(Snimila Nina Orlović Radić)
Talentirana, vrijedna i ambiciozna. Telegrafskim rječnikom to je Ivana Božac- Istranka i Rovinjka koja nas je prošle zime, kao jedna od dvadeset i četiri natjecatelj(ic)a iz Hrvatske, u borbi za titulu MasterChefa prikovala za TV ekrane. Iz večeri, u večer pratio se kulinarski show, u kojem je Ivana došla do polufinala, odnosno posljednjeg izlučnog tjedna.
I sada, mnogi će se gledatelji sjetiti nekih njenih jela, primjerice pohvale za najbolje pripremljeni losos koji je, prema riječima stručnog člana žirija Stjepan Stipe Vukadin, ikada pojeo. S druge strane, njeni su ukusni rižoti na MasterChefu već opjevani, kao i njoki sa šljivama, a za koje je dobila "zlatnu karticu".
- Od malena volim boraviti u kuhinji i naravno kuhati. Brat i ja, još kao sasvim mali uvijek smo komplicirali oko jela i htjeli jesti nešto drugo od ponuđenog. Zato što smo bili izbirljivi, vrlo smo često sami sebi pripremali željene obroke. Otuda i otada, vjerujem, da sam posebno i zavoljela raditi specijalne sendviče u kojima i danas posebno guštam. Jednostavno, oni me najviše vesele, a istovremeno oni su "finger food", mali zalogajčići u kojima se odlično snalazim i koje, i sama obožavam jesti, kaže nam Ivana, žena s osam diploma, među kojima se ne nalazi i ona njoj najposebna - gastronomska.
Naime, vezano za Ivaninu kreativnost i maštovitost, koja se očito prelila u svijet hrane i njene pripreme, valja dodati i da je kao jedina djevojka u razredu, a tada i u zemlju u Puli završila srednju školu za mehatroničarku!
(Snimila Nina Orlović Radić)
Od mehatroničarke, preko zubotehničarke do instruktorice aerobika...
- U tom se poslu nisam našla, iako mi se svidio. Naime, gdje god bi se pojavila kao djevojka prevladalo je mišljenje da sam nježna, krhka za taj posao... Da mogu pasti, ozlijediti se, da je struja opasna odnosno da je to posao za jači spol. Iz tog razloga, u Trstu sam upisala zubotehničarsku, pa svakog jutra iz Rovinja putujem u Italiju. Da bi skratila školovanje, i bila s bebom, umjesto pet godina uspijevam diplomirati za dvije i pol. Nekoliko godina sam bila u struci i radila kao zubotehničarka, ali takva kakva jesam želim izazove pa radim i kao profesionalna maserka, aerobic instruktor...i naravno, iz ljubavi prema gastronomiji kuham i kreiram jela za prijatelje, kaže Ivana, koju je prijateljica za njen rođendan, razveselila poklonom - prijavom za MasterChef.
- Jako sam se iznenadila i prvi momenat bila zbunjena. No, bacila sam se u more, kao i puno puta do tada. Uostalom, smatram da je to bilo odlično iskustvo - od vremena provedenog u izolaciji (gotovo tri mjeseca bez doticaja s vanjskim svijetom), života u određenoj grupi s različitim ljudima, do one dvije najvažnije stvari upoznavanja sebe same i učenja kroz masterclassove, objašnjava Ivana Božac, koja svima zainteresiranim za svijet kulinarstva preporučuje sudjelovanje u Masterchefu.
(Snimila Nina Orlović Radić)
Što se nje same tiče, nakon showa napravila je rovinjsku pauzu. Prošlu je zimu provela na Kanarima u jednom od boljih restorana u kojem je bila šefica kuhinje. No, u Španjolskoj se ne zaustavlja jer kako veli, htjela je steći nova znanja i iskustva, a ne biti osoba koja druge uči i malo napreduje.
- Vratila sam se kući i ovo ljeto provela kao "take chef" u hotelima i restoranima Slovenije i Istre, kaže nam za kraj Ivana, s kojom smo dio dana proveli i na rovinjskoj tržnici u potrazi za sezonskim namirnicama. No, dodajmo i da s kupnjom namirnica, priča o rovinjskoj Masterchefici ni izbliza nije završena. Jer, sve dok postoje snovi, postajemo bolji, uspješniji i kvalitetniji ljudi. A prava želja ili san koji se tek treba ispuniti je Ivanina -street food kiosk/poslovnica u Rovinju, iz kojeg će se širiti mirisi, boje i okusi onog što Istra posjeduje.