno ne preglasno ali lijepo i zato vas pozivan da dođete na druženje jer to se ne može kupiti novcem, poručio je Glavičić. Za blagdansko uređenje starogradske jezgre ove kao i ranijih godina unikatnim ukrasima pobrinula se labinska likovna umjetnica Alida Blašković Koroljević.

Majstor Vlado Rajko iz vrsarskog obrta "Kontija" izradio je drvene boriće koji će dodatno uljepšati atmosferu blagdanskog grada. Kao dio ovogodišnjeg Adventa u Labinu mogu se naći borovi izrađeni recikliranjem odjevnih predmeta kojima je na ovaj način dat novi život. Dizajn i izradu potpisuje zagrebački ženski dvojac La Bestia u koprodukciji sa OPG Mirakul zagrebačke Labinjanke Daniele Roguljić Novak.

U izradu blagdanskih ukrasa ove se godine uključilo čak sedam odgojnih skupina iz labinskog dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter