besplatne degustacije

Ovaj vikend održat će se prvo izdanje manifestacije Dani destilata u središnjoj Istri

| Autor: Gordana Čalić Šverko
U Destileriji Krulčić nadomak Lindara Tatiana Ljubešić, Sanja Kantaruti, Renato Krulčić, Albert Koraca i Armando Lušetić najavili prvo izdanje manifestacije (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

U Destileriji Krulčić nadomak Lindara Tatiana Ljubešić, Sanja Kantaruti, Renato Krulčić, Albert Koraca i Armando Lušetić najavili prvo izdanje manifestacije (Snimila: Gordana Čalić Šverko)


U Destileriji Krulčić nadomak Lindara najavljeno je prvo izdanje manifestacije Central Istria Spirits Days - Dani destilata u središnjoj Istri, koja se prvi put održava na području središnje Istre i prva je tog tipa u Istri, ali i u Hrvatskoj. Održat će se ovog vikenda od 13 do 19 sati u destilerijama Koraca u Karojbi, Kotal u Cerovlju, Krulčić nadomak Lindara, odnosno u Pazinu i Old School Distillery u Svetom Lovreču.

Degustacije destilata u sklopu manifestacije su besplatne, a svoj dolazak poželjno je najaviti na kontakte navedene u promotivnim materijalima TZ-a središnje Istre, odnosno na kontakte uključenih destilerija. Organizator je Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizator Udruga proizvođača rakija Lambik, uz financijsku potporu županijskog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo. Program dvodnevne jesenske manifestacije na konferenciji za medije najavili su Tatiana Ljubešić iz Old School Distillery, Albert Koraca iz destilerije Koraca, Armando Lušetić iz destilerije Kotal, Renato Krulčić iz destilerije Krulčić, te direktorica TZ-a središnje Istre Sanja Kantaruti.

Tradicija u boci

Old School Distillery je brand obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ljubešić, koji seže unazad stotinjak godina, a u svojoj ponudi imaju dvadesetak proizvoda, rakije, ginove i likere. Tatjana Ljubešić izdvojila je kavni liker Correttino, koji nastaje maceriranjem vrhunske talijanske kave u vinjaku te muškat s čokoladom Moscatino. Destilerija je opremljena specijalno dizajniranim suvremenim peterofrakcijskim kotlom za proizvodnju destilata.

- Tradicija se prenosi s koljena na koljeno. Relativno smo mi, kao novije generacije, na samom tržištu relativno mladi, unazad nekih pet, šest godina destileriju smo podignuli na višu razinu. Uz sam OPG bavimo se turizmom i htjeli smo u sinergiji boravka gosta na našem imanju i naših lokalnih proizvoda, ponuditi poseban doživljaj, naglasila je Ljubešić.

U destileriji Koraca u Motovunskim Novakima, svoje proizvode spravljaju na tradicionalan način, a u ponudi imaju dvadesetak različitih etiketa te su jedini na hrvatskom tržištu proizvođači viskija, proizvode i rum, a za vikend premijerno će predstaviti svoj vermut na bazi bijelog muškata.

- Svaki liker priča svoju zanimljivu priču, a iz ljubavi prema tradiciji i prirodi kreiramo kvalitetne i autohtone istarske proizvode, istaknuo je Albert Koraca te najavio da će iduće godine proslaviti 120 godina destilerije. U maloj obiteljskoj destileriji Kotal koja je tek tri godine na tržištu, kazao je Armando Lušetić, drže se recepta da nema dobre rakije bez najkvalitetnije sirovine, a od šest etiketa koje proizvode posebno je istaknuo rakiju od kadulje.

- Naše su rakije medežije u kojima nije prisutna nikakva kemija, poštujemo tradiciju pri njihovom kuhanju, rekao je Lušetić te naglasio da je degustacija domaćih rakija destilerije Kotal moguća u Konobi 2. Peron u Cerovlju.

Prema riječima Renata Krulčića iz destilerije Krulčić, ujedno i predsjednika Udruge proizvođača rakija Lambik, u obiteljskoj destileriji posebno su ponosni na svoj prepoznatljivi teranino, liker od vina terana, voća i rakije, kojeg se uz bogatu ponudu ostalih destilata može probati te samostalno pripremiti u sklopu vikend manifestacije u njihovoj kušaonici nadomak Lindara.

- Naš poseban recept za teranino sažima pravi duh Istre, spajajući smjelost terana s suptilnom slatkoćom voća i pitkoćom rakije. To je pravi prikaz bogatog vinarskog naslijeđa regije i strasti koja je sadržana u svakoj boci, rekao je Krulčić.

Poticaj destilerijama

Cilj projekta posjetiteljima je pružati doživljaj samostalnog spravljanja destilata u destilerijama te naravno njihove degustacije, navela je Kantaruti te napomenula kako je manifestacija osmišljena da bi se dalje radilo na isticanju autohtonih proizvoda i običaja, promociji destilata središnje Istre i stavljanju naglaska na važnost običaja s uključenom pričom i prikazom tradicionalnog načina proizvodnje rakija.

- Idealna je ovo prilika za degustaciju destilata lokalnih proizvođača, ali i da ih se ponese sa sobom kao suvenir, poklon za nadolazeće blagdane ili pak poslasticu za nazdraviti u posebnim trenucima, rekla je Kantaruti.

Izrazila je zadovoljstvo što je pokrenuta nova manifestacija te rekla da je duže vrijeme prisutna potreba da se dodatno promovira proizvođače destilata. Vinari imaju niz svojih manifestacija, a proizvođači destilata u središnjoj Istri rade u tišini.

- U središnjoj Istri imamo izvrsne proizvođače destilata, destilerije koje se time bave profesionalno i male destilerije. Ove godine manifestacija će biti organizirana na način da su besplatne degustacije i pokazna kuhanja u našim destilerijama, a druge godine proširit ćemo je ponudom ugostiteljskih objekata na bazi destilata. Cilj je da okuražimo i druge da registriraju i otvore svoje destilerije, da se naprave i ceste rakija na čemu se već neko vrijeme radi zahvaljujući udruzi Lambik. Mi promoviramo destilate, ali i sam doživljaj kuhanja rakije, zaključila je Kantaruti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter