ŽIVOT NA SJEVERU

Mladi par se doselio u malo istarsko selo i preporodio ga! Ovo je primjer jednog sasvim drugačijeg turizma

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Neven i Mirna (snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Neven i Mirna (snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podno Učke i Ćićarije, uz samu cestu koja od Lupoglava vodi prema Dolenjoj Vasi, malo istarsko selo Mikuličići doživljava svoju renesansu. Kroz turističke inicijative, ali i osebujno životno opredjeljenje, iz sna su ga probudili poslovni i privatni partneri, 30-godišnjaci koji su se s druge strane Učke, Mirna Ravnić iz Bregi i Neven Macura s riječkog Zameta, preselili u Mikuličiće. Razvijaju održivi ruralni turizam. U toj njihovoj avanturi života i rada na selu prati ih vjerni pas čuvar, ženka Likka.

Gotovo pa da su vlasnici cijelog sela. Od pet zgrada u njihovom su vlasništvu četiri: dvije kuće i dvije štale od kojih se jedna upravo obnavlja. Pod jednim krovom kuća je za odmor Lupa te dva apartmana Rose i Puhovski. Kapaciteta do 12 osoba. Lupa je dobila ime po Lupoglavu, Rose po starinskoj vrsti ruže koja raste ispred apartmana, a Puhovski po puhovima.

- U selu ih je oduvijek bilo jako puno, prisjeća se Mirna. Kao dijete često je dolazila u Istru na djedovinu. U međuvremenu ju je naslijedila. Iz Mikuličići je rodom Mirnin nono Josip, koji se preselio u ribarski gradić Volosko. Tamo je rođen Mirnin otac.

Stolisnik

- Često smo dolazili u Mikuličiće, uglavnom raditi, obrađivati vrt, sjeći drva u šumi i prevoziti ih u Bregi, gdje smo živjeli.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater