dan statuta istarske županije

FOTO / Predsjednik Zoran Milanović: Istra je izazov ljudskosti, u tim teškim vremenima, po meni, s vrlo visokom ocjenom

| Autor: Glas Istre


U Istarskoj sabornici u Poreču svečano je obilježena 29. obljetnica usvajanja Statuta Istarske županije. Dokumentom kojeg su 30. ožujka 1994. godine usvojili vijećnici Skupštine Istarske županije Istra se definirala kao višenacionalna i dvojezična zajednica koja predstavlja jedinicu područne regionalne samouprave u okviru Republike Hrvatske.

U Statut je, među ostalim, upisano da su hrvatski i talijanski jezik u ravnopravnoj službenoj uporabi u radu županijskih tijela u samoupravnom djelokrugu, te su odredbama zaštićene autohtone etničke i kulturne, kao i druge posebnosti Istre.

"U namjeri da naša zajednica istakne vlastiti identitet i pokaže u kojem smjeru želimo da se Istra razvija sastavljen je dokument u koji su utkane temeljne vrijednosti našeg društva. Te smo godine, isto kao i danas, Istru opisali kao povijesnu pokrajinu čija se posebnost i osobitost očitovala kroz čitavu njezinu bogatu povijest. Istra je multietnička, multikulturalna i multijezična, te poštuje i štiti pravo na izražavanje i dostojanstvo svakog pojedinca. Područje na kojem svaki ili zajednica uživa puno pravo izražavanja, poštovanja, osiguranje razvoja društvene, etničke, vjerske, kulturne, političke i jezične slobode i samosvijesti", obraćajući se okupljenima kazala je predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Istarski župan Boris Miletić podsjetio je na činjenicu da devedesetih godina neki procesi koji su se događali u Istri u političkom Zagrebu često nisu bili shvaćeni ili krivo interpretirani.

"Često puta smo zbog tema kao što su transgranična suradnja, prekogranična suradnja, članstvo u Skupštini europskih regija bili optuživani za iredentizam, autonomaštvo, a to naprosto nije bilo tako.

Jedan od njih bilo je i usvajanje Istarskog statuta, 30. ožujka 1994. godine, dokumenta u kojem se zrcale vrijednosti koje živi istarski čovik.

Jer sve ono što je bio ugrađeno u Statut nama je bilo samo po sebi razumljivo... stavili smo na papir sve ono što nas određuje, ono što mi jesmo, ali to nije bilo tada prihvaćeno. I mogli smo odustati, mogli smo pristati na uklanjanje članaka o dvojezičnosti, ali time bi se odrekli dijela svoje regionalne posebnosti. Time bi išli kontra sebe a mi takovi nismo", kazao je Miletić.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović čestitajući domaćinima kazao je da je Statut obilježje jednog malo drugačijeg vremena koje je vladalo u Hrvatskoj te 1994. godine.

"Istarski Statut je usvojen zahvaljujući naporima jednog broja ljudi i to je bio čin političke pameti u vremenima koja su u Hrvatskoj bila obilježena ratom i stradanjima. To je za Hrvatsku važno i Istra je izazov ljudskosti, u tim teškim vremenima, po meni, s vrlo visokom ocjenom", poručio je Milanović.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

U sklopu svečanosti za izniman doprinos razvoju sustava palijativne skrbi u Istri Grb Istarske županije uručen je neurologinji dr. Julijani Franinović Marković. Kako je poručeno osobnim angažmanom i kao stručna voditeljica multidisciplinarnog tima ona je organizirala prepoznatljiv sustav – istarski model palijativne skrbi koji podrazumijeva maksimalno moguću podršku pacijentu i njegovoj obitelji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini