paleta proizvoda će se širiti

Iva i Duško Pamić otvorili su u Pamićima destileriju "Frane" u kojoj zasad proizvode pet vrsta rakija i likera MINJA, FIOCO I ŠANTULA U ŽMINJSKOJ BOMBONIJERI

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

 Svoje proizvode destilerija Frane namjeravala je prvi put javno predstaviti na supetarskom sajmu S klobasicom u Europu krajem ožujka, ali ta je manifestacija zbog korone odgođena za kolovoz, i javne prilike za promociju sigurno neće biti još mjesec-dva, možda i tri

  

"Otprli smo u najhujoj situaciji, šteta da nismo ranije, ovako ćemo morat počekat da se ta korona smiri", kaže nam Duško Pamić koji je sa suprugom Ivom prije nepunih mjesec dana na svom OPG-u selu Pamići na Žminjštini registrirao i otvorio malu destileriju. I OPG i destilerija se zovu Frane, a to ime naravno ima svoju priču. 

Duškov otac i pradjed nose ime Frane i njima u čast tim je imenom brendiran novi obiteljski biznis. No zanimljivo je da otac Frane, koji je prije četrdeset godina zasadio obiteljski vinograd, uopće nije volio kuhati rakiju. "Muka mu je bila delat rakiju, volija je delat samo vino, pogotovo bijelo, pa tako i danas on i brat delaju bijelo, a ja crno vino", uvodi nas Duško u priču o njegovim rakijama i likerima.

Nono je pak volio popiti i do najmlađe je generacije zapamćena jedna njegova uzrečica. Naime, kad bi ga pitali je li za bićerin, on bi odgovorio: "Ne va uho!", no uglavnom, otkako je nono prije desetak godina umro, u obitelji je postala velika tlaka raditi rakiju, jer ju je uostalom i malo tko pio. "Bićerin rakije bi se popilo samo kad bi se ubilo prasca", priča Duško i nastavlja kako je prije nekoliko godina, pregledavajući u konobi narasle zalihe rakije iz prijašnjih godina, kušao malo-pomalo i ustvrdio kako im je rakija zapravo jako dobra. Da to ne stoji uzalud, počeo je iskušavati razne recepte i dodavati baznoj rakiji komovici raznolike plodove i sastojke. Najprije je probao napraviti medicu, budući da mu je brat pčelar i doma imaju meda, i tako je počelo…

Kad je među mnogim iskušanim receptima odabrao najbolje, imao je već gotov intelektualni kapital za pokretanje posla, prvo kuhanje obavljeno je jesenas, uslijedile su maceracije, prve količine su flaširane… i onda je došla korona. Svoje proizvode je destilerija Frane namjeravala prvi put javno predstaviti na supetarskom sajmu S klobasicom u Europu krajem ožujka, ali ta je manifestacija zbog korone odgođena za kolovoz, i javne prilike za promociju sigurno neće biti još mjesec-dva, možda i tri. Da se proizvodi destilerije Frane nisu pojavili u uskrsnim paketima koje uz dostavu nudi supetarska vinarija In Sylvis, za rakije i likere iz žminjskih Pamići ne bismo ni čuli. 

Paleta od pet proizvoda

Paleta destilerije Frane zasad sadrži pet proizvoda, a među njima nema bazne rakije od droba, odnosno komovice, jer Duško Pamić smatra da za nju nema tržišta budući da takvu rakiju proizvode svi drugi proizvođači. No zato je tu pet drugih zanimljivih okusa kojima je baza komovica od dropa od njegova vlastita grožđa, a svih pet rakija i likera imaju zanimljive dijalektalne nazive. Tako je njegova biska nazvana "Minja", a Duško Pamić za njezinu proizvodnju koristi lišće žute imele ubrano na hrastovima u krugu od najviše jednog kilometra uokolo njegove kuće. Prosušeno lišće biske, odnosno imele namače se (macerira) u komovici dva mjeseca u inox bačvi, blago se zaslađuje šećerom, dvaput procjeđuje, taloži i pretače i na kraju joj se alkoholna jakost dodavanjem destilirane vode spušta na 39,5 posto.

"Fioco" je naziv za teranin s 21 posto alkohola, kome su bazni sastojci vlastito vino teran i vlastita komovica, u što se dodaju još i šećer, rum i plodovi višnje, koji u toj tekućini maceriraju najmanje dva mjeseca. "Šantul" je liker od kadulje i limuna, a radi se tako da se u komovici macerira kora nešpricanih limuna i malo svježih listova kadulje te minimalna količina šećera. Kadulja u toj mješavini ostaje 5-10 dana, a zatim se vadi, dok limun ostaje dulje. Taj je liker, koji na kraju ima 38 posto alkohola, gotov za mjesec do dva.

 Četvrti proizvod je medica nazvana "Šantula", a riječ je o komovici kojoj je dodano 30 posto livadnog meda. Jaka je 27 posto, a mora odležati najmanje dva mjeseca i što dulje stoji to je bolja, kaže Duško. Naposljetku, "Fioca" je liker od malvazije, narančine kore i ružmarina, kojemu je baza također komovica u koju se dodaju rum, malo šećera, naribana korica naranče, svježi nasjeckani ružmarin, i sve to macerira također mjesec do dva. Ovaj je liker Duško Pamić zamislio kao bazu za ljetni osvježavajući koktel, a da bi to postao treba mu dodati malo svježe ocijeđenog soka naranče, nekoliko narezanih kriški naranče, grančicu ružmarina i što više leda.

Zanimljivo je da su se Duško i Iva Pamić odlučili svoje rakije i likere pakirati u male formate. Najmanje među njima su bočice od 0,4 decilitra koje se pakiraju svih pet zajedno u suvenir-kutiji. "To je naša žminjska bombonijera", kaže Duško Pamić.

Srednji format su bočice od dva decilitra, a najveće će biti bočice od pola litre. Takvi će formati najbolje pogodovati prodaji na kućnom pragu te u suvenirnicama i delikates-shopovima, a nadaju se da će rakije i likeri Frane biti dobro prihvaćeni i kod turista. "Bolje da kupe ovu našu bombonijeru s rakijama nego belgijske praline u Lidlu", smatra i nada se Duško.

Paleta proizvoda će se još malo širiti, ali ne previše. Duškova je želja da napravi još jednu dobru travaricu, a kako ima nasad krušaka vilijamovki pokušao bi napraviti i rakiju u kojoj bi se u boci macerirali cijeli plodovi krušaka. Ideja ima još, ali čvrstog je stava da bi koristio samo plodove koji kod nas rastu. Nekad su Istrijani ustajali uz bićerin rakije, a u današnje doba možda bi primjereniji bio bićerin pred spavanje, smatra Duško Pamić, napominjući kako je nekome rakija afrodizijak, nekom drugom služi za smirenje, a nekom trećem će poslužiti i kao piće za meditaciju. Kako god, samo da prođe korona i krene normalna prodaja, a kad se ona ustali, Duško i Iva u sklopu svoje destilerije planiraju urediti i kušaonicu, i time podići priču o svojim originalnim rakijama i likerima na jednu novu razinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater